Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών σε ένα αγοράκι που σώθηκε – Το συγκινητικό μήνυμα της δότριας

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, “Όραμα Ελπίδας” μπαίνει στην δεύτερη χρονιά της λειτουργίας της. Έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει11.640 εθελοντές δότες, αποφασισμένους να δώσουν μυελό οποιαδήποτε στιγμή τους ζητηθεί.

Πριν κλείσει χρόνο η Τράπεζα, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη μας ανακοίνωσε με χαρά ότι μια νέα γυναίκα, μητέρα 3 παιδιών και εθελόντρια δότρια βρέθηκε να είναι συμβατή με ένα μικρό αγοράκι. Η δότρια με μεγάλη έδωσε μόσχευμα και πριν λίγες εβδομάδες έγινε η μεταμόσχευση.

Η δότρια είναι πολύ ευτυχισμένη που μπόρεσε να δώσει ζωή σε ένα παιδί. Έστειλε μάλιστα και το δικό της μήνυμα μέσα από ένα συγκινητικό κείμενο:

Είμαι ένας άνθρωπος που ανέκαθεν προτιμούσα τις πράξεις από τα λόγια.

Όταν λοιπόν μου ζητήθηκε να γράψω λίγα λόγια για την εμπειρία μου ως δότρια, σκέφτηκα ότι θα προτιμούσα να ξαναζήσω τη διαδικασία συλλογής Μυελού των Οστών, η οποία πρέπει να σας τονίσω ήταν πολύ πιο εύκολη, ανώδυνη και ακίνδυνη απ’ ότι φανταζόμουν, παρά να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν πριν και μετά τη μεταμόσχευση.

Όταν με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατή με έναν ασθενή, θεώρησα πως θα υποβληθώ σε μια απλή ιατρική επέμβαση. Στη πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι δωρίζοντας μυελό των οστών δεν δωρίζω μόνο λίγα από τα αιμοποιητικά μου κύτταρα. Δωρίζω ζωή, χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Συνειδητοποίησα επίσης ότι η σχέση δότη-λήπτη δεν είναι μονόπλευρη. Είναι αμφίπλευρη γιατί ταυτόχρονα έγινα και εγώ λήπτης εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης. Μέσα από αυτήν την ‘’απλή ιατρική επέμβαση’’ αναθεώρησα τις πραγματικές αξίες της ζωής μου και επιβεβαίωσα για άλλη μια φορά ότι το να δίνεις είναι πιο σημαντικό από το να παίρνεις.

Δυστυχώς όμως, το συναίσθημα που με κατέκλυσε φεύγοντας από το νοσοκομείο ήταν μια απέραντη λύπη. Λύπη γιατί τα δωμάτια στο ‘’ ΕΛΠΙΔΑ’’ παραμένουν γεμάτα με παιδιά που περιμένουν απεγνωσμένα να βρεθεί ένας συμβατός δότης. Λύπη γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας που δε γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Και τέλος λύπη γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ενώ γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν θεωρούν ότι δεν τους αφορά.
Κι όμως! Η δωρεά μυελού των οστών μας αφορά όλους. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι αύριο δε θα είναι τα παιδιά μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, εμείς οι ίδιοι που θα ψάχνουμε για έναν συμβατό δότη.
Θα ήθελα να μπορούσα να βοηθήσω άμεσα όλα αυτά τα παιδιά. Δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να σας παροτρύνω να γίνεται κι εσείς εθελοντές δότες μυελού των οστών. Και εάν το αποφασίσετε μη σταματήσετε εκεί. Ξεκινήστε τη δική σας μικρή ή μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης. Έτσι θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στη δημιουργία μιας τράπεζας εθελοντών δωρητών που θα μας κάνει περήφανους.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Βαρδινογιάννη και όλους τους ανθρώπους του συλλόγου ‘’Όραμα Ελπίδας’’ για την ευκαιρία που μου έδωσαν να προσφέρω ένα τόσο σημαντικό δώρο ζωής. Εύχομαι η προσπάθεια σας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Το “Όραμα Ελπίδας” έγινε πιο δυνατό και μέσα από ανθρώπους που ενέπνευσαν με τη δράση τους. Ανάμεσά τους και ο Σάκης Ρουβάς που είναι Αγγελιοφόρος της Ελπίδας και δεν θα μπορούσε να λείπει από την συνέντευξή Τύπου που πραγματοποιήθηκε για τον 1 χρόνο λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε και το νέο τηλεοπτικό spot της εκστρατείας.

Ο Σάκης Ρουβάς, πολύ συγκινημένος δήλωσε: “Ένα χρόνο πριν, ήμασταν στην ίδια ακριβώς αίθουσα με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες για το Όραμα Ελπίδας. Η κυρία Βαρδινογιάννη ήταν από το ξεκίνημα πολύ αισιόδοξη για την ανταπόκριση του κόσμου, γνωρίζοντας και εκτιμώντας την καθοριστική συνεισφορά των πολιτών στο Σύλλογο Ελπίδα εδώ και 25 χρόνια. Φέτος, η αισιοδοξία έγινε βεβαιότητα. Μέσα από την εκστρατεία ενημέρωσης, ήδη 12.000 πολίτες έγιναν εθελοντές δότες και ένας από αυτούς είχε την ευλογία να βρεθεί συμβατός με ένα παιδί που είχε ανάγκη.”

Read More

And More