Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.04.2011 | 16:43

Τηγανητές πατάτες: Ο μεγάλος σύμμαχος στον έρωτα!

Τηγανητές πατάτες: Ο μεγάλος σύμμαχος στον έρωτα!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Neuroscience έδειξε ότι η προτίμησή μας στις τηγανιτές πατάτες δεν είναι τυχαία, αφού χάρη στο αλάτι που περιέχουν αυξάνουν τα επίπεδα της “ορμόνης του έρωτα” στο αίμα και μειώνουν το άγχος.
 
Η έρευνα έγινε σε αρουραίους και έδειξε ότι η αντίδρασή τους σε μια στρεσογόνο κατάσταση, όπως είναι ο εγκλεισμός, διαφοροποιήθηκε ανάλογα με τα επίπεδα αλατιού που είχαν στο σώμα τους.
 
Σε εκείνους με υψηλά επίπεδα αλατιού, παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που το αλάτι βρισκόταν σε φυσιολογικό επίπεδο. Επιπλέον, οι υπερνατριαιμικοί, όπως λέγονται όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό τους, συνήλθαν πιο σύντομα από την κρίση άγχους.
 
Όσο για την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που συνδέεται με την ικανότητά μας να δημιουργούμε κοινωνικούς δεσμούς, φιλικούς ή ερωτικούς, παρατηρήθηκε αυξημένη απελευθέρωση σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου. Και μιας και οι κοινωνικές επαφές συχνά μας αγχώνουν, η ορμόνη αυτή θεωρείται από τους ειδικούς κρίσιμη για την καταπολέμηση του άγχους.
 
Τέλος, ας μην παραβλέπουμε και το αίσθημα της δίψας που μας προκαλούν οι τηγανίτες πατάτες και τα τσιπς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο οργανισμός είναι προετοιμασμένος όταν αντιμετωπίζει αυτό το στρεσογόνο αίσθημα να υπερβαίνει τον φόβο και το άγχος. Έτσι, όταν καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά, θέτουμε σε λειτουργία τον φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του άγχους.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10