Γιατί δεν χάνεις λίπος από την κοιλιά; Πως θα έχεις πιο αδύνατα πόδια; Οι ειδικοί απαντούν

Τι είναι τα ορθομοριακά τρόφιμα; Πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με το λίπος στην κοιλιά; Τι μπορείς να κάνεις για να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης; Καλοκαιρινές απορίες για δίαιτα και διατροφή βρίσκουν την απάντησή τους από τους ειδικούς.

Η ομάδα διαιτολόγων του Κλινικού Διατολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη φροντίζουν να δώσουν λύση στις απορίες σου.

Ερώτηση
Είμαι 50 κιλά, με κανονικό σώμα. Απλά θα ήθελα να μάθω να μπορώ να κάνω κάτι για να έχω πιο αδύνατα πόδια.
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Άννα,
Αν η διατροφή σας είναι σωστή και ακολουθείτε το μεσογειακό τρόπο διατροφής αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε ασκήσεις γυμναστικής που βοηθούν στα ποδιά. Επίσης αυξήστε την πρόσληψη νερού και πράσινου τσαγιού με με διπλάσια περιεκτικότητα κατεχίνες, που βοηθούν στην αποβολή τοξινών και καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών. Αποφύγετε την πρόσληψη αλατιού και αλκοόλ. Προσθέστε τροφές που περιέχουν κάλιο, όπως ξηρούς καρπούς ανάλατους, μανιτάρια, σπανάκι, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως βρώμη, λαχανικά, φακές, ρεβίθια, φάβα και αντικαταστήστε τη ζάχαρη με γλυκαντικά, όπως η στέβια.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Βsc


ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ
: Μυστικά για να αδυνατίσεις ανάλογα με το σωματότυπό σου… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλησπέρα! 15 μήνες τώρα δεν μπορώ να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης, λόγω του άστατου των ωραρίων μου. Έτσι τρώω ό, τι πιο πρόχειρο και γλυκό! Πώς να βοηθηθώ; Σας ευχαριστώ πολύ!
Βίκυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βίκυ,
Με το άστατο ωράριο δεν θα μπορέσεις να χάσεις εύκολα βάρος, ειδικά αν τρως αρκετά γλυκά.
Προσπάθησε :
· Να κάνεις μικρά & συχνά γεύματα
· Να καταναλώνεις γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
· Να αυξήσεις την ποσότητα των υγρών που πίνεις
· Να καταναλώνεις τουλάχιστον 5-6 μερίδες φρούτων & λαχανικών ημερησίως
· Να καταναλώνεις τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο)
· Να μειώσεις τα γλυκά, τα σφολιατοειδή και τη ζάχαρη
· Να πίνεις 1,5-2 λίτρα υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ροφήμα κρόκου Κοζάνης)
· Να κάνεις τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα κάποιου είδους άσκηση
· Να μην καταναλώνεις πολύ αλκοόλ

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
: Πολύτιμες συμβουλές για να κόψεις το τσιμπολόγημα… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Μια ερώτηση για τα όσπρια. Μπορώ να συνδυάζω όσπρια (πρωτεΐνη) με κρέας (πρωτεΐνη), για παράδειγμα κρέας με φασόλια;
Νεφέλη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Νεφέλη,
Και βεβαία μπορείς να τα συνδυάσεις. Ένα ισορροπημένο γεύμα και κατ’ επέκταση διαιτολόγιο (αποτελούμενο από 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα) θα πρέπει να περιέχει τόσο υδατάνθρακες, όσο και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες (όσπρια, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγό) πέπτονται σταδιακά και επιφέρουν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε περίοδο 3-5 ωρών.

Συνδυάζοντας υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες με πρωτεΐνες σε κάθε κύριο γεύμα, η γλυκόζη στο αίμα ελέγχεται καλύτερα, και το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι στα επιθυμητά όρια.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Όσπρια! Οι καλύτεροι σύμμαχοι της γυναίκας… στο αδυνάτισμα και στην υγεία. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Υπάρχει μια δατροφή για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας; Τι πρέπει να αποφεύγουμε ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι;
Φωτεινή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται οι διατροφές με αυξημένες θερμίδες, ζωικού λίπους, κρέατος, αλλαντικών, γλυκών, γαλακτοκομικών με αυξημένα λιπαρά, λαρδιού. Οι δίαιτες πλούσιες σε λίπος διαταράσσουν την σύνθεση της μυελίνης, λιποειδής ουσία που περιβάλλει το νευράξωνα των εμμύελων νευρικών ινών στον οργανισμό.

Επίσης ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά είναι ο αυξημένος σίδηρος στον οργανισμό, οπότε επιθυμούμε περιορισμό στην κατανάλωση κρέατος. Η αυξημένη πρόσληψη ω3 λιπαρών, βιταμίνης D, B6, B12 είναι σημαντική στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Έτσι είναι σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή σου, αυγά, ψάρια, πουλερικά, ανάλατοι ξηροί καρποί, γιαούρτι, συκώτι, τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι). Τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας, λιπαρά τρόφιμά αλλά και αλκοόλ και κάπνισμα πρέπει να αποφεύγονται.

Εμπλούτισε την διατροφή σου με αντιοξειδωτικά που είναι αυτά που θα προστατεύσουν τα κύτταρα σου από τις ελεύθερες ρίζες. Κύριος στόχος των ατόμων αυτών είναι να τρώνε σωστά και περιεκτικά επιδιώκοντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Ποια είναι η γνώμη σας για τα ορθομοριακά προϊόντα;
Κώστα
ς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο όρος «ορθό μόριο» περιγράφει τα σωστά – ορθά – χημικά μόρια, που είναι τα θρεπτικά στοιχεία τα οποία χρειάζονται καθημερινά τα κύτταρα μας για να λειτουργούν σε κατάσταση υγείας. Αυτά είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τα προβιοτικά, τα ένζυμα, τα αμινοξέα, τα ω-λιπαρά οξέα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τα αντιοξειδωτικά και χιλιάδες φυτοθρεπτικά στοιχεία που πρέπει να παίρνουμε στην σωστή μορφή και ποσότητα από την διατροφή μας καθημερινά.

Τα ορθομοριακά προϊόντα είναι ειδικά επιλεγμένα συμπληρώματα διατροφής υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών για βέλτιστη απορρόφηση από τα κύτταρα. Η δική μου άποψη Κώστα είναι πως αν η διατροφή σου κυμαίνεται σε ιδανικά επίπεδα καθημερινά, δεν χρειάζεσαι συμπληρώματα. Έχε εβδομαδιαία στην διατροφή σου 1 φορά ψάρι , 1 -2 φορές όσπρια, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά άσπρο κρέας όπως κοτόπουλο η γαλοπούλα, (πέρα από το ψάρι) και θα πετύχεις μια καλή σωματική κατάσταση. Φρόντισε να έχεις πολλά λαχανικά και την παρουσία φρούτων στο καθημερινό σου διατροφολόγιο. Τέλος, μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι για να κρατάς μια σταθερότητα στα υγρά σου και όχι να υπάρχει απώλεια.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής! Είμαι 23 ετών, έχω αρκετό λίπος στην κοιλιά και μου είναι πολύ δύσκολο να το χάσω. Τι μου προτείνετε; Επίσης ποιο είναι το κατάλληλο είδος γυμναστικής για το πρόβλημα. Η αερόβια ή η pilates;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για να αποφύγεις την ανεπιθύμητη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα θα πρέπει να βάλεις έναν προγραμματισμό στη ζωή σου, όσον αφορά στη διατροφή. Ο οργανισμός για να πέψει την τροφή και να κάνει τις σωστές καύσεις χρειάζεται 2,5- 3 ώρες περίπου για κάθε γεύμα. Άρα για να κάνεις τις σωστές καύσεις πρέπει να αυξήσεις την συχνότητα των γευμάτων σου. Κατανάλωσε πολλά υγρά (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες). Θα αποβάλει τις τοξίνες από τα νεφρά σου και θα διευκολύνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Φρούτα, αλλά και πολλά λαχανικά με την συνοδεία των κύριων γευμάτων σου, θα σε βοηθήσουν εξίσου στο θετικό αποτέλεσμα.

Η γυμναστική που μπορεί να σε βοηθήσει θα είναι σίγουρα η αερόβια για μεγαλύτερη καύση λίπους. Ακόμη καλύτερα συμβουλέψου γυμναστή για νέα προγράμματα γυμναστικής υψηλής έντασης σε λίγο χρόνο ώστε να κάψεις αρκετές θερμίδες.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
: Επίπεδη κοιλιά σε 4 βήματα! Ο Δημήτρης Γρηγοράκης έχει όλες τις λεπτομέρειες. [ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ]

And More