Τόλμη και Γοητεία : Ποιοι γέρασαν, ποιοι έφυγαν και ποιοι συνεχίζουν ακόμη !

Σαπουνόπερα είναι όταν ένα ζευγάρι θέλει να φιληθεί και ένας σεναριογράφος δεν τους αφήνει για 500 επεισόδια».Στην περίπτωση όμως της αμερικανικής σειράς «Τόλμη και γοητεία», η οποία συμπληρώνει 23 χρόνια αδιάκοπης μετάδοσης, οι πρωταγωνιστές της γέρασαν, οι σεναριογράφοι άλλαξαν και το φιλί δεν δόθηκε ακόμη!

Hταν καλοκαίρι του 1989 όταν ορδές θαυμαστών συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχθούν τον Ριτζ, τον γόη με τη μελαχρινή χαίτη, και την ξανθιά συμπρωταγωνίστριά του Τζοάνα Τζόνσον που ενσάρκωνε την Κάρολάιν, συνώνυμο της ονειρεμένης γυναίκας για όλη τη δεκαετία του ΄90, αργότερα σύμβολο της κοκεταρίας και στιλιστικό ορόσημο για τα συνοικιακά κομμωτήρια.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 μικροί και μεγάλοι Ελληνες τηλεθεατές ανυπομονούσαν να ακούσουν το σαξόφωνο που σηματοδοτούσε την έναρξη της σειράς, φαγητά άρπαζαν φωτιά και η φωτογραφία του Ριτζ στόλιζε πολλά κοριτσίστικα δωμάτια.

Η σειρά που βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά στο αμερικανικό δίκτυο CBS στις 23 Μαρτίου του 1987 έχει ήδη βραβευτεί με 10 ΕΜΜΥ (31 στο Daytime ΕΜΜΥ Awards) συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είκοσι τρία χρόνια μετά και για περίπου 5.800 επεισόδια η αυτοκρατορία των Φόρεστερ συνεχίζει την προσπάθειά της να επιβληθεί σε αυτήν της Σπέκτρα, ο Ριτζ προσπαθεί να ξεχάσει την Μπρουκ ενώ νέες παράλληλες ιστορίες κρατούν ακόμη ζωντανό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε πάνω από 40 χώρες.

Ναρκωτικά, ανίατες ασθένειες, εξάρτηση από αλκοόλ, βιασμοί, κακοποιήσεις παιδιών ακόμα και… βουντού κράτησαν μακριά τους πρωταγωνιστές από την ευτυχία και τη σειρά από το φινάλε.

Ετσι όταν πριν από δύο δεκαετίες ο Γουίλιαμ Μπελ και η γυναίκα του Λι έγραψαν τις πρώτες αράδες του σεναρίου δεν πίστευαν πως ο γιος τους Μπράντλεϊ, που είναι σήμερα ο παραγωγός της σειράς, θα γράψει ίσως κάποτε τον επίλογο.

Ομως μέχρι να γίνει αυτό η ήδη βραβευμένη σαπουνόπερα και οι βετεράνοι πρωταγωνιστές της Κάθριν Κέλι Λανγκ (Μπρουκ), Ρον Μος, και Τζον Μακ Κουκ (Ερικ) Σούζαν Φλάνερι (Στέφανι ) απέδειξαν στο κοινό τους πως μπορούν να μπουν δυναμικά ακόμη και στην… τέταρτη δεκαετία. Η σειρά προβλήθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 1988 από την ΕΤ-1. Πέρασε έπειτα από τον ΑΝΤ1, το ΣΚΑΪ, το Star και το Alter, το κανάλι 10, τη ΝΕΤ, ώσπου να ξαναβρεθεί στην ΕΤ1 όπου κόπηκε για να καταλήξει στην ΕΤ-3 όπου και συνεχίζει την πορεία της καθημερινά με διπλά επεισόδια.

Νέα πρόσωπα έχουν προστεθεί στο καστ και μαζί με τους βετεράνους συνεχίζουν την «αυτοκρατορία» των Φόρεστερ.

Μπορεί η Σάλι Σπέκτρα να κάνει διακοπές στα Κανάρια νησιά, (αφού η ηθοποιός που την υποδυόταν απεβίωσε) όμως συνεχίζει από εκεί τις ραδιουργίες της.

Η πλοκή
Στο Λαμπερό Λος Αντζελες, στους μοντέρνους δρόμους του Μπέβερλι Χιλς, κυριαρχούν δύο μεγάλοι οίκοι μόδας και οι δύο πανίσχυρες οικογένειες που τους διοικούν. Οι Φόρεστερ και Σπέκτρα. Οι ιστορίες αυτών των δύο δυναστειών, οι πολύπλοκες ζωές τους, οι παθιασμένοι τους έρωτες, οι έντονες διαμάχες τους, οι ενθουσιώδεις θρίαμβοι, ξεδιπλώνονται δραματικά στη σειρά. Ενας από τους σημαντικότερους και πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της σειράς είναι η Μπρουκ Λόγκαν. Εδώ και 20 χρόνια, η σχέση της με τον Ριτζ βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων χωρίς να έχει χάσει καθόλου από την αίγλη της. Η Μπρουκ ήταν χημικός αλλά στη συνέχεια έγινε γενική διευθύντρια του οίκου Φόρεστερ, θέση που κέρδισε μετά τον γάμο της με τον Ερικ τον πατέρα του Ριζτ. Είναι η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας Λόγκαν. Εχει τρία αδέρφια, τον Στορμ, την Ντόνα και την Κέιτι. Η οικογένεια Λόγκαν συνδεόταν από παλιά με τους Φόρεστερ πολύ πριν γνωρίσει ο Ριτζ την Μπρουκ. Η μητέρα τους, η Μπεθ, ήταν συμφοιτήτρια και αγαπημένη του Ερικ αλλά αναγκάστηκαν να χωρίσουν αφού η Στέφανι έμεινε έγκυος στον Ριτζ.

Στα τοπ του CBS
Ξεκίνησε αντικαθιστώντας την σαπουνόπερα «Κάπιτολ» στο CBS, προβαλλόταν αμέσως μετά τα «Ατίθασα νιάτα» και την πρώτη χρονιά ήταν στην 8η θέση στην κατηγορία της (Datime drama (προβάλλεται στις 12.30 μ.μ. το μεσημέρι). Ομως από το 1993 και μετά άρχισε την ανοδική της πορεία στους πίνακες των μετρήσεων με αποτέλεσμα ήδη από τα μέσα της δεκαετίας να βρεθεί δεύτερη όπου και παραμένει έως σήμερα.

Ο πατέρας Φόρεστερ
Ο Τζον Μακ Κουκ όπως και οι υπόλοιποι του καστ δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε καμία γνωστή ταινία πέρα από τις συμμετοχές του σε άλλες σαπουνόπερες όπως τα «Ατίθασα Νιάτα». Ο Ερικ Φόρεστερ ήταν παντρεμένος με την Μπρουκ η οποία ήταν για χρόνια ερωτευμένη με τον γιο του, Ριτζ. Ηταν επίσης πατέρα του Θορν.

Η Στέφανι Φόρεστερ
Βραβευμένη με μία χρυσή σφαίρα και δύο ΕΜΜΥ, η Σούζαν Φλάνερι που υποδύεται ακόμη τη Στέφανι Φόρεστερ στη σειρά πρόσφατα κέρδισε ακόμη ένα πολύτιμο βραβείο. Η 70χρονη ηθοποιός κέρδισε την πρώτη θέση σε διαδικτυακή ψηφοφορία του blog «We love soaps» ανάμεσα σε δεκάδες ηθοποιούς σαπουνόπερας.

H σατανική Σπέκτρα
Η ηθοποιός Νταρλέν Κόνλει που υποδυόταν τη Σάλι Σπέκτρα πέθανε τον Ιανουάριο του 2007. Ωστόσο η Σάλι Σπέκτρα… ζει. Ακόμη και σήμερα η Στέφανι λαμβάνει κάρτες από εκείνη που κάνει διακοπές στα Κανάρια νησιά (περίπου δύο χρόνια), ενώ το «φάντασμά» της επιστρέφει συχνά στη σειρά με τη μορφή του φλας μπακ.

Ο γοητευτικός Ριτζ
Πέρα από μικρότερα ρολάκια σε κωμικά σκετς στα οποία παρωδεί τον… ρόλο του Ριτζ, ο Ρον Μος είναι διάσημος μόνο για την συμμετοχή του στην «Τόλμη και γοητεία». Πριν από λίγες εβδομάδες συμμετείχε στο αμερικάνικο «Dancing with the stars». Το πραγματικό του όνομα είναι Ronald Montague και γεννήθηκε το 1952 στο Λος Αντζελες. Μπορεί σήμερα, στο πιο ηλιοκαμένο του, να φέρνει στον Ηλία Ψινάκη, όμως υπήρξε στη χώρα μας κορυφαίο τηλεοπτικό είδωλο.

Η προκλητική Μπρουκ
Η Κάθριν Κέλι Λανγκ συμμετείχε και σε άλλες σαπουνόπερες, όπως τα “ατίθασα νιάτα” και “ευτυχισμένες μέρες”, όμως σε καμία δεν είχε την… «τόλμη και γοητεία» που απαιτείται για να γίνεις σταρ. Η Λανγκ δεν έκανε ποτέ την καριέρα που ονειρευόταν και όπως και οι υπόλοιποι του καστ κάνει ταξίδια στο εξωτερικό εξαργυρώνοντας την παγκόσμια επιτυχία της σειράς-φαινόμενο.

Η… άλλη Καρολάιν
«Μα πού πήγε η Καρολάιν» ήταν ένα βασανιστικό, αλλά εύλογο ερώτημα των παιδιών της γενιάς που παρακολουθούσαν τη σειρά μετά το σχολείο στην κρατική TV λίγο πριν μαγευτούν απ τα πρώτα βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μετά τον τηλεοπτικό θάνατό της, η Τζοάνα Τζόνσον εξαφανίστηκε για αρκετά από το προσκήνιο ώσπου να επιστρέψει ξανά στον τόπο του εγκλήματος. Από τον Απρίλη του 2009 και στα νέα επεισόδια της σειράς η ηθοποιός υποδύεται την Κάρεν Σπένσερ…

Read More

And More