Πίσω στην κορυφή της σελίδας
08.02.2012 | 14:44

Oργή και θλίψη: 2.500 παιδιά στα αζήτητα!

Oργή και θλίψη: 2.500 παιδιά στα αζήτητα!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Λέξεις που προκαλούν μόνο θλίψη. Και οργή. Γονείς που δε μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους και τα εμπιστεύονται σε ιδρύματα. Κι αυτά, όμως, δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν.

Την αποκάλυψη σοκ έκανε στη Βουλή ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, σήμερα, περίπου 2.500 παιδιά έχουν βρει καταφύγιο σε δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε ιδιωτικές δομές φροντίδας, όπως αυτές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Εκκλησίας.

Όμως οι περικοπές πόρων απειλούν να τα οδηγήσουν στο δρόμο. Στο έλεος του Θεού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του παιδικού χωριού SOS, που ενώ γίνεται αποδέκτης διπλάσιων αιτημάτων φιλοξενίας παιδιών από οικογένειες που δεν μπορούν να τα κρατήσουν, αυξήθηκαν τόσο οι φορολογικές του υποχρεώσεις (τέλη για τα ακίνητα κλπ) ώστε σήμερα απειλείται η λειτουργία του.

Ανάλογη είναι η κατάσταση με τις περικοπές πόρων και για ινστιτούτο υγείας του παιδιού, αποκάλυψε κατά την ακρόαση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Μόσχου, αρμόδιου για τα δικαιώματα του παιδιού, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα παιδιά από πολύ αδύναμες οικονομικά οικογένειες, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τα παιδιά αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας και φοβούνται ότι θα χρειαστεί να την εγκαταλείψουν, είναι οι πιο ευάλωτες περιπτώσεις μέσα στην κρίση και ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα σε συνεργασία της Πολιτείας με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Μόσχος ρωτήθηκε για τα φαινόμενα ασιτίας παιδιών που ολοένα αυξάνονται. Πολλοί εκπαιδευτικοί προβληματίζονται γιατί όλο και περισσότερα παιδιά δεν προσέρχονται φροντισμένα στο σχολείο, δεν έχουν ούτε ένα σάντουιτς στην τσάντα τους ή δεν έχουν χαρτζιλίκι για να πάρουν κάτι από το κυλικείο, είπε.

Στο Συνήγορο του Πολίτη έχουν αναφερθεί από τις σχολικές επιτροπές ελλείψεις για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών, όπως το πετρέλαιο για θέρμανση των σχολικών μονάδων. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποσιτισμού εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!

Διάβασε περισσότερα για το θέμα που εξοργίζει στο Newsit

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10