Ο γάμος παχαίνει… αλλά ο σωστός σύντροφος σε αδυνατίζει!

Μήπως από τη μέρα που παντρεύτηκες, από τη στιγμή που έβγαλες το νυφικό, η ζυγαριά έχει πάρει ανοδική πορεία; Μήπως ο γάμος σε παχαίνει; Οι έρευνες λένε ναι και η διαιτολόγος διατροφολόγος, Ευανθία Καραμπίνα, σου εξηγεί γιατί…

Οι υποχρεώσεις και τα τραπεζώματα
Γάμος σημαίνει υποχρεώσεις. Πολλές. Και τραπεζώματα. Πολλά… “Στην αρχή τα τραπεζώματα από τους συγγενείς είναι πολλά και συχνά και μια γυναίκα για να μη φανεί ακατάδεκτη δοκιμάζει και τρώει ό, τι της προσφέρουν, με αποτέλεσμα να μπαίνουν τα πρώτα κιλά. Εκεί έρχονται και οι πρώτες ενοχές”.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα λίγα μόλις χρόνια μετά το γάμο, οι παντρεμένοι έχουν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν σε σχέση με τους ανύπαντρους. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι στο περιοδικό Obesity, επισημαίνει πως ακόμη και η απλή συγκατοίκηση στα νέα ζευγάρια φαίνεται να σπρώχνει άνδρες και γυναίκες ένα βήμα προς την παχυσαρκία.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ “ΑΜΑΡΤΙΑ”

Είμαστε ακόμα στην αρχή… Στα μέλια. Όλα είναι ρόδινα στο γάμο. “Επομένως και στην ψυχολογία μιας γυναίκας. Έτσι, γρήγορα οι ενοχές για τα παραπάνω κιλά την επαναφέρουν στις σωστές διατροφικές συνήθειες” επισημαίνει η Ευανθία Καραμπίνα. Κάτι όμως που δεν κρατάει για πολύ.

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού Obesity, οι γυναίκες αρχίζουν να βάζουν τα πρώτα κιλά του γάμου από τον πρώτο κιόλας χρόνο! Όσο περισσότερο μια γυναίκα μένει σε μια σχέση και συζεί με τον σύντροφό της, τόσο παίρνει κιλά!

Βέβαια, η γυναίκα μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει και τα κιλά της εγκυμοσύνης! Είναι λοιπόν φυσικό να είναι πιο εύκολο για εκείνη να πάρει κιλά! “Εκεί αλλάζουν όλα: το φαγητό γίνεται απόλαυση, επιθυμία, αλλά και ανάγκη και τα παραπανίσια κιλά είναι αναμενόμενα. Οι ενοχές για την αλλαγή του σώματος, αλλά και του φαγητού που καταναλώνεις ακόμα πιο πολλές” παρατηρεί η Ευανθία Καραμπίνα.

ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ;

Τι βρίσκεται όμως πίσω από την αύξηση βάρους στο γάμο; Όπως προαναφέρθηκε το γεύμα μέσα στο γάμο αποκτά ιδιαίτερη σημασία και σίγουρα πολύ περισσότερη από ότι πριν! Αντίστοιχα ενδέχεται αν συνήθιζες να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, να μην το επισκέπτεσαι τόσο συχνά. Άλλωστε έκανες αρκετή προσπάθεια να χάσεις κιλά, καταπίεσες πολύ τον εαυτό σου για να είσαι η τέλεια fit νυφούλα. Κουράστηκες. Και τώρα αφέθηκες… Λάθος!
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ευανθία Καραμπίνα σου εφιστά την προσοχή. Το γεγονός πως βρήκες το άλλο σου μισό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείς τον εαυτό σου! “Οι γυναίκες που πιστεύουν πως τώρα “δέσανε το γάιδαρό τους” και αφήνονται να τους παρασύρει η καθημερινότητα, η ρουτίνα και τα προβλήματα (καλά ή κακά) μιας οικογένειας, συχνά βρίσκουν διέξοδο και μόνη ευχαρίστηση στο φαγητό και τα γλυκά”.

Εκεί λοιπόν που όλα νομίζεις ότι είναι μια χαρά, βλέπεις μια παλιά σου συμμαθήτρια (ανύπαντρη) να περνά από μπροστά σου μέσα στο Small φόρεμά της και παθαίνεις το σοκ. “Οι ενοχές είναι τότε μεγάλες. Ξεκινά η προσπάθεια για αλλαγή, αλλά στην πρώτη μικρή δυσκολία ξανακυλούν και τότε μπαίνουν στον φαύλο κύκλο τρώω-έχω ενοχές-τρώω για ευχάριστη- έχω ενοχές”. Και οι ενοχές “παχαίνουν”. Πολύ!

ΒΑΛΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΙΤΑ

“Οι ενοχές για το «πώς έγινα έτσι» έχουν αντίθετα αποτελέσματα πια. Δεν κινητοποιούν. Γίνονται ένας φαύλος κύκλος: τρώω, νιώθω ενοχές για αυτό που έκανα και για το πώς έγινα και ξανατρώω για να νιώσω καλύτερα (έστω και για μια στιγμή” τονίζει η διαιτολόγος διατροφολόγος Ευανθία Καραμπίνα.

Υπάρχει όμως λύση… Μπορείς να κάνεις τον γάμο σου, πανίσχυρο όπλο για να χάσεις κιλά. Έρευνες έδειξαν πως αν ένας από τους δύο βρίσκεται σε πρόγραμμα διατροφής για να χάσει κιλά, τότε και ο σύντροφός του τείνει να χάσει βάρος – εως και 2,5 κιλά! Βάλε λοιπόν τον αγαπημένο σου σε πρόγραμμα διατροφής και χάσε κι εσύ κιλά χωρίς καν να κάνεις δίαιτα!

“Οι γυναίκες που έχουν δίπλα τους ένα ισορροπημένο περιβάλλον που τις στηρίζει, τις κατανοεί, δεν τους πολεμά και δεν προσπαθεί να τους επιβληθεί, αλλά τις βοηθά να κατανοήσουν αυτήν την κατάσταση και τους ανεβάζει την ψυχολογία δεν θα αφήσουν τις ενοχές τους για το «πώς έγινα έτσι» να τους παρασύρουν στην συνέχιση της ακατάσχετης υπερφαγίας”.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ευανθίας Καραμπίνα

Read More

And More