Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Είμαι 53 κιλά, γενικά προσέχω τη διατροφή μου, δεν τρώω κρέατα συχνά, έκανα εξετάσεις και έδειξε χοληστερόλη 210, LDL121, τριγλυκεριδια 71, αιματοκριτης 40.5, αιμοσφαιρινη 13.8, Στις 21/9/2011, πριν ένα χρόνο, είχα χοληστερόλη 275, LDL 185, τριγλυκεριδια 44. Στη μικρή τώρα έδειξε χοληστερόλη 254, τριγλυκερίδια 70. Ο παιδίατρος είπε δε γίνεται δίαιτα στη μικρή σε αυτή την ηλικία αλλά θέλω έλεγχο εγώ. Και όταν ξαναέκανα όταν η μικρή ήταν 1 έτους, πάλι είχε χοληστερόλη 286, LDL 212. Θήλασα 19 μήνες, χωρίς ξένο γάλα. Το μητρικό δε βοηθάει; Πώς δείχνει υψηλή τιμή στη μικρή; Και τι πρέπει να κάνω και πού να απευθυνθώ; Υπάρχει θέμα κληρονομικότητας, μαμά και μπαμπάς, όσον αφορά στη μικρή; Σε τόσο μικρό παιδί έπρεπε να γίνουν εξετάσεις; Είναι αντιπροσωπευτικές; Και η μικρή, ενώ όλα τα παιδάκαι είναι άρρωστα, με εξαίρεση ένα συνάχι, δεν αρρώστησε”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δε γράφεις τι ηλικία έχει σήμερα το παιδί σου γιατί αυτό είναι σημαντικό για τον έλεγχο και τη διατροφή του. Ο έλεγχος για χοληστερίνη πρέπει να γίνεται μετά τον 2ο χρόνο της ζωής. Έλεγχος μέχρι το 2ο χρόνο είναι άσκοπος αφού τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής δεν επιτρέπεται καμία δίαιτα ακόμη και αν το παιδί έχει αυξημένη χοληστερόλη. Τα παιδιά δεν έχουν συμπτώματα που να μας δείξουν ότι έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση του αίματος. Τα παιδιά που πρέπει να κάνουν έλεγχο για χοληστερίνη είναι: 1. Παιδιά που ένας από τους γονείς τους έχει χοληστερόλη μεγαλύτερη από 240, 2. παιδιά που ένας από τους γονείς τους ή από τους παππούδες ή από τις γιαγιάδες τους ή τα αδέλφια των γονιών τους έχει παρουσιάσει καρδιαγγειακή νόσο, δηλαδή στηθάγχη, έμφραγμα, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ., 3. παιδιά που έχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή η υπέρταση. Οι μετρήσεις γίνονται μετά από 12 ώρες νηστεία. Προσοχή, ποτέ δεν κάνουμε 12 ώρες νηστεία σε παιδιά κάτω των 2 χρόνων. Στη δική σας περίπτωση καλό θα ήταν να κάνετε επιπλέον εξετάσεις όπως για apo-λιποπρωτεΐνες, για apoA, apoB, και λιποπρωτεΐνη. Ακόμη όταν διαπιστωθεί αυξημένη χοληστερόλη ή και τριγλυκερίδια πρέπει να ελέγχονται η νεφρική, η ηπατική και η θυρεοειδική λειτουργία. Η πιο κατάλληλη ειδικότητα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι ένας καλός παιδο-ενδοκρινολόγος. Γενικά αντιμετωπίζεται από ένα ιατρείο Διαταραχών των Λιπιδίων.

Ερώτηση
“Αντιμετωπίζω προβλήματα ανάρμοστης συμεριφοράς με τον γιο μου που είναι 2,5 ετών. Δηλαδή όταν δεν γίνεται αυτό που θέλει αρχίζει να ουρλιάζει και να χτυπιέται κάτω στο πάτωμα καθώς επίσης και δεν υπακούει σε τίποτα από αυτό που του λες να κάνει. Έχει μια αδελφή 5 ετών και έναν αδελφό μόλις 2,5 μηνών”.

Απάντηση
Είναι η χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που λέμε το “παιδί-σάντουιτς”. Δηλαδή το παιδί αυτό είναι στη μέση της ηλικίας από τα άλλα δύο του αδέλφια, κατά συνέπεια αυτά τα παιδιά έχουν τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς και προσπαθούν να προκαλέσουν την προσοχή του περιβάλλοντός τους. Είναι λοιπόν μέσα στα πλαίσια τα αναμενόμενα η συμπεριφορά του παιδιού σας. Τι πρέπει να κάνετε; Χρειάζεται πάρα πολλή μεγάλη διακριτικότητα, πολύς διάλογος, πολλή προσοχή ώστε το παιδί αυτό να καταλάβει ότι είναι ασφαλές και ότι έχει την αγάπη και το ενδιαφέρον όλων σας χωρίς όμως αυτό να το εκμεταλλεύεται και να σας προκαλεί για το ενδιαφέρον σας. Πολλές φορές ένας καλός παιδοψυχολόγος θα μπορέσει να ερμηνεύσει καλύτερα το τι συμβαίνει στην οικογένεια και να δώσει πιο συγκεκριμένες συμβουλές.

Ερώτηση
“Τι σημαίνει όταν κοκκινίζει το αυτί του παιδιού;”

Απάντηση
Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να κοκκινίζει το αυτί ή και τα δύο αυτιά. Μία περίπτωση είναι η υπερθέρμανση, είτε έχει πυρετό, είτε βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου η θερμοκρασία είναι αυξημένη. Επίσης στην περίπτωση που ένα παιδί αισθάνεται φόβο ή ντροπή ή άγχος γενικότερα μπορεί να δημιουργήσει υπεραιμία στο λοβό των αυτιών. Τέλος μπορεί να είναι μία μορφή αλλεργίας που μπορεί να είναι πολύ απλή αλλά υπάρχει και μία εξαιρετικά σοβαρή που λέγεται οίδημα του Quincke.

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι πρόωρο 28 εβδομάδων. Τώρα είναι 5 μηνών και έχει παλινδρόμηση 3ου βαθμού. Ενώ έχουμε πάει σε γαστρεντερολόγο, το παιδί ακόμα υποφέρει. Θα περάσει μεγαλώνοντας λένε. Έτσι είναι;”

Απάντηση
Συνήθως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση βελτιώνεται μετά τους 4 μήνες της ζωής καθώς η “βαλβιδούλα” που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου αρχίζει να δυναμώνει και να λειτουργεί καλύτερα ώστε να μην παλινδρομεί το γάλα από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Επειδή το δικό σας παιδί είναι πρόωρο σίγουρα θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο να βελτιωθεί μέχρι να φτάσει στην πραγματική ηλικία που θα έπρεπε να είχε. Μέχρι τότε το βοηθάμε με ειδικά γάλατα και ειδικά σιροπάκια για την παλινδρόμηση και το κρατάμε λίγο περισσότερο να ρευτεί όπως επίσης σηκώνουμε και το στρωματάκι που κοιμάται περίπου 10 μοίρες ώστε να κυλάει όπως λέμε το γάλα προς το στομάχι του όταν κοιμάται.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Έχω μια κορούλα 2,5 ετών και περίπου πριν από 1 χρόνο άρχισε να κρατάει τα κακά της χωρίς να προσπαθήσω να της κόψω την πάνα. Πριν απο 1,5 μήνα περίπου η κατάσταση επιδεινώθηκε, τα κρατούσε μέχρι και 5-6 ημέρες με κλάμα, πόνο και υπήρξαν και ημερές που ούτε έτρωγε μέχρι να τα κάνει και έτσι ξεκινήσαμε τα κλύσματα. Εδώ και 2 εβδομάδες την βάλαμε και κάθεται στο γιογιό της και πλέον μόνο εκεί θέλει να κάνει κακά αλλά το θέμα είναι ότι απο τότε άρχισε να βγάζει και πολύ λίγο αιματάκι (όχι μέσα στα κακά της). Από τις 8 φορές για παράδειγμα τις 6 έβγαλε αιματάκι και τα κακά της είναι πολύ σκληρά. Ο γιατρός είπε να μην ανησυχούμε αλλά αυτό δεν γίνεται! Τι μας συμβουλεύετε να κάνουμε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εδώ που έχετε φτάσει τώρα έχει δημιουργηθεί ένας μικρός φαύλος κύκλος, αλλά σίγουρα το πρόβλημα θα επιλυθεί. Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Το αίμα προέρχεται από τραυματισμό της περιοχής καθώς όπως καταλαβαίνετε τα κόπρανα είναι σκληρά με αποτέλεσμα να τραυματίζουν το τοίχωμα του εντέρου. Κάποια στιγμή που το παιδί πόνεσε όταν έκανε τα κακά του είχε στο υποσυνείδητό του ότι όταν κάνω κακά πονάω με αποτέλεσμα να μπει στη διαδικασία να καθυστερεί να κάνει την κένωση, τα κακά να γίνονται σκληρά, να δημιουργούν πόνο και να τραυματίζουν και έτσι σιγά σιγά μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο. Θα προσπαθήσετε καταρχήν να είστε ήρεμη, να δημιουργήσετε ασφάλεια στο περιβάλλον του παιδιού, να πηγαίνει σε τακτικές ώρες να κάθεται στο γιογιο ή στη λεκάνη και οπωσδήποτε θέλει μια πολύ προσεκτική διατροφή. Δηλαδή δεν θα τρώει μήλο, μπανάνα, ρύζι και καρότο και κάθε μέρα θα βάζετε στη διατροφή του ακτινίδια, δαμάσκηνα, ωμό λάδι, μέλι, κουάκερ και πάρα πολύ νερό. Όταν κάποια στιγμή το παιδί κάποια στιγμή καταφέρει να κάνει μία δύο “καλές” κενώσεις και αντιληφθεί ότι δεν πονάει από εκεί και πέρα θα χαλαρώσει και θα λειτουργήσει το εντεράκι του φυσιολογικά. Επίσης εάν μόνο αυτά δεν αποφέρουν τα αναμενόμενο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό λαδάκι που υπάρχει, το οποίο το πίνει για λίγες μέρες ώστε να μαλακώσουν τα κακά του για να περάσει στο μυαλό του ότι δεν πονά.

Ερώτηση
“ Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών. Πριν απο 4 μέρες αρχίσαμε να τρώμε χορτόσουπες αρνείται όμως να πιει νερό. Πως μπορώ να τον κάνω να πίνει έστω και λίγο νεράκι; Ίσως να του το δίνω λίγο χλιαρό;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν είναι απαραίτητο σε αυτή την ηλικία να πίνει ξεχωριστά νερό, δεδομένου ότι χωρίς να το έχετε αντιληφθεί μέσα στη διατροφή του υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού. Για παράδειγμα το νερό που χρησιμοποιείτε για να παρασκευάσετε το γάλα, το νερό για να βράσετε το φαγητό όπως επίσης το νερό που υπάρχει μέσα στους ιστούς των φρούτων και των χορταρικών. Εάν ο οργανισμός του παιδιού δίψαγε θα έπινε ακόμα κι αν του δίνατε νερό βούρκο! Θα προσπαθείτε βέβαια διακριτικά να του δίνετε λίγο νεράκι όταν αισθάνεστε ότι έχει ζέστη και βλέπετε το στοματάκι του στεγνό. Φυσικά σε αυτή την ηλικία το νερό δεν πρέπει να είναι βρασμένο αλλά κατευθείαν από τη βρύση ή εμφιαλωμένο διότι έχει σημασία και η γεύση. Όταν ο οργανισμός του τελικά διψάσει θα δείτε ότι θα αρχίσει και θα πίνει από μόνο του νερό όπως επίσης και θα το ζητάει.

Ερώτηση
“5 χρονών κορίτσι έχει κοκκινίλα στον πρωκτό, φαγούρα και κάτι σαν φουσκάλες μικρές. Τι μπορεί να είναι; Να το πάω σε παιδίατρο ή δερματολόγο;”

Απάντηση
Ο παιδίατρός σας μπορεί να κάνει διάγνωση και να σας βοηθήσει όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Απ’ ό,τι μου περιγράφετε ή έχει σκουλικάκια στο έντερο και αυτά δημιουργούν φαγούρα ή έχει πάθει κάποια μυκητίαση η οποία προκαλεί φαγούρα. Επίσης μπορεί να έχουν ξεκινήσει τα σκουλικάκια και καθώς ξύνεται να έχει τραυματίσει την περιοχή και να έχει επιμολυνθεί.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι τριών ετών και εδώ και ένα χρόνο έχουμε κάνει άπειρες και μάταιες προσπάθειες να αλλάξουμε το γάλα που πίνει το οποίο είναι βρεφικό, με φρέσκο γάλα ή υψηλής παστερίωσης. Έχουμε δοκιμάσει ότι γάλα βρίσκεται στο εμπόριο αλλά μάταια. Εδώ και πέντε μέρες δεν αγόρασα το βρεφικό γάλα μήπως και για τελευταία φορά κάτι αλλάξει και το αποτέλεσμα είναι να μην έχει πιει καθόλου γάλα αυτές τις πέντε μέρες. Φοβάμαι ότι θα το κόψει τελείως το γάλα εαν συνεχίσω και εδώ θέλω να σας πω πως είναι ένα παιδί που έχει μεγαλώσει με γάλα, ψάρι και μακαρόνια. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τρώμε λαδερά σε μικρές όμως ποσότητες και με πολλή προσπάθεια. Θέλω να μου πείτε εάν σε αυτή την ηλικία είναι τόσο απαραίτητο το γάλα ή παίρνει ασβέστιο και από άλλες τροφές; Μήπως να μην επιμείνω τόσο πολύ στην αλλαγή;”

Απάντηση
Σίγουρα σε αυτή την ηλικία το γάλα δεν είναι πρωταρχική τροφή για το παιδί και μπορεί να παίρνει το ασβέστιο από άλλες πηγές όπως είναι γιαούρτι και τυριά, ειδικά τα κίτρινα. Εάν το παιδί προτιμάει να τρώει βρεφικό γάλα, δηλαδή γάλα σε σκόνη τότε μπορείτε να δώσετε τα νούμερο 3 που είναι σε σκόνη και έχουν τη γεύση αυτών που λέτε εσείς βρεφικά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, στην 6χρονη κορούλα μου παρατήρησα κάποια υγρά στο εσώρουχό της. Προχωρήσαμε σε καλλιέργεια, όπου βγήκε το μικρόβιο στρεπτόκοκκος Β και πήρε αντιβίωση Claripen για 10 μέρες. Όμως μετά από λίγο καιρό πάλι τα ίδια. Έχω ανησυχήσει πολύ, τι να κάνω;”

Απάντηση
Έχετε πάρα πολλά πράγματα να κάνετε γι’ αυτή την περίπτωση. Καταρχήν αυτό που περιγράφετε είναι μία αιδοιοκολπίτιδα που είναι πολύ συνηθισμένες στα κοριτσάκια από 4 ετών και πάνω και η σημαντικότερη αιτία είναι ότι από αυτή την ηλικία και μετά αρχίζουν να σκουπίζονται μόνα τους με χαρτί υγείας. Όπως ξέρετε, το χαρτί υγείας δεν είναι αποστειρωμένο και μπορεί να είναι φορέας μικροβίων που μπαίνουν στα γεννητικά όργανα του κοριτσιού και από κει και πέρα δρουν σαν ξένο σώμα ή κάνουν μολύνσεις. Πρώτα πρώτα λοιπόν πρέπει να μη σκουπίζεται ποτέ με χαρτί υγείας αλλά πάντοτε να πλένεται με νερό και σαπουνάκι ουδέτερο και να σκουπίζεται με δικές σας πετσετούλες μικρές που θα έχετε σιδερώσει και θα τις έχετε στο μπάνιο. Δεύτερον δεν είμαστε σίγουροι εάν το μικρόβιο που περιγράφετε ότι έχει είναι εσωτερικό ή απλώς βρισκόταν στο δέρμα του παιδιού, δεδομένου ότι για να έχουμε μία αξιόπιστη μικροβιολογική εξέταση πρέπει με ειδικό στυλεό υγρό μέσα από τον παρθενικό υμένα του παιδιού, πράγμα που μπορεί να το κάνει μόνο ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος για παιδιά. Πιστεύω ότι αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες καθαριότητας, το παιδί θα σταματήσει να έχει πρόβλημα. Επίσης φροντίστε να μη του φοράτε στενά ρούχα, δηλαδή εσώρουχα και παντελόνια, διότι και αυτά δημιουργούν πρόβλημα στα γεννητικά όργανα των κοριτσιών.

Read More

And More