Σχέση εξ αποστάσεως: Διατηρείται; Πώς;

Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται; Ή μήπως όχι τελικά…
Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό που θα σας γλιτώσει πολύτιμο χρόνο και συναισθηματικό κόπο: αν δεν εξασφαλίσετε ΑΥΤΟ για σας, μην μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε παρακάτω….
Το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας των σχέσεων από απόσταση αποδίδεται στην κατεξοχήν αρνητική αντίληψη των συντρόφων ότι η σχέση από απόσταση “γενικά δεν λειτουργεί” και στην ολίγον “θα δείξει” στάση τους. Με λίγα λόγια από τη στιγμή που αποφασίσατε να μπείτε σε μια τέτοια σχέση πρέπει να μάθετε πραγματικά να πιστεύετε ότι αυτή μπορεί να διατηρηθεί. Και να αντιπαρέρχεστε την αρχική αρνητική εντύπωση τόσο του δικού σας μυαλού, όσο και των άλλων (που σίγουρα θα φροντίσουν να πουν τη γνώμη τους!).
Όταν μπαίνεις σε μια σχέση από απόσταση με τη λογική του “περιμένω και θα δω” το κάνεις γιατί κατά βάση δεν θέλεις να τερματίσεις την επαφή, κατακλύζεσαι όμως από την ανασφάλεια ότι αυτό το πράγμα “δεν θα δουλέψει”.
Με τη στάση “το βλέπουμε” οι άμυνες του οργανισμού σου θα περιορίζουν το βλέμμα σου σε αρνητικές διαστάσεις, θα υπερτονίζονται μερικές φορές μικρές δυσάρεστες λεπτομέρειες μόνο και μόνο για να πειστείς και να μην μπεις στον κόπο και σε περαιτέρω συναισθηματική επένδυση.
Φοβάστε το ξέρω, αλλά αν ως ζευγάρι δεν είστε αφοσιωμένοι στο να κρατήσετε αυτή τη σχέση κι αποφασισμένοι να έχετε θετική διάθεση σας είπα, μην διαβάσετε παρακάτω…
Αντε και μπλέξατε…. Και τώρα;
1.Θέστε βασικά ερωτήματα από την αρχή για να διασφαλίσετε τυχόν παρανοήσεις, αλλά και τις παραμέτρους της σχέσης σας. Πραγματικά δεν φαντάζομαι πιο “άβολη” κουβέντα από το να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε π.χ. Αν αυτή η σχέση θα είναι αποκλειστική (δεν πηγαίνουμε με άλλους) ή αν θα την ονοματίσετε ως “σοβαρή” ή “βλεπόμαστε” ή “βγαίνουμε” κλπ. Από την αρχή, προσπαθήστε να θέσετε τα όριά σας, το πως βλέπετε αυτή τη σχέση και τι περιμένετε από αυτή και φροντίστε να το κάνει με σαφήνεια και ο άλλος. Μη σας φαίνεται ότι κάτι τέτοιο ακούγεται, ξέρετε, παρακαλετό. Όχι! Είναι έγκαιρος προσδιορισμός του τι θέλετε και τι χρειάζεστε γιατί όπως είπαμε αυτή η σχέση δεν διατηρείται αν και οι δύο δεν είναι κάθετοι σε αυτό που ξεκινούν και επιλέγουν.

2.Φροντίστε να επικοινωνείτε με κάθε τρόπο (τηλέφωνο, e mail, web κάμερες κλπ) καθημερινά και παραπάνω από μία φορές αν είναι δυνατόν. Από τη στιγμή που δεν βλέπεστε είναι σημαντικό να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια συναισθηματική επαφή και σύνδεση. Δεν χρειάζετε να κάνετε βαθυστόχαστες συζητήσεις, απλά να μοιράζεστε την καθημερινότητα ή να πείτε έναν γλυκό λόγο, να ζητήσετε ή να δώσετε μια συμβουλή, να γελάσετε με το ίδιο αστείο. Προσέξτε: κάθε τρόπος επικοινωνίας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Συχνά ο γραπτός λόγος δημιουργεί παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις και στο τηλέφωνο καμιά φορά μπορεί να σας “ακουστεί” κάπως ή να μην απαντήσει αμέσως κτλ. Μην φτιάχνετε σενάρια… σκεφτείτε ότι όπως κι εσείς, έτσι κι εκείνος κάθε μέρα έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό πράγματα. Για αυτά μιλήστε και για εκείνα που σας έφεραν μαζί.

3.Κανονίστε πότε, που και πως θα είναι η επόμενή σας συνάντηση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να κανονίσετε πότε θα ξαναβρεθείτε. Η αναμονή αυτού του πράγματος θα σας δώσει κάτι να περιμένετε και θα σας γεμίσει με ενθουσιασμό και ελπίδα.

4.Κάντε πράγματα μαζί! Σας φαίνεται περίεργο; Μπορείτε να επιδιώξετε να έχετε κοινά ενδιαφέρονται ακόμα κι αν είστε μακριά. Δείτε την ίδια ταινία ή διαβάστε ταυτόχρονα το ίδιο βιβλίο και μιλήστε στο τηλέφωνο για αυτά. Κοιτάχτε τα αστέρια…. ο καθένας από τη δική του πλευρά του ουρανού… μιλώντας ο ένας στον άλλον. Φτιάξτε το ίδιο φαγητό, κοιμηθείτε με τη μπλούζα του, δώστε του μια μαξιλαροθήκη με το άρωμά σας ή ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας την ίδια ώρα και πείτε του καλημέρα. Στον κοινό σας χώρο συνάντησης αφήστε post it με μηνύματα που θα τα βρει… σε ανύποπτο χρόνο!!! Νομίζετε ότι όσοι έχουν σχέση από κοντά τα κάνουν απαραίτητα όλα αυτά;

5.Το να έχεις μια σχέση από απόσταση σημαίνει ότι δίνεις μια πραγματική μάχη με το ελεγκτικό και παρανοϊκό κομμάτι του εαυτού σου. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον απόλυτα αν θέλετε αυτή η σχέση να πετύχει. Καθένας μπαίνει σε μια σχέση -οποιαδήποτε σχέση- με ελεύθερη βούληση. Από τη στιγμή που ενδιαφέρεστε και οι δύο να είστε σε αυτή τη σχέση θα τιμήσετε αυτήν την επιλογή και η απόσταση δεν θα παίξει ρόλο. Εξάλλου, αν κάποιος αποφασίσει ότι ο άλλος δεν του κάνει ή ότι βρήκε κάτι καλύτερο για εκείνον, η σχέση τελειώνει είτε μένετε 200 χιλιόμετρα μακριά είτε μοιραζόσασταν -μέχρι πρότινως- το ίδιο μαξιλάρι.

6.Ένα από τα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια που μπλέκουν σε σχέση από απόσταση είναι ότι φροντίζουν να έχουν έναν “αντικαταστάτη”, μια “καβάτζα” όσο ο άλλος δεν είναι “σωματικά” παρών. Βάζοντας όμως κάποιον τρίτο στη ζωή σας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη απόσταση στη σχέση από απόσταση θέτοντάς τη σε κίνδυνο και ρισκάροντας να χάσετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφωνία που αρχικά (βλ.1) κάνατε. Μολονότι μπορεί να μην γίνει εμπρόθετα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κοστίσει τη σχέση σας.

7. Να θυμάστε ότι οι καυγάδες και οι διαφωνίες είναι μέρος οποιασδήποτε ΚΑΛΗΣ σχέσης, όπου ο καθένας διαπραγματατεύεται τα θέλω στη ζωή του με έναν άλλον άνθρωπο. Μην αφήνετε τα παράπονά σας να συσσωρεύονται για να τα συζητήσετε όταν βρεθείτε από κοντά. Κάτι τέτοιο θα δηλητηριάσει και το παρόν και θα καταστρέψει τις πολύτιμες στιγμές που με τόση λαχτάρα έχετε σχεδιάσει να περάσετε μαζί. Μιλήστε μαζί του. Μην φοβάστε. Σας επέλεξε και τον επιλέξατε.

8.Να είστε θετικές και να μην επικεντρώνεστε στις αρνητικές διαστάσεις της σχέσης σας από απόσταση. Τον να είστε μακριά από τον αγαπημένο σας έχει κι άλλες “ενδιαφέρουσες” πτυχές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά όλον αυτό τον “ελεύθερο” προσωπικό χρόνο επενδύοντάς τον σε δικά σας ενδιαφέροντα ή σε επαγγελματικές σας επιδιώξεις. Άλλη θετική διάσταση είναι ότι η σχέση από απόσταση σας αναγκάζει θέλοντας και μη να μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα, μιας και στερείστε την πολυτέλεια της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. Τα συναισθήματα εδώ δεν ανιχνεύονται με το βλέμμα, δεν τα ψυχανεμίζεστε. Εδώ θα χρειαστεί και εσύ και ο άλλος να τα αναγνωρίσετε και να τα εκφράσετε. Αλλιώς πώς;

9 Μην αντιμετωπίζετε τη σχέση από απόσταση σαν ευκαιριακή σχέση. Αν την αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα θα αισθανθείτε ασφάλεια και ευτυχία. Μεταδώστε τα και στο σύντροφό σας που φοβάται τα ίδια πράγματα με εσάς για να ενισχύσετε και τη δική του επένδυση!
Καλή τύχη κορίτσια!!!

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. sumfwnw apoluta se osa grafetai parapanw.eimai hdh se mia sxesi apo apostasi edw kai 6 mines kai auto pou exw na pw einai pws to zoume pragmatika kai oi duo.tolmw na pw pws einai kaluteri apo kathe alli sxesi pou eixa!!!enai simantiko na uparxei empistosuni kai suxni epikoinwnia.fusika omws kai ximeia!!!etsi petuxainei 🙂

  2. Exw sxesi eks apostasews edw k 3 xronia peripou…Aftos Italia k’gw Ellada…Einai i kaliteri sxesi pou eixa pote k pou tha mporousa na exw…Leme k kseroume o enas gia ton allon perissotera apo ta zevgaria pou vriskontai synexeia mazi…

  3. Egw proswpika exw na pw oti an to pistevoun kai oi 2 8a ginei to kalitero … Apaitei omws poli perissoteri prospa8eia apo opoiadipote alli sxesi! Egw to ezisa epi 3 xronia kai twra etoimazomaste gia gamo! Apla den to vazame katw sta diskola pou sinantisame!

  4. eimai ki egw se sxesi apo apostasi edw kai 3 xronia xwris na exoume vrei akoma lusi gia to pou tha katalhksei auto..to mono pou kseroume einai oti theloume na meinoume mazi kai auto prospathoume…otan uparxei mia prooptikh gia to mellon einai pio anekth h sxesi apo apostasi kai se mas den uparxei pros to paron..den exoume omws skopo na to afisoume kai to paleuoume elpizontas suntoma na vrethei mia lusi..

  5. Μεγαλη δικαιολογια χωριζω λογω αποστασης ..
    Δηλαδη αμα μενεις σε αλλη πολη με τη μαμα σου σταματας να μιλας μαζι της και να εχετε την επαφη..
    Βλεπω κοσμο να αλλαζει εραστες σαν τα πουκαμισα μη ευχαριστιτας ουτε τον ερωτα και νιωθοντας μοναξια.. Εγω ουτε μια στιγμη δεν ενιωσα μονη ..Θα ειμαστε παντα μια ομαδα, ειναι ο ανθρωπος μου , το αλλο μου μισο εδω και 2.5 χρονια και πολλα ακομα.. Συν του οτι ωριμασα γρηγοροτερα και εχω απειρο χρονο για τον εαυτο μου και τις υποχρεωσεις μου .Με βοηθησε ακομα και να ολοκληρωσω μια ωρα αρχιτερα τις σπουδες μου

  6. Eimai k egw se mia sxesh eks apostasews edw k 3 xronia..sigura einai duskola alla einai oti kalutero gia emena…exw zhsei pragmata pu ute kan ta exw oneireutei k exw kanei pragmata pu an hmun me kapion koda den tha eixa zhsei…pisteuw exw zhsei auth th sxesh perissotero apo kapious pu einai koda k einai sth monotonia…h monaksia kapoies fores einai duskolh alla mia glukia kuventa ftanei k ta ksexnas ola k pairneis dunamh..K fusika h sunanthsh einai san hfestio…thelw polu suntoma na eimai koda tou…

  7. tha diafwnisw apoluta me sas koritsia!!den nomizw oti mporeis na zeis ton allon an den eiste mazi kathe mera!an den ton blepeis,an den ton agkizeis…einai to pio wraio sunaisthima gia mena…egw me tin sxesi pou exw eimaste mazi 5xronia k eimaste kathe mera mazi!!k pistepste me exw zisei polla pragmata pou den tha ta zousa an eixa sxesi eks’apostasews…k den exoume barethei katholou o enas ton allon antithetws…pantreuomaste ton dekembrio!!:-) kali upomoni se oles oses biwnoun tin sxesi eks’apostasews…!!

  8. Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΟΜΟΝΗ. ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΣΧΕΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΓΙΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΩ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΣΠΟΥΔΑΖΑ) ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΑΜΑ ΜΑΖΕΥΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΧΑΛΑΛΙ.

  9. 8elw na pisteyw pws mporw na anteksw thn apostash sth sxesh mou…tis perissoteres fores niw8w pws ton xreiazomai ka8e mera mazi mou.einai toso vasanistiko otan feygei h otan feygw…makari na ta kataferoume gt pleon ta epaggelmatika h oi spoudes prokaloun apostaseis xwris na mporoume na kanoume kati emeis…apla ypomonh k elpida gia to kalytero…

  10. κ εγω ειμαι σε μια σχεση εξ αποστάσεως εδω κ 3 χρονια…2 χρονια σπουδαζε αυτος κ τωρα μπαινω εγω στο 2ο ετος των σπουδων μου..παρολο που πιστευα οτι ειμαστε πολυ μικροι για να το αντεξουμε πιστευω οτι το καταφερνουμε.ειμαστε μαζι 5 χρονια..κ θελω να πω σε οσες εχουν ενδοιασμους να το τολμησουν γιατι ειναι απο τις ομορφοτερες σχεσεις που μπορεις να κανεις..θα σε δεσει με τον αλλον.ναι μπορει η φοιτητικη ζωη να μην εχει την τοοοοοοση τρελα που θα θελανε αλλοι να εχουν αλλα ξερω οτι καποιος με περιμενει να γυρισω κ ανυπομομονει να με δει…κ γι’αυτο ειμαι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More