Μαρία Τσιαρτσιάνη: “Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μας και για τη χώρα μας”

Τα κορίτσια τα κατάφεραν! Είναι η πρώτη φορά που η Βίκυ Αρβανίτη και η Μαρία Τσιαρτσιάνη θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως δίδυμο. Το 2004 στην Αθήνα η Βίκυ είχε κατακτήσει με συμπαίκτρια τη Θάλεια Κουτρουμανίδου την 9η θέση, ενώ στο Πεκίνο ήταν 19η στο πλευρό της Βάσως Καραντάσιου. Για την Μαρία, θα είναι η δεύτερη συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Στους Ολυμπιακούς του 2008 είχε καταλάβει την 9η θέση με συμπαίκτρια τη Θάλεια Κουτρουμανίδου.

Πώς αντιμετωπίζουν αυτή τους την επιτυχία; Τι θυσίες πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να κάνει πρωταθλητισμό; Η Μαρία απαντά στις ερωτήσεις του TLIFE!

Τι να περιμένουμε εδώ στην Ελλάδα από την συμμετοχή σας στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου;
Ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μας και για τη χώρα μας.

Επάγγελμα ή πάθος; Είναι ο πρωταθλητισμός ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα;
Όχι, είναι τόσο απαιτητικό, ψυχοφθόρο και κουραστικό που χρειάζεται να το αγαπάς πολύ για να το αντέχεις. Άλλωστε δεν ξεκινά κανείς τον αθλητισμό για επάγγελμα, εξελίσσεται σε πρωταθλητισμό κι επαγγελματικό αθλητισμό. Είναι επάγγελμα με την έννοια ότι από αυτό ζούμε και το κάνουμε με επαγγελματισμό.

Πόσες… θυσίες κρύβει πίσω της μια επιτυχία σε διεθνείς διοργανώσεις;
Η αθλητική ζωή έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, δεν μπορώ όμως να μιλήσω για θυσίες γιατί είναι όλα επιλογές. Αγαπάς αυτό που κάνεις και ξέρεις ότι για να πετύχεις τους στόχους και τα όνειρά σου κάνεις συγκεκριμένες επιλογές στη ζωή σου. Δεν καταπιέστηκα ποτέ.

Προετοιμασία, τουρνουά, ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Πόσο εύκολο είναι να βρίσκεστε συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι;
Αυτό ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτού του αθλήματος, ταξιδεύουμε συνέχεια, σε ολο τον κόσμο. Είμαι τυχερή που έχω την οικογένειά μου και πολύ καλούς φίλους δίπλα μου που με κρατάνε σε επαφή με την κανονική¨ ζωή.

Γίνεται μια πρωταθλήτρια να παραμένει και… γυναίκα; Να φροντίζει τον εαυτό της, να έχει προσωπική ζωή! Να βγει με την παρέα της το βράδυ;
Έχει ανάγκη να είναι και γυναίκα, είναι η φύση της. Κάθε στιγμή, με κάθε ιδιότητα παραμένει και γυναίκα, το οφείλει στον εαυτό της.

Υπάρχουν μυστικά, γούρια ή συνήθειες που δεν αλλάζετε με τίποτα λίγο πριν τον αγώνα; Έτσι για να έχετε καλό αποτέλεσμα;
Δεν είμαι προληπτική.

Από τουρνουά σε τουρνουά και ακόμη περισσότερο φέτος με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας καθημερινά; Αλλάζει η διατροφή; Αλλάζει η εξάσκηση;
Αλλάζει η διατροφή αφού αλλάζει και η κουζίνα, από την Κίνα, στη Ρωσία και στη Ρώμη κλπ, τρώμε τελείως διαφορετικά πράγματα. Έχουμε κάποιους βασικούς κανόνες που ακολουθούμε αλλά υποχρεωτικά προσαρμοζόμαστε στην κουζίνα κάθε χώρας. Όσο για την άσκηση αυτή εξαρτάται από τον προγραμματισμό του προπονητικού μας team! Ανάλογα με την περίοδο διαφοροποιείται ο στόχος.

Κάνε καμιά φορά ένας αθλητής ατασθαλείες; Τρώει το αγαπημένο της γλυκό; Ξενυχτάει; Ή μήπως ο πρωταθλητισμός χρειάζεται στρατιωτική πειθαρχεία;
Έχεις ανάγκη καμιά φορά να ξεφεύγεις. Ο πρωταθλητισμός χρειάζεται αφοσίωση, αν έχεις πάθος με αυτό δε νιώθεις την ανάγκη να παρεκτραπείς όταν ξέρεις ότι δε θα σου κάνει καλό. Υπάρχουν και φορές που το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό ή που χρειάζεται να εκτονώσεις την πίεση! Τότε μπορεί να έχεις ανάγκη να φας, να βγεις, οτιδήποτε.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια θα θέλατε να είναι η συνέχεια μετά το τέλος των αγώνων; Όταν δηλαδή αποσυρθείτε από την ενεργό δράση;
Αυτή τη στιγμή μου είναι δύσκολο να σκεφτώ για οτιδήποτε μετά τον Αύγουστο, βλέπω μια μαύρη τρύπα. Θέλω να τελειώσει η πρόκριση και αν έρθει με το καλό, οι ΟΑ και τότε θα πάρω το χρόνο μου και δω πώς θα συνεχίσω.

Read More

And More