Πίσω στην κορυφή της σελίδας
24.12.2010 | 07:20

Δεν έφυγαν από την Ελλάδα τα δέματα βόμβες στη Ρώμη!

Δεν έφυγαν από την Ελλάδα τα δέματα βόμβες στη Ρώμη!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Μνήμες από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου σε πρεσβείες στην Αθήνα ξύπνησαν με το τρομο-μπαράζ στη Ρώμη. Στόχοι και πάλι πρεσβείες, για αυτό και άμεσα οι έρευνες στράφηκαν και σε Έλληνες αναρχικούς και στη διεθνή διασύνδεση τρομοκρατών.

Η αναρχική οργάνωση Federazione Anarchica Informale (FAI) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με παγιδευμένα πακέτα σε δύο πρεσβείες στη Ρώμη νωρίτερα σήμερα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa

Το κείμενο με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη βρέθηκε σε ένα μικρό κουτί κοντά σε έναν από τους τραυματίες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο μας, με λόγια και με πράξεις. Να καταστρέψουμε το απολυταρχικό σύστημα. Ζήτω η FAI, ζήτω η αναρχία. Federazione Anarchica Informale, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας», γράφει το σύντομο μήνυμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προσθέτει το Ansa.

Όλες οι πρεσβείες στην ιταλική πρωτεύουσα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε πληροφορία που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI, επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές: οι εκρηκτικοί φάκελοι στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη, φέρονται να έχουν σταλεί από την Ελλάδα.

Μάλιστα με νόημα τα ιταλικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν αφενός ότι την ιταλική μεθοδολογία εκρήξεων σε παγιδευμένα δέματα και επιστολές αντέγραψαν αυτοί που αναστάτωσαν την Αθήνα με αντίστοιχες επιθέσεις και αφετέρου πως αξιολογούνται και οι επισκέψεις στην Ιταλία των προσφάτως συλληφθέντων και κατηγορουμένων για τρομοκρατία στη χώρα μας.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαψεύστηκε τόσο από ιταλικής πλευράς όσο κι από ελληνικής. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα παγιδευμένα δέματα που εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στην Ιταλία εστάλησαν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Ιταλικές αρχές με τις οποίες υπήρξε επικοινωνία από ελληνικής πλευράς δεν έχουν υποβάλει κανένα αίτημα συνεργασίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ούτε έχουν προσκομίσει ενδείξεις ή στοιχεία που να εμπλέκουν έλληνες αντιεξουσιαστές στην αποστολή των δεμάτων. 

Όμως, κατά πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εστάλησαν από ιταλική οργάνωση τα παγιδευμένα δέματα σε ένδειξη συμπαράστασης, εκτός των άλλων, σε Έλληνες κρατούμενους, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν και μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πιθανόν να υπάρχει και ανάληψη ευθύνης για αυτό στην Ιταλία.

Μπαράζ εκρήξεων αναστατώνει την «αιώνια πόλη»
Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί σοβαρά από την έκρηξη στην πρεσβεία που παραπέμπει στο μπαράζ εκρήξεων παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες της Αθήνας.

Πρόκειται για τον υπεύθυνο αλληλογραφίας της πρεσβείας, ο οποίος άνοιξε το παγιδευμένο δέμα με συνέχεια να τραυματιστεί σοβαρά στα χέρια. Πιο σοβαρή η κατάστασή του στο αριστερό χέρι και αντιμετωπίζει ενδεχόμενο ακρωτηριασμού.

Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε η έκρηξη βόμβας στη χιλιανή πρεσβεία, κοντά στη Βια Βένετο. Ένας άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο και στα χέρια σύμφωνα με το Ansa. Η ιταλική αστυνομία δεν έχει δώσει άλλες πληροφορίες για την έκρηξη.

Στις εκρήξεις στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, που αναστάτωσαν την «αιώνια πόλη», ήρθε να προστεθεί και ο εντοπισμός ύποπτου δέματος στην πρεσβεία της Ουκρανίας. Σε αυτό όμως, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα στοιχεία.

Οι καραμπινιέροι, περισυνέλεξαν ότι έχει απομείνει από τους δυο εκρηκτικούς φακέλους και πρόκειται τώρα να προχωρήσουν σε σειρά εξακριβώσεων και ερευνών, με την βοήθεια των πιο προηγμένων τεχνολογιών. Η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Ρώμης, ξεκίνησε έρευνα την υπόθεση, με την κατηγορία επίθεσης με τρομοκρατική πρόθεση.

Σε ό,τι αφορά τις ξένες πρεσβείες στην Ρώμη, οι ιταλικές αρχές ζήτησαν να τηρούνται πολύ προσεκτικές διαδικασίες, κυρίως σε ότι αφορά την παραλαβή της αλληλογραφίας.

«Εκφράζουμε όλη μας την αλληλεγγύη προς τον Ελβετό πρεσβευτή και προς όλο το προσωπικό αυτής της διπλωματικής εκπροσώπησης, η οποία ήταν στόχος μιας αξιοθρήνητης πράξης βίας, η οποία αξίζει την εντονότερη καταδίκη μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι.

Και πρόσθεσε πως «η Ιταλία, παρενέβη ήδη ώστε οι πρεσβείες της που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας».

Διάβασε περισσότερα στο NewsIt
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10