Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 2,5 χρονών και ανακαλύψαμε ο,τι πάσχει από οικογενή μεσογειακό πυρετό. Τι ακριβώς είναι και αν είναι σοβαρό”.

Απάντηση
Ο οικογενής μεσογειακός πυρετός που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κρήτη αποτελεί σπάνια αρρώστια, η διάγνωση της οποίας πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μακροχρόνιες νοσηλείες και πολλές εξετάσεις χωρίς αποτέλεσμα ενώ καμιά φορά μπορεί να υποβληθούν και σε χειρουργικές επεμβάσεις. Ο οικογενής μεσογειακός πυρετός ανήκει σε μία κατηγορία νοσημάτων που περιγράφονται με τον όρο “αυτοφλεγμονώδη νοσήματα” ή “κληρονομούμενοι, υποτροπιάζοντες πυρετοί”. Πρόκειται για αρρώστιες άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζονται από επεισόδια πυρετού και φλεγμονής. Ο οικογενής μεσογειακός πυρετός οφείλει την ονομασία του στον οικογενή, κληρονομικό χαρακτήρα της νόσου, στην εμπύρετη φύση των επεισοδίων και στην καταγωγή των συχνότερων προσβαλλόμενων πληθυσμών, από χώρες που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ερώτηση
“Θα ήθελα την βοήθειά σας. Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών, γεννήθηκε με ΚΤ 3180 kg, θηλάζει αποκλειστικά και έχει φτάσει να ζυγίζει 6250. Το πρόβλημα είναι ότι την ημέρα θέλει να θηλάζει κάθε 1 με 1.30 ώρα και δείχνει γενικότερα να είναι λαίμαργο, υποφέρει από κολικούς, όχι ιδιαίτερα έντονους αλλά υπαρκτούς κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες. Να σημειώσω ότι τη νύχτα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα αφού έχει σημειώσει και 5 συνεχόμενες ώρες ύπνου, αλλά όχι συστηματικά. Το ερώτημα μου είναι εάν πρέπει να εξακολουθώ να το θηλάζω τόσο συχνά ή εάν βλέπω ότι δεν χορταίνει να τον συμπληρώνω με ξένο γάλα; Είμαι απελπισμένη και κουρασμένη. Ευχαριστώ προκαταβολικά!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς να σε διαβεβαιώσω ότι καλώς ή κακώς με τον τρόπο που τρώει το μωρό σου έχει πάρει πάρα πολύ βάρος, δηλαδή έχει το βάρος που θα έπρεπε να έχει στην ηλικία των 5 μηνών. Οι λόγοι για τους οποίους το μωρό σου τρώει κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο συχνά μπορεί να είναι λόγω των κολικών, όπου πάνω στην απελπισία του, μπαίνει στο στήθος σου πιστεύοντας ότι τρώγοντας θα κατευνάσει τα πονάκια της κοιλίτσας του ή για να παρηγορηθεί καθώς βρίσκεται στην αγκαλιά σου. Δεν πρέπει με τίποτα να σταματήσεις το θηλασμό καθώς τα σωματομετρικά του παιδιού σου εξελίσσονται καταπληκτικά. Μπορείς να προσπαθήσεις μέσα στην ημέρα εάν νομίζεις ότι πάει να κάνει το στήθος σου πιπίλα, να του προσφέρεις μια πιπίλα προκειμένου να το παρηγορήσεις. Επίσης υπάρχουν διάφορα σκευάσματα (τουλάχιστον 3) τα οποία με τη βοήθεια του παιδιάτρου σου, τα οποία μπορείς να τα χορηγήσεις ξεχωριστά ή και μαζί προκειμένου να απαλλάξεις από τα πονάκια της κοιλίτσας το μωρό σου ώστε να μην έχει αυτή την έντονη συμπεριφορά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, η κόρη μου, 4,5 χρονών όταν νευριάζει πολύ και κλάψει, γύρω γύρω από το στόμα της , όλο το πάνω χείλος και το κάτω γίνεται μπλαβισμένο, μοβ χρώμα σαν να έχουνε σπάσει φλέβες, σαν να έχει μελανιάσει το στόμα της. Αυτό παραμένει για πολλές ώρες, μπορεί και 2 μέρες, δεν φεύγει εύκολα. Τι είναι αυτό; Μου έχει μπει έντονη ιδέα ότι πρέπει να την πάω σε καρδιολόγο. Υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο οργανικό πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτό που περιγράφεις δεν πρέπει να είναι καρδιολογικό πρόβλημα του παιδιού σου, αλλά μάλλον από την πίεση του προσώπου, σπάνε κάποια αγγεία στο σημείο που το παιδί σφίγγει τους μύες του με αποτέλεσμα η αιμορραγία του δέρματος να αργεί να απορροφηθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό είναι να το δει κάποιος παιδοκαρδιολόγος ώστε να είσαι σίγουρη ότι εν πάσει περιπτώσει δεν έχεις πρόβλημα από αυτή την πλευρά.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 7 μηνών και είναι 7400 κιλά. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα το φαγητό αλλά είναι πολύ αρνητική. Το μόνο που θέλει είναι το γάλα, τι να κάνω; Πώς να το κάνω να φάει στερεά τροφή;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο, τα μωράκια όταν απογαλακτίζονται να αντιδρούν στη στερεά τροφή, ειδικότερα εάν το μωράκι μέχρι τώρα έπινε γάλα από τη μαμά του. Εν πάσει περιπτώσει, επειδή από ό,τι φαίνεται το βάρος του μωρού σου είναι καλό θα πρέπει να επιμείνεις διακριτικά και στις περισσότερες των περιπτώσεων μειώνουμε την ποσότητα του γάλακτος που του δίνουμε προκειμένου να πεινάσει και να αναγκαστεί να φάει και στερεές τροφές. Επίσης να κάνεις πολλές αλλαγές στον τρόπο που μαγειρεύεις διότι μπορεί να πετύχεις κάτι που να αρέσει στο παιδί και να απαλλαγείς από αυτήν την συμπεριφορά. Εάν ακόμη θηλάζεις, πράγμα που δεν μου αναφέρεις, θα δυσκολευτείς αρκετά προκειμένου το παιδί να απογαλακτιστεί από το μητρικό θηλασμό αλλά κάποια στιγμή θα το καταφέρεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας! Έχω ένα αγοράκι που έκλεισε τα δυο χρόνια στις 27 Ιουνίου, είναι 15.500 κιλά και 95 πόντους ύψος! Συνεχίζουμε να πίνουμε το γάλα σκόνης (frisomel), γιατί η παιδίατρος μου είπε ότι είναι το καλύτερο μέχρι την ηλικία των 3 ετών! Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Είναι αλήθεια αυτό που σας είπε η παιδίατρός σας. Η σύγχρονη παιδιατρική θεωρεί ότι τα σύγχρονα γάλατα μέχρι την ηλικία των 3 ετών είναι αυτά που λέμε νούμερο 3. Μετά τα 3 χρόνια το παιδί μπορεί να πιει τα συνηθισμένα γάλατα που υπάρχουν στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 ετών. Κάνουμε κάποιες λογοθεραπείες επειδή όταν πιεστεί ή αγχωθεί, κολλάει σε κάποιες λέξεις. Αυτό που μας είπε η λογοθεραπεύτρια είναι ότι έχει ανασφάλεια. Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε ή εάν υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα μπορούσα να συμβουλευτώ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν ξέρω σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεσαι. Εφόσον διαπιστώνεται αυτό το πρόβλημα του παιδιού θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο ο οποίος μέσα από την οικογενειακή έρευνα που θα κάνει θα σας πει τη μεθοδολογία προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί από τις ανασφάλειες που έχει.

Ερώτηση
“Ο γιος μου γεννήθηκε πριν ένα μήνα. Στο βραδινό τάισμα μετά δεν κοιμάται για 2 ώρες περίπου και κλαίει. Γιατί;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, συνηθίζουμε να λέμε ότι ένα μωράκι σε αυτή την μικρή ηλικία, όταν κλαίει, ή πεινάει ή πονάει. Το πιο εύκολο από όλα είναι να καταλάβουμε εάν πεινάει αφού του χορηγήσουμε το γάλα που πίνει. Εάν βλέπουμε ότι παιδί δεν πεινάει τότε σημαίνει ότι πονάει άρα ψάχνουμε να δούμε για κολικούς της κοιλίτσας ή αν έχει αέρια ή αν ετοιμάζεται να κάνει κακά του ή αν ζεσταίνεται κ.λπ.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 11 χρονών και ανά διαστήματα παραπονείται για πόνο στην κοιλιά στην περιοχή γύρω από τον αφαλό. Ιδιαίτερα όταν είναι σε κίνηση και όχι όταν ξαπλώνει. Τι συμβαίνει;”

Απάντηση
Γενικά θα πρέπει να σας πω ότι ένας πόνος που είναι γύρω από τον αφαλό δεν θεωρείται καταρχήν ότι είναι χειρουργικός πόνος. Επειδή το παιδί είναι μεγάλο και μπορεί άνετα να σας πει τα συμπτώματά του πρέπει να ψάξετε μήπως τρώει κάτι συγκεκριμένο το οποίο δημιουργεί αυτό το πρόβλημα, μήπως έχει επανηλειμμένες ιώσεις της κοιλίτσας τους, μήπως έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την έναρξη της περιόδου και πονάει στην κοιλίτσα ενώ είναι αντανακλαστικοί πόνοι από την γεννητική της περιοχή και τέλος θα πρέπει να κοιτάξετε μήπως έχει σκουλικάκια στα κακά της διότι και αυτό μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα αυτής της πάθησης.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να μου πείτε πόσες φορές δικαιολογείται να αρρωστήσει ένα παιδάκι κατά την διάρκεια του χρόνου. Έχω ένα αγοράκι 21 μηνών (ύψος 90εκ. & βάρος 13,5 κιλά) και από τον Φεβρουάριο μου έχει αρρωστήσει μέχρι τώρα μου 5 φορές από ιώσεις, μία εκ των οποίων χρειάστηκε να νοσηλευτούμε στο νοσοκομείο γιατί έκανε πυρετικό σπασμό. Να σας πω ότι δεν πάει παιδικό και είναι μοναχοπαίδι ενώ τρώει κανονικά τα γεύματα του. Ο παιδίατρος μας είπε να μην ανησυχούμε, απλά το ανοσοποιητικό του έχει εξασθενήσει και έτσι είναι πιο εύκολο να κολλάει”.

Απάντηση
Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι ένα παιδάκι μέχρι 10 χρονών δικαιολογείται να αρρωσταίνει περίπου 10 φορές το χρόνο από τα συνήθη παιδικά νοσήματα δηλαδή ιώσεις, βήχα, καταρροή, ωτίτιδες κ.λπ. Στην περίπτωση που ο παιδίατρος κρίνει ότι το παιδί έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάποια πάθηση τότε αναλαμβάνει να κάνει ειδικές εξετάσεις και πιθανόν να δώσει κάποια προληπτικά μέτρα ή χρόνια θεραπεία. Ειδικότερα, τα παιδάκια που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, πράγμα που δεν συμβαίνει με το δικό σας, ξέρουμε ότι αρρωσταίνουν 4 με 5 φορές περισσότερο από τα παιδάκια που δεν πηγαίνουν στον παιδικό.

Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι που απασχολεί πολύ. Έχω μια κόρη 3,5 χρόνων και ταυτόχρονα ολοκληρώνω τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου και πρόκειται να γεννήσω στα τέλη του Οκτώβρη. Η κόρη μου θα πάει πρώτη φορά στο σχολείο το Σεπτέμβρη καθώς μέχρι στιγμής έχει παρακολουθήσει μόνο εξωσχολικές δραστηριότητες περιορισμένων ωρών. Δεν ξέρω λοιπόν τι πρέπει να κάνω για να προφυλάξω το καινούριο μου μωρό και εάν αυτή η προφύλαξη πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην πάει καν σχολείο η κόρη μου πράγμα που μου έχει συστηθεί”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, εμείς συστήνουμε ένα παιδάκι μετά τα τρία χρόνια ότι μπορεί άνετα να παρακολουθήσει τον παιδικό σταθμό διότι μέσα στα πλαίσια της κοινωνικοποίησής του, τού προσφέρει πάρα πολλά καλά. Επίσης δεν θα πρέπει το παιδί σου το μεγάλο να στερηθεί πράγματα εξαιτίας του ερχομού του μικρότερου. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ισορροπία στην οικογένεια. Θα σας συμβούλευα να ξεκινήσει ο παιδικός σταθμός όσο γίνεται νωρίτερα από την γέννηση του μικρού ώστε και ψυχολογικά το παιδί σου να έχει προετοιμαστεί ότι η απομάκρυνση από το σχολείο δεν οφείλεται στον ερχομό του αδελφού και εάν στην πορεία διαπιστώσετε ότι αρρωσταίνει πάρα πολύ συχνά που γίνεται επικίνδυνο για το βρέφος τότε θα κρίνετε με τον παιδίατρό σας εάν συντρέχει λόγος να σταματήσει για ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το παιδί τον παιδικό σταθμό.

Read More

And More