Λ. Ελευθερίου: Μιλάει για τα παιδιά του, το θέατρο και το Your Face Sounds Familiar!

Είχαμε καιρό να ασχοληθούμε με κάποιον, να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Και ο Λευτέρης Ελευθερίου το κέρδισε με το σπαθί του. Γιατί είναι -αναμφίβολα- ταλαντούχος, γιατί είναι ωραίος και sexy (ποιος δεν τον χάζεψε ως Σάκη Ρουβά στο «Your Face Sounds Familiar» του ΑΝΤ1;), γιατί είναι 34 χρονών, παντρεμένος με δυο παιδιά και καταρρίπτει το μύθο του available ζεν πρεμιέ. Γιατί ο ίδιος δεν παίρνει τον εαυτό του τόσο στα σοβαρά και του αρέσει να κάνει πλάκα με τη ζωή. Και μιλάει γι αόλα στο κυπριακό περιοδικό Down Town και την Βένια Καραγιάννη.

Είναι πολυπράγμων. Έχει αδυναμία στη μουσική, στη Νάξο είχε μια μπάντα όπου έπαιζε κιθάρα, έκανε αθλητισμό-στίβο και κολύμπι – και αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος που οι γονείς του μετακόμισαν στην Αθήνα: για να έρθει πιο κοντά ο Λευτέρης στον αθλητισμό. Όπως, άλλωστε, του είπε κι ένας καθηγητής του στη δραματική σχολή «εσύ πρέπει να είσαι κατοστάρης, γιατί φαίνεται από την υποκριτική σου». Ένας σκηνοθέτης τον παρότρυνε να ασχοληθεί με κάτι πιο πρακτικό στη δουλειά αυτή κι εκείνος πρώτα σπούδασε κάμεραμαν. Γρήγορα όμως, κατάλαβε -ευτυχώς για εμάς- ότι εκεί που είχε ιδιαίτερη κλίση ήταν η υποκριτική.

Έχεις ένα γιο δυο χρονών και η κόρη σου είναι τεσσάρων μηνών. Αισθάνεσαι ότι τα παιδιά τα έκανες γρήγορα ή ήταν μια φυσική εξέλιξη, μετά από μια μακροχρόνια σχέση;
Ως άνθρωπος έχω υπαρξιακά και πάντα αμφισβητώ τον εαυτό μου, οπότε δεν μπορώ, για κάτι που κάνω, να είμαι πάντα σίγουρος. Από τα 23 μου έχω μια μεγάλη σχέση χωρίς να έχουμε χωρίσει ποτέ και η γυναίκα μου είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος που με έχει βοηθήσει πολύ – και στη δουλειά και στα πολύ δύσκολα χρόνια. Πάντα με στήριζε και μου έλεγε ότι πρέπει να συνεχίζω να κάνω αυτή τη δουλειά. Την οικογένεια την απολαμβάνω και αυτό που μου δείχνει η συμπεριφορά μου είναι ότι δεν το έχω μετανιώσει. Είμαι παρών – όσο μπορώ και σε πρακτικό επίπεδο: να μαγειρεύω, να βγάζω βόλτα τα παιδιά, να τους διαβάζω παραμύθια, να τους μαθαίνω τις πρώτες λέξεις, να είμαι κοντά στα πρώτα τους βήματα, να τους μαθαίνω ποδήλατο, να ξεχωρίζουν τον ήλιο από το φεγγάρι. Δεν θέλω να γυρίσω πίσω τη ζωή μου και να πω ότι δεν πρόλαβα να μιλήσω με τα παιδιά μου. Θα ήταν πλήγμα για μένα. Αυτό θεωρώ ότι το έχω κερδίσει, γιατί ο γιος μου με εμπιστεύεται το ίδιο με τη μαμά του.

Η ζωή σου, όμως, ξαφνικά άλλαξε. Μεγάλωσαν οι υποχρεώσεις, οι δημόσιες εμφανίσεις, οι απαιτήσεις. Κλονίζονται οι ισορροπίες μέσα σε ένα ζευγάρι; Για παράδειγμα, πήγες στην εκπομπή του Θέμου κι έκανες μια πλάκα με τη Δούκισσα Νομικού που θα μπορούσε να είναι… παρεξηγήσιμη!
Το καλό είναι ότι έχω μια γυναίκα με κατανόηση. Με τη Δούκισσα κάναμε μια πλάκα, αλλά κι εγώ μετά, όταν το είδα, είπα «είσαι τρελός;». Γιατί δεν εκτίθεμαι μόνο εγώ, αλλά και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Είμαι, όμως, αυθόρμητος, ειδικά όταν νιώθω αμηχανία. Και με τις συνεντεύξεις νιώθω αμήχανα. Από την άλλη, όταν είμαι με ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται, όπως είναι ο Θέμος Αναστασιάδης, δεν θέλω κι εγώ να είμαι σοβαροφανής.

Κάνετε ακόμα ζήλιες με τη γυναίκα σου;
Ζηλεύει, όπως ζηλεύω κι εγώ όταν βλέπω κάτι που με ενοχλεί. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε και λάθη. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί και, όπως συμβαίνει με μία μεγάλη σχέση, έχουμε τριβές αλλά το παλεύουμε. Το σημαντικό σε μία σχέση δεν είναι μόνο αν ακόμα βλέπεις τον άνθρωπο όπως τον έβλεπες πριν από 12 χρόνια, αλλά αν τον θαυμάζεις ακόμα, αν βλέπεις έναν άνθρωπο δίπλα σε σένα και στα παιδιά σου και χαίρεσαι που τον έχεις. Εννοείται ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά αναμοχλεύεις τα πράγματα για να τα κρατάς ζωντανά.

Είναι εύκολο αυτό;
Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, και όσοι κάνουν μεγάλες σχέσεις το ξέρουν. Όπως και με τη δουλειά που, όσο εξελίσσεται, γίνεται δυσκολότερη, έτσι και με τη σχέση πρέπει να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις να είσαι σωστός και καλός.

Όμως τα χρόνια της σχέσης είναι πολλά… Από τα 23 είσαι με τον ίδιο άνθρωπο… Δεν έχεις υποκύψει σε πειρασμούς;
Μέχρι στιγμής το αντιμετωπίζω το ωραίο, το θαυμάζω και το ποθώ, αλλά, από εκεί και πέρα, το να είσαι με έναν άνθρωπο έχει θυσίες. Στην πραγματικότητα δεν είναι το «ναι» που λες για κάτι που θα κάνεις, είναι το πόσα «όχι» έχεις πει για τα υπόλοιπα. Ο στόχος λειαίνει το βέλος απέναντι στις τριβές, όταν δηλαδή λες «όχι» στους διάφορους πειρασμούς. «Μετέφρασα» αυτό που λέει ο Χριστός για το χαστούκι, πως αν σε χτυπήσουν να δώσεις και το άλλο μάγουλο, κι εγώ λέω «μην ασχολείσαι με τα χαστούκια». Γιατί και χαστούκια θα υπάρξουν και πειρασμοί. Πρέπει εσύ να πεις ποιος είναι ο στόχος που έχεις βάλει και να μην παρεκκλίνεις από αυτόν.

Έχεις καταλάβει, βέβαια, ότι μετά την εμφάνισή σου ως Σάκης Ρουβάς στο «Your Face Sounds Familiar», έγινες, εν μια νυκτί, το νέο sex symbol της ελληνικής showbiz…
Η βραδιά εκείνη απέδειξε ότι μιμήθηκα με επιτυχία τον Σάκη Ρουβά. Εκείνος είναι το sex symbol, εγώ ήμουν απλώς ένα αντικαθρέφτισμα, ένα παιδί που χόρεψε ωραία. Γιατί, για να μιμηθείς τον Σάκη, πρέπει να μιμηθείς και όλο αυτό το σέξι πράγμα που τον περιβάλλει.

Γυμνάζεσαι εντατικά; Προσέχεις τη διατροφή σου;
Όσο μπορώ γυμνάζομαι και κάνω διατροφή. Για μεγάλες περιόδους νηστεύω. Θεωρώ ότι σε κάνει καλύτερο άνθρωπο το να δουλεύεις τα πάθη σου και καλό είναι να τα δουλεύεις και διατροφικά.

Πιστεύεις στο Θεό, λοιπόν;
Έχω μια περίεργη σχέση με το Θεό. Μου αρέσει ο εκκλησιαστικός λόγος, δεν μπορώ να σου πω ότι καταλαβαίνω τα πάντα, αλλά η αυτοτιμωρία, το να κρίνεις εσύ τον εαυτό σου και όχι οι άλλοι, καθώς και άλλα στοιχεία της θρησκείας, με έχουν βοηθήσει να σμιλέψω τον εαυτό μου.

Τελικά, στο «Your Face Sounds Familiar» του ΑΝΤ1 γιατί πήγες; Ποιος ήταν ο λόγος;
Μου είχαν γίνει διάφορες προτάσεις για πάνελ εκπομπών, γιατί μέσα στην παρέα είμαι ελαφρύς και καραγκιόζης -άρα είμαι μέσα στο πλαίσιο του αυτοσαρκασμού- αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να υποστηρίξω επαγγελματικά σε μια εκπομπή. Μoυ είχαν κάνει πρόταση για το «Dancing With The Stars», το «Just the two of us», αλλά δεν είμαι κατασκευασμένος για show. Πρέπει να έχεις έναν άλλο χαρακτήρα που δεν ταιριάζει σε έναν ηθοποιό, πρέπει να είσαι showman. Στο «Your Face Sounds Familiar» μου άρεσε που είχε να κάνει με μουσική και μιμήσεις, ήταν πιο κοντά σε εμένα και μου άρεσε η ιδέα ότι τα χρήματα τα παίρνουν ιδρύματα…

Δεν είναι αντίθετο στην εικόνα ενός ηθοποιού με… ποιοτικό παρελθόν;
Δεν παίρνω στα σοβαρά τον εαυτό μου. Δεν θα πάω στο show να δείξω ότι είμαι ο φιλοσοφημένος Λευτέρης Ελευθερίου και δεν έχω να αποδείξω τίποτα τέτοιο. Είναι μια ωραία στιγμή να περάσεις καλά, να γελάσεις, να περάσει ο κόσμος ένα ωραίο κυριακάτικο βράδυ… Και αυτό μου αρέσει!

Διάβασε περισσότερα στο Down Town Κύπρου που κυκλοφορεί

Read More

And More