Πίσω στην κορυφή της σελίδας
05.06.2013 | 20:49

Παιδικά χωριά SOS: Σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση του νέου προγράμματος

Παιδικά χωριά SOS: Σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση του νέου προγράμματος
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Τρία χρόνια μετά την επιβολή των δυσβάστακτων μέτρων των μνημονίων, της φτώχιας, της ανεργίας και της κοινωνικής ανέχειας οι υπεύθυνοι των  “Παιδικών  Xωριών SOS”  παρουσιάζουν σήμερα σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση που είχε το νέο πρόγραμμα - Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας  (ΚΣΠΟ) - και τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος της ακραίας ένδειας, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα από 47 οικογένειες που είχαν μπει στο πρόγραμμα το 2009  και το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια σήμερα εξυπηρετούνται 844 οικογένειες  (1.550 ενήλικες και 1.730 ανήλικοι)  σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια  από το πρόγραμμα από το 2009  έως σήμερα αυξήθηκε πάνω από  1690% !!!

Το  πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε  στην Αθήνα  στην περιοχή   της Κυψέλης  και σήμερα με την υποστήριξη του « ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας  εκτός από την Αθήνα και σε 5 άλλες πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και την Κομοτηνή.  Οι οικογένειες που προσφεύγουν στα ΚΣΠΟ  εντάσσονται σε αυτά  αφού πρώτα γίνει λεπτομερής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικογένεια από τους αρμοδίους του προγράμματος .

Η συμβολή των ΚΣΠΟ όσον αφορά στην υλική βοήθεια που προσφέρθηκε σε 2.500 παιδιά και ενήλικες είναι τεράστια.
Ενδεικτικά  δόθηκαν  περισσότερα από:
- 100.000 κουτιά γάλα             - 36.000 lt λάδι
 - 50 τόνους ζυμαρικά              - 5.000 πάνες
 - 8.000 τροφές για μωρά                -10 τόνους είδη ρουχισμού.

Διατέθηκαν ακόμα  φάρμακα, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, χαρτικά, όσπρια, ρύζι, κατεψυγμένα προϊόντα, σάλτσες, δημητριακά κλπ αλλά και πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, σχολικά είδη και παιχνίδια. 
 
Σημαντική ήταν η συμβολή σε αυτή την υλική βοήθεια για το 2012 της Vivartia-Goody’s, Τράπεζας Πειραιώς, Vodafone, HSBC, Μέλισσα-Κίκκιζας Α.Ε. και για το 2013 ING, HSBC, AC JOHNSON, Τράπεζα Πειραιώς, Vodafone, Desserta, Procter & Gamble, The Hellenic Initiative, ομογενείς από τον Καναδά και τη Γερμανία και πολλά σχολεία.

Γονείς και παιδιά  λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης (ανίχνευσης) καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες).

Το 2012 834 γονείς έλαβαν συμβουλευτική υποστήριξη, 180 γονείς και 227 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη, 108 παιδιά υποβλήθηκαν σε λογοθεραπεία και 249 έλαβαν μαθησιακή στήριξη από το εξειδικευμένο προσωπικό του προγράμματος.

Και στα 6 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτούργησαν, επίσης,  12 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με 230 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών.

Επίσης, υπήρξε συνεργασία με άλλα Σωματεία, Οργανισμούς και Κοινωνικές Υπηρεσίες για την προώθηση και επίλυση αναγκών, όχι μόνο αυτών των οικογενειών αλλά και άλλων συνανθρώπων μας.

Με γνώμονα τη μεγάλη ανεργία και ύφεση, δυστυχώς προβλέπεται η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το 2016 των 6 Κέντρων με προσπάθεια αύξησης των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η προσπάθεια δημιουργίας δύο ακόμα Κέντρων σε Πάτρα και Πειραιά.Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Τα νύχια σου στο επίκεντρο! Πώς να κάνεις το πιο glam γιορτινό μανικιούρ με έμπνευση από τους Dolce & Gabbana!
Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ που θα αποθεώσουν το στιλ σου στα χριστουγεννιάτικα πάρτι
Γυμναστική στο σπίτι: Κάψε το λίπος από όλο το σώμα σε 30 λεπτά
London Calling: Μια βόλτα στις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες βιτρίνες του Λονδίνου!
Top 10