Τρως πολύ κρέας – Στο κόκκινο οι ορμόνες σου!

Το πολύ κρέας στην παιδική ηλικία φαίνεται πως “τρελαίνει” τις ορμόνες των κοριτσιών! Αυτό τουλάχιστον, λέει νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπράιτον στη Βρετανία, τα ανήλικα κορίτσια που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος έχουν πιο γρήγορα περίοδο (εμμηνόρροια) σε σχέση με αυτά που δεν τρώνε πολύ κρέας.

Να πως έχουν τα πράγματα: Οι Βρετανοί ερευνητές πήραν ως δείγμα τη διατροφή 3.000 12χρονων κοριτσιών και διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος στις ηλικίες των τριών ετών (πάνω από οκτώ μερίδες κρέατος την εβδομάδα) και των επτά ετών (12 μερίδες κρέατος την εβδομάδα) συσχετίζονταν στενά με την πρόωρη έναρξη της περιόδου.

Παράλληλα, η ίδια έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το πολύ κρέας μπορεί να βοηθήσει σε μια μελλοντική επιτυχή εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η πλούσια σε κρέας διατροφή προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, ωθώντας τον οργανισμό σε μια πρόωρη εφηβεία. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα μειώθηκε δραματικά η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου στα κορίτσια, αν και τώρα φαίνεται να σταθεροποιείται ξανά.

Ακόμη, στα επτάχρονα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας, υπάρχει 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν περίοδο μέχρι τα 12 τους, σε σχέση με τα κορίτσια που δεν τρώνε κρέας. Αυτό φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το βάρος της κάθε κοπέλας.

Ωστόσο, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς η πρόωρη έναρξη της περιόδου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, πιθανότατα, επειδή αυτές οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών οιστρογόνων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Παρόλο, που οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για τη σχέση της πρόωρης περιόδου με τον καρκίνο του μαστού, καλό είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας και να μην κάνουμε υπερβολές.

Read More

And More