Πορνογραφία: Οι επικίνδυνες επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της πορνογραφίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά και τους έφηβους που βρίσκονται σε μια τόσο ευαίσθητη και καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξή τους, ηλικιακή περίοδο.

Σύμφωνα με έρευνα της Συμβουλευτικής Γραμμής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων ηλικίας από 13 έως 17 ετών επιλέγει να ενημερωθεί για το σεξ μέσα από internet. Το διαδίκτυο είναι η δεύτερη πηγή ενημέρωσης σε ποσοστό 23%, ενώ φαίνεται πως οι έφηβοι σε ποσοστό 52% νιώθουν πολύ άνετα να συζητήσουν με φίλους και να εκφράσουν όλες τους τις απορίες. Οι γονείς (14%) αλλά και κοινωνικοί φορείς όπως το σχολείο (11%) παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Τα παιδιά στις μέρες μας έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε sites με πορνογραφικό υλικό χωρίς να είναι πολλές φορές εφικτό να υπάρχει έλεγχος από τους γονείς, άλλους φροντιστές του παιδιού ή από το σχολείο.

Ποιούς κινδύνους κρύβει η πορνογραφία;

Σύμφωνα με την Ψυχολόγο Νίκη Ζαρκάδα:
– Τα παιδιά που παρακολουθούν στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό φαίνεται να εξοικειώνονται με την εικόνα αυτή και πολλές φορές οδηγούνται νωρίτερα στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής, χωρίς να είναι έτοιμα σε επίπεδο ψυχοσυναισθηματικής αλλά και σωματικής ωρίμανσης.
– Στην πορνογραφία προβάλλεται κυρίως το σεξ χωρίς προφυλακτικό και ας μη ξεχνάμε πως τόσο το παιδί όσο και ο έφηβος έχουν την τάση να «μιμούνται» συμπεριφορές που θεωρούνται «απαγορευμένες».
– Τα παιδιά τείνουν να διαμορφώνουν τα πρότυπά τους για την ομορφιά και τη σεξουαλικότητα μέσω της πορνογραφίας. Με τον τρόπο αυτό επηρεάζονται οι προσδοκίες που έχουν τα δύο φύλα για την εικόνα τους, τον σεξουαλικό τους ρόλο αλλά και την σεξουαλική τους επίδοση και αποκτούν συγκεκριμένα πρότυπα αλλά και συγκεκριμένες προσδοκίες για την εμφάνιση και τη γενικότερη σεξουαλική συμπεριφορά.
– Από την άλλη δημιουργούνται αφύσικες προσδοκίες και περιορισμοί στα παιδιά καθώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και διαψεύδει την πλασματική εικόνα που προβάλλει η βιομηχανία του πορνό.
– Η συνεχής έκθεση στην πορνογραφία και μάλιστα στην καθοριστική περίοδο της εφηβείας μειώνει τις αναστολές και δημιουργεί επιθετική συμπεριφορά.
– Η πορνογραφία, στην οποία συχνά προβάλλονται παρεκκλίνουσες μορφές σεξουαλικής συμπεριφοράς, μπερδεύει και δημιουργεί σύγχυση στο παιδί και τον έφηβο, ενώ σταδιακά «το μάτι» συνηθίζει σε τέτοιου τύπου συμπεριφορές.

Read More

And More