Πίσω στην κορυφή της σελίδας
24.03.2011 | 17:14

Βρέθηκε η ορμόνη που ρυθμίζει τη σεξουαλική προτίμηση!

Βρέθηκε η ορμόνη που ρυθμίζει τη σεξουαλική προτίμηση!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Ποια είναι η ορμόνη που καθορίζει τις σεξουαλικές μας προτιμήσες; Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ" στη σεξουαλική προτίμηση βρέθηκε για πρώτη φορά πως διαδραματίζει ένας νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη. Oι ειδικοί ξεκινούν άμεσα περαιτέρω έρευνα, εν μέσω επιφυλάξεων για συμπεράσματα που αφορούν στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τις επιλογές του φύλου.

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως η ορμόνη σεροτονίνη ελέγχει τη σεξουαλική προτίμηση στα ποντίκια, καθώς αρσενικά ζώα που είχαν τροποποιηθεί ώστε να μην παράγουν την ουσία, έχαναν κάθε ενδιαφέρον τους για θηλυκά.

Η σειρά των περαμάτων που υποβλήθηκαν τα θηλαστικά έδειξε πως τα αρσενικά σταμάτησαν να ποθούν τα θηλυκά ποντίκια όταν τροποποιήθηκαν ώστε να μην παράγουν την ορμόνη. Όταν μάλιστα τους δόθηκε η επιλογή μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, έδειξαν πως δεν είχαν σεξουαλική διάθεση σε κανένα φύλο.

Τα ίδια πειράματα έγιναν και σε θηλυκά ποντίκια, στα οποία μειώθηκε η διάθεση, αλλά μόλις τους χορηγήθηκε η ορμόνη στον εγκέφαλο, αποκαταστάθηκε η βλάβη και η διάθεσή τους για το αντίθετο φύλο.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα σεροτονεργικά σήματα είναι σημαντικά για την επιλογή σεξουαλικού συντρόφου στα αρσενικά ποντίκια και είναι η πρώτη φορά που η γνώση για ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου φέρεται να είναι τόσο σημαντική στις σεξουαλική προτίμηση κάποιου θηλαστικού».
 


Ενώ στους ανθρώπους

«Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν μυρωδιές ως κύριο παράγοντα σεξουαλικής προτίμησης και έτσι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε απλές αναγωγές και να βγάλουμε συμπεράσματα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα από αυτό το πείραμα», εξηγεί ο Keith Kenderick, καθηγητής νευρολογίας στο Ίδρυμα Babraham του Κέιμπριτζ

Οι ειδικοί γνώριζαν μέχρι σήμερα πως η σεξουαλική συμπεριφορά των ποντικών οριζόταν από τις μυρωδιές.

«Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης στους εγκεφάλους των ομοφυλοφίλων ανθρώπων, αλλά έχουμε χρησιμοποιήσει ψυχοτρόπα ναρκωτικά τα οποία ούτε αύξησαν ούτε μείωσαν τη λειτουργία της ορμόνης και ενώ επιτευχθήκαν κάποιες αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση, τον παρορμητισμό και την επιθετικότητα, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη σεξουαλική προτίμηση», ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις έρευνες

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10