Φονικός χιονιάς παραλύει την Ευρώπη

Στην Ιταλία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιριάς. Ένας οδηγός φορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε παγωμένο δρόμο ενώ ένας άλλος άνδρας υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ καθάριζε το χιόνι έξω από το σπίτι του. Στη Φλωρεντία εκατοντάδες επιβάτες έμειναν αποκλεισμένοι καθώς τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας κόλλησαν τστο χιόνι.

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια ενώ αναμένεται επιδείνωση του καιρού. H British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις από το Χίθροου από τις 1000 GMT ως τις 1700 GMT και όλες τις εσωτερικές πτήσεις από 1000 GMT ως 1600 GMT στο Γκάτγουικ. Η Easyjet επίσης ακύρωσε όλες τις πτήσεις από το Γκάτγουικ από τις 0600 GMT μέχρι τις 1000 GMT.
Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ ανακοίνωσε ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις για Άμστερνταμ, Γενεύη, Μόναχο και Κοπεγχάγη.

Μεγάλα προβλήματα και σε αυτοκινητοδρόμους της Βρετανίας όπου επικρατεί χάος σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους. Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μην μετακινούνται ασκόπως. Οι θερμοκρασίες στη Βρετανία έχουν φτάσει στους -13 Κελσίου στην περιοχή του Τσέσαμ.

Παγωμένο Σαββατοκύριακο περνούν οι Ιρλανδοί, με τη θερμοκρασία να πέφτει ως και 8 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα πάντα είναι λευτκά από την πιο σφοδρή χιονόπτωση που έχει δει η χώρα εδώ και 25 χρόνια.

Χιονιάς και στη Γερμανία όπου το προσωπικό του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης προσπαθεί να ξεπαγώσει τα αεροπλάνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αεροδρομίου Τίνο Ρος 80 ακυρώνονται για σήμερα Σάββατο ενώ σημειώνονται αρκετές καθυστερήσεις. Την Παρασκευή περίπου 3.000 επιβάτες έμειναν ξεκρέμαστοι στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Η κατάσταση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο βελτιώθηκε και τώρα τους παρέχουν νερό και φαγητό όσο περιμένουν.

Ανάλογη η κατάσταση και στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ όπου 250 πτήσεις ακυρώθηκαν και χιλιάδες επιβάτες περιμένουν και περιμένουν μέχρι να φύγουν. Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Αντουανέτ Σπάανς δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι θα σημειωθούν νέες καθυστερήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως για πτήσεις από και προς την Ευρώπη.

Στο Βέλγιο εκτατοντάδες οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στα οχήματά τους, καθώς οι αρχές απαγόρευσαν στα οχήματα βάρους άνω των επτά τόνων να ταξιδεύουν στους παγωμένους δρόμους.

Στα λευκά και τα Βαλκάνια, όπου στα ανατολικά της Βουλγαρίας το χιόνι φτάνει το ένα μέτρο σε ορισμένες περιοχές. Στη Βάρνα το αεροδρόμιο, οι βασικές οδικές αρτηρίες και το λιμάνι έκλεισαν για αρκετές ώρες την Παρασκευή. Χωριά βρίσκονται αποκλεισμένα χωρίς νερό και ηλεκτρικό σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους μεταωρολόγους το κύμα κακοκαιρίας μετακινείται προς την Γερμανία και τη Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή ενώ η Ευρώπη θα παραμείνει στην κατάψυξη και μέχρι τη μέση της επόμενης εβδομάδας.

Read More

And More