“Έχω χάσει 2 φορές από 14 κιλά και μετά τα ξαναπαίρνω” Τι να κάνω;

“Καλησπέρα. Είμαι 1,78 και τώρα ζυγίζω 82 κιλά. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω χάσει 2 φορές από 14 κιλά μόνη μου και μετά τα ξαναπαίρνω. Την πρώτη φορά τα έχασα με διατροφή και τη δεύτερη έτρωγα ελάχιστα. Μόνο μπισκότα χωρίς καθόλου φαγητό. Όταν ξεκίνησα να τρώω έστω και λίγο, άρχισα να παχαίνω συνεχώς. Τώρα θέλω πάλι να τα χάσω, αλλά προσπαθώ με διατροφή και δεν μπορώ. Δεν μπορώ να τα χάσω με τίποτα.”
Άτζυ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το φαινόμενο γιο-γιο, γνωστό και ως «ανακύκλωση» του βάρους, αφορά στην απώλεια κιλών και τη σταδιακή επανάκτησή τους. Αυτές οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι μικρές (της τάξης των 3-5 κιλών κάθε φορά), αλλά και μεγαλύτερες (π.χ. 10 ή και περισσότερα κιλά). Στην τελευταία περίπτωση, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία.
Αν και δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες για τις συνέπειες της «ανακύκλωσης» του βάρους στην υγεία, καθώς και τον ακριβή μηχανισμό αυτού του φαινομένου, εντούτοις μερικές από αυτές επισημαίνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ακόμη και όταν αφορούν την «ανακύκλωση» μόλις 5 κιλών. Επίσης, ορισμένες έρευνες συσχετίζουν το φαινόμενο γιο-γιο με την εξασθένιση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια, οι ειδικοί τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να διατηρεί κάποιος το βάρος του, ακόμη και αν έχει λίγα παραπανίσια κιλά, παρά να αδυνατίζει και να ξαναπαχαίνει.
Προκειμένου να βελτιώσεις το μεταβολισμό σου ξεκίνα καθημερινά να γυμνάζεσαι (μισή ώρα είναι αρκετή) και προσπάθησε να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα ώστε να κάνεις συνέχεια καύσεις. Ο αποκλεισμός τροφίμων και η μονοφαγία σου στερεί θρεπτκά συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Μην παραλείπεις πρωινό, κατανάλωσε μικρές ποσότητες από όλα τα τρόφιμα, πίνε πολλά υγρά και μείωσε την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης και γλυκών.
Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Read More

And More