“Μια στις τρεις γυναίκες – θύματα βίας παντρεύεται τον δράστη!”

Συγκλονίζουν ολοένα και περισσότερο τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία. Παρόλο που ο κόσμος γνωρίζει σιγά σιγά για τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου, υπάρχουν πολλές γυναίκες που συνεχίζουν να σιωπούν ή ακόμη χειρότερα να παντρεύονται ανθρώπους που έχουν δείξει δείγματα βίας και πριν το γάμο.
Όπως διαβάζουμε στο άρθρο της βουλευτή Επικρατείας ΝΔ και πρώην γγ Ισότητας, κα Ευγενίας Τσουμάνη, το ποσοστό των Ελλήνων που άκουσαν ή έμαθαν για την ενδοοικογενειακή βία από τον φιλικό τους κύκλο αυξήθηκε τον τελευταίο καιρό κατά 30%.
Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση του θέματος είναι πολύ σημαντική. “Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι “κατάρα” των μη προνομιούχων, των φτωχών ή των λιγότερων μορφωμένων αλλά, αντιθέτως, δε γνωρίζει κοινωνικά ή οικονομικά στεγανά; Ή ότι το μια στις τρεις γυναίκες – θύματα βίας παντρεύτηκε το δράστη, ενώ είχε δείγματα βίαιης συμπεριφοράς του πριν το γάμο; Ή, ακόμα, ότι δύο στις τρεις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται σε αυτήν τη σχέση περισσότερο από δέκα χρόνια, ότι δηλαδή οι σχέσεις κακοποίησης είναι συνήθως μακροχρόνιες;”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο άρθρο της η κα Τσουμάνη.
Ενώ, παράλληλα, πρόσθεσε πως ο μη κοινωνικός στιγματισμός της βίας μέσα στην οικογένεια την κάνει συχνά αποδεκτή, δικαιολογώντας τον θύτη και ενοχοποιώντας το θύμα. Και αυτό οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ανοχής.
Όσες γυναίκες δεν τολμούν να καταγγείλουν πρέπει να ενθαρρυνθούν για να το κάνουν, καθώς η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα πρόβλημα της “διπλανής πόρτας”, όχι με την έννοια της απόστασης ασφαλείας αλλά με αυτή της καθημερινότητάς του.

Read More

And More