Πίσω στην κορυφή της σελίδας
11.08.2013 | 09:21

Ο ουρανός θα γεμίσει πεφταστέρια το βράδυ της Δευτέρας

Ο ουρανός θα γεμίσει πεφταστέρια το βράδυ της Δευτέρας
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Για μια ακόμη χρονιά, στην καρδιά του καλοκαιριού κορυφώνεται η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες. Αυτές οι αυγουστιάτικες νύχτες είναι που μας κάνουν να ξενυχτίσουμε κοιτώντας ψηλά για να απολαύσουμε την εντυπωσιακή βροχή από αστέρια και -γιατί όχι- να κάνουμε ευχές...Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου -και της Ελλάδας- αλλα αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων τόσο το βράδυ της προηγούμενης μέρας (Κυριακή), όσο και της επόμενης (Τρίτη).

Tο θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, μπορεί να φtάσει έως τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο», ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις των μετεώρων.Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές». Μια ανάλυση της NASA για τα έτη 2008 - 2013 δείχνει πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο μόνο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν το όνομά τους.

Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν σε αραιή μορφή να πέφτουν κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.Οι Περσείδες προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης -ο οποίος διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου 26 χιλιομέτρων και για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος τον Δεκέμβριο του 1992- χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.

Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10