Σταματίνα Τσιμτσιλή: “Ο Θέμης είναι όλη μου η ζωή”

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή ανοίγει τα χαρτιά της στο Thema People και τον Κώστα Μπορούση. Η παρουσιάστρια του “Happy Day” μιλά για το σώμα της και την εμφάνισή της, τις δουλειές του σπιτιού, τις κόρες της και τον σύζυγό της, Θέμη Σοφό.

Για το σώμα της και την εμφάνισή της
Ήθελα να επιστρέψω στο παλιό μου σώμα. Επειδή οι δύο εγκυμοσύνες ήρθαν απανωτά, βρήκα την ευκαιρία να λουφάρω από τις γυμναστικές και τις διατροφές κι όλα αυτά τα πράγματα ταλαιπωρίας στα οποία έχω υποβάλει τον εαυτό μου από πολύ μικρή. Από τα 18 μου άρχισα να προσέχω τι τρώω και γυμναζόμουν. Ήμουν ψώνιο. Μου άρεσε όμως. Κάποια στιγμή λοιπόν, γύρω στα Χριστούγεννα πρέπει να ήταν, είπα να μπω σε ένα πρόγραμμα. Για να μη βλέπω το καλοκαίρι το σώμα μου και και λέω “δεν μου αρέσει το ένα ή το άλλο”. Δεν ευθύνεται η τηλεοπτική εικόνα γι’ αυτή την εμμονή. Οφείλεται αποκλειστικά στη γυναικεία ματαιοδοξία που όλες, λιγότερο ή περισσότερο, έχουμε. Από μικρή είχα έναν καλώς εννοούμενο ναρκισσισμό. Θυμάμαι να έχει έρθει το σχολικό, να μου φωνάζει η μαμά μου κι εγώ να καθυστερώ για να κάνω τη φράντζα κοκοράκι. Και δεν άφηνε να βάλω και λακ γιατί ήμουν πιτσιρίκα.

Για το ρόλο της νοικοκυράς
Αν με βαθμολογούσα από το 0έως το 10, θα μου έβαζα ένα εξαράκι. Προσπαθώ να είμαι καλύτερη μανούλα όταν είμαι σπίτι παρά νοικοκυρά. Θα κάνω τις δουλειές του σπιτιού, θα μαγειρέψω, αλλά δεν θα κάνω τις βαριές δουλειές σε καθημερινή βάση. Προσπαθώ στον ελεύθερο χρόνο μου να είμαι μαζί με τις μικρές μου. Παρ’ όλα αυτά, έχω ψυχαναγκασμούς με την τάξη. Μπορεί να δω ένα στραβό κάδρο και να τρέξω, αν και αποκαμωμένη από την κούραση, να το ισιώσω. Τώρα που το λες, αυτές τις μέρες παρατηρώ μια καμένη λάμπα στο σπίτι και δεν έχω προλάβει να την αλλάξω. Και κάθε πρωί που την κοιτάω σκέφτομαι: “Μα κανείς άλλος δεν τη βλέπει να την αλλάξει σ’ αυτό το σπίτι;” Αν είχα χρόνο θα ήμουν καλύτερη νοικοκυρά. Μόνο το σιδέρωμα δεν κατέχω. Σε όλες τις άλλες δουλειές είμαι καλή.

Για το ρόλο της μαμάς
Νομίζω ότι το στερεότυπο της γυναίκας αφοσιωμένης αποκλειστικά στην οικογένεια και τα παιδιά δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Το να είναι μια εργαζόμενη μητέρα ευτυχισμένη και επαρκής σε όλους τους ρόλους είναι κάτι που το έχουμε αποδεχτεί λιγότερο ή περισσότερο όλοι. Στο μόνο που εγώ θα μάλωνα τον εαυτό μου είναι ότι δεν είμαι εκεί όταν ξυπνάνε τα παιδάκια μου το πρωί. Γι’ αυτό φροντίζω να περνάω την υπόλοιπη μέρα μου, από το μεσημέρι και μετά, μαζί τους. Τι έχω μάθει από τις κόρες μου; Ότι τελικά όσα θεωρούσα σίγουρο πως δεν θα τα κάνω, πέφτω στην παγίδα και τα κάνω. Ξέρεις, είναι αυτά τα πρότυπα που έχουμε στο μυαλό μας ως “μη αποδεκτά” και τελικά καταλήγουμε να τα επαναλαμβάνουμε οι ίδιοι. Έχω σκεφτεί ότι εκεί που νόμιζα ότι έχω κάνει καλή δουλειά με τον εαυτό μου, τελικά δεν είναι αρκετή. Τι εννοώ; Ότι τα παιδιά δεν στρογγυλεύουν τις αντιδράσεις τους, πως ό,τι θέλουν το δείχνουν ξεκάθαρα. Κι εγώ τώρα έχω εγκλωβιστεί: Από τη μία δεν θέλω να κόβω τις πρωτοβουλίες των παιδιών μου, από την άλλη πρέπει να τα οριοθετώ. Όμως μέχρι πού να οριοθετώ; Είμαι πολύ μπερδεμένη. Τελευταία το μάθημα αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης που παρακολουθώ έχει να κάνει πολύ με το πώς θέλω να είμαι ως μανούλα. Η Νάγια, με το που άρχισε να κάνει μικρές προτάσεις, είναι λες και μου απαγγέλλει τη “Μαρίνα των Βράχων” του Ελύτη. Είμαι στη φάση που καθετί σε σχέση με τα παιδιά το βιώνω ως τεράστιο, ως απόλυτο. Κάθε μέρα είναι μια έκπληξη.

Για το ρόλο της συζύγου
Ο Θέμης είναι όλη μου η ζωή. Σκέφτομαι τη ζωή μου μόνο μαζί του, μόνο δίπλα του, στο πλευρό του. Αν με ρωτάς αν επεμβαίνω στο στυλ του, θα σου πω ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν δέχεται πολλές παρατηρήσεις. Πολλές φορές σε κάποια καθημερινή βόλτα μας του λέω “γιατί φοράς κοστούμι; Κάθε μέρα με κοστούμι και γραβάτα πας στη δουλειά” και του κάνω πλάκα. Τον βλέπω λοιπόν που θυμώνει και μου απαντά: “εγώ, αγάπη μου είμαι δικηγόρος”. Δεν δέχεται πολλές παρατηρήσεις για το στυλ και τον εαυτό. Του αρέσει αυτό το καθωσπρέπει στυλ, το οποίο άλλωστε απαιτεί και η δουλειά του.

Read More

And More