Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σας απαντά!

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη λαμβάνει όλα σας τα e-mail και απαντά σε όλους τους προβληματισμούς σας…

Ερώτηση

Θα ήθελα την συμβουλή σας σε ό, τι αφορά στον γιο μου ηλικίας 7 ετών. Φοβάται να μείνει μόνος του ή έστω μαζί με τον αδερφό του (ίδιας ηλικίας) ακόμη και για 2 λεπτά π.χ. αν χρειαστεί να κατέβω στο γκαράζ. Δεν έχω αντιληφθεί κάτι που να δημιούργησε ή να πυροδότησε αυτό το πρόβλημα. Επίσης όταν το συζητάω μαζί του και τον καθησυχάζω δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Τι θα μπορούσα να κάνω? Σας ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Πολλά παιδιά σε αυτή αλλά και σε μεγαλύτερη ηλικία φοβούνται να μείνουν μόνα. Ιστορίες από το Δελτίο Ειδήσεων, από τα παιδικά έργα αλλά και από τις αφηγήσεις φίλων στο σχολείο, πυροδοτούν τους αρχέγονους φόβους. Εξηγήστε του ότι όλοι οι άνθρωποι φοβούνται γιατί ο φόβος μας προφυλάσσει από επικίνδυνες καταστάσεις ώστε να απενεργοποιηθεί. Δείξτε του πως να εκλογικεύει τους φόβους του π.χ. αφού υπάρχουν συστήματα ασφαλείας και προστασίας δεν μπορεί να μπει κάποιος απρόσκλητα στο σπίτι. Τέλος, τονώστε του την αυτοπεποίθηση με ανάθεση καθηκόντων και με επαίνους όταν καταφέρνει πράγματα, ώστε να νιώθει μεγάλος και σπουδαίος.
Ερώτηση
Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Έκανα ένα παιδάκι με σύνδρομο Down, είναι 10 μηνών τώρα, δεν το έχω πει στο περίγυρο γιατί δεν θέλω από τόσο μωρό να το κοιτάνε περίεργα. Κάνω καλά; Πότε θα πρέπει να το λέω ή δεν οφείλω σε κανέναν να δίνω εξηγήσεις;”
Απάντηση
Να μεγαλώσετε το παιδάκι σας με αγάπη και να του δώσετε ευκαιρίες, γιατί μόνο σ’ αυτό οφείλετε. Μη ντρέπεστε, μη νιώθετε ενοχές, μην κρύβεστε! Δεν χρειάζεται να δώσετε εξηγήσεις σε κανένα και αν κάποιος ενδιαφερθεί, μιλήστε του ξεκάθαρα και με αποφασιστικότητα. Αν εσείς αντιμετωπίζετε σωστά την κατάσταση, όλοι οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο γιατί δεν τους αφήνετε περιθώρια.
Ερώτηση
Η κόρη μου έχει πρόβλημα με τις φίλες της. Δεν της δίνουν πολύ σημασία. Τι να κάνει;”
Απάντηση
Δείτε αν έχει πρόβλημα αυτοεκτίμησης που την κάνει να παραπονιέται γενικά, αν είναι υπερβολική και ζητά πολλά από τις φίλες της ή αν κάνει απλά λάθος επιλογές. Φίλος είναι αυτός που δίνει όσα παίρνει και ανταποκρίνεται στα αισθήματά μας.

Read More

And More