Πίσω στην κορυφή της σελίδας
13.09.2010 | 13:48

Τα ρομπότ πλέον αισθάνονται!

Τα ρομπότ πλέον αισθάνονται!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Αμερικανοί επιστήμονες στη Καλιφόρνια έκαναν ένα βήμα μπροστά στη ρομποτική. Δημιούργησαν το e - skin ένα υλικό με το οποίο τα ρομπότ θα μπορούν να ελέγχουν τη πίεση που ασκούν στα διάφορα αντικείμενα αλλά και να αισθάνονται το άγγιγμα.

Ο στόχος των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν ρομποτικούς βραχίονες που αναπροσαρμόζουν τη δύναμη που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα για να κρατούν αντικείμενα όπως οι άνθρωποι.

Όπως έγινε γνωστό οι ερευνητές μπόρεσαν να κατασκευάσουν μικροσκοπικά νανοσύρματα-ημιαγωγούς αποτελούμενα από ένα κράμα πυριτίου και γερμανίου. Τα νανοσύρματα προσκολλήθηκαν σε ένα κολλώδες πολύ λεπτό φιλμ με ομοιογενή επιφάνεια, μαζί με νανο-τρανζίστορ.
 
Τα φύλλα ημιαγωγών, στη συνέχεια, επιστρώθηκαν με ένα στρώμα ευαίσθητου στην πίεση ελαστικού. Οι δοκιμές με το νέο υλικό έδειξαν ότι μπορεί να ανιχνεύσει μια μεγάλη γκάμα πιέσεων (από 0 έως 15 κιλοπασκάλ) που ασκούνται πάνω του, από το πάτημα των πλήκτρων μέχρι το κράτημα ενός λεπτεπίλεπτου αντικειμένου, όπως ένα ποτήρι σαμπάνιας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα που μπορεί να επιτρέψει σε ένα ρομπότ επόμενης γενιάς να έχει τόσο ευαίσθητη λαβή, ώστε να κρατά ένα αυγό στο χέρι του χωρίς να το σπάει, αλλά και τόσο γερή, ώστε να κρατά σταθερά το τηγάνι.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 17:40

Check this
Me, Myshelf and I με την Κορίνα Βρούσια! Τι καλλυντικά θα βρεις στο σπίτι μιας beauty addict που αγαπά τα ταξίδια;
THIS WEEK! Τι φόρεσαν οι επώνυμες; Ψήφισε την πιο καλοντυμένη!
ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!
Χριστούγεννα ήρθαν πάλι: Κάνε ένα “δώρο” στο σπίτι σου με αυτά τα εκπληκτικά γιορτινά trends!
Top 10