Τ. Πανανίδης: Την Παρασκευή η παρουσίαση του λευκώματος του “Αυτόπτη φωτομάρτυρα στην οδό ονείρων”

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 στις 19.30 στο Polis Art Cafe, θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος του Τάκη Πανανίδη. Για το βιβλίο “Αυτόπτης φωτομάρτυρας στην οδό των ονείρων” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος θα μιλήσουν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Λιάνης και ο συγγραφέας του Άρης Μαραγκόπουλος.
Σε αυτό υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του φωτορεπόρτερ που σήμερα διευθύνεται από τις κόρες του Αθηνά και Ήρα Πανανίδου.
Ο Τάκης Πανανίδης κατέγραψε ως “Αυτόπτης Φωτομάρτυρας”, όπως ονόμαζε τον εαυτό του, τα καλλιτεχνικά, αθλητικά, συχνά και τα κοινωνικά γεγονότα των δεκαετιών ’60 – ’80.

/

Χιλιάδες αρνητικά στο προσωπικό του αρχείο, χιλιάδες αντίγραφα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, σε καθημερινή βάση, χιλιάδες αντίγραφα σε βίντεο και άλλες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, μαρτυρούν σήμερα τη δυναμικότητα ενός ταλέντου που αποτύπωσε, με ένα αυθεντικό, αφτιασίδωτο ρεαλισμό, αξέχαστες στιγμές της νεότερης Ελλάδας.
Μια φωτογραφική ιστορία (1960 – 1975) για τους μεγάλους ποιητές, συνθέτες, ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού και των θεαμάτων μιας θρυλικής εποχής.

/

Ο Τάκης Πανανίδης (1935-2010), αποτύπωσε στον φωτογραφικό του φακό τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ανατρεπτικής αλλαγής που συνέβη στο λαϊκό τραγούδι στη δεκαετία του εξήντα, παρακολουθώντας τους στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις, στις συναυλίες, στις μπουάτ, στις επιθεωρήσεις, στα αναψυκτήρια, στα λαϊκά κέντρα, στα σπίτια τους.
Όλα τα γνωστά ονόματα που διαμόρφωσαν το νέο λαϊκό τραγούδι της εποχής, συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, μουσικοί δεξιοτέχνες, όπως ο Μανώλης Χιώτης και ο Γιώργος Ζαμπέτας, τραγουδιστές που σφράγισαν με την ερμηνεία τους χιλιοτραγουδισμένες μελωδίες, όπως οι Τσιτσάνης, Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Πάνος Γαβαλάς κά, διατηρούνται στην ιστορική μνήμη χάρη και στις φωτογραφίες του Αρχείου Τάκη Πανανίδη.

/

Συνηθίζουν πολλοί να λένε για τον Τάκη Πανανίδη: οι φωτογραφίες του δεν μιλούν, τραγουδάνε. Αυτό το λεύκωμα αποδεικνύει την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού.

Read More

And More