Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 95 ετών

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ένα από τα μεγαλύτερα πρόσωπα της ιστορίας του 20ου αιώνα ο Νέλσον Μαντέλα αργά την Πέμπτη όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, κ. Ζούμα, λέγοντας πως πλέον ξεκουράζεται και πως ολόκληρο το έθνος έχασε έναν γιο και οι πολίτες τον πατέρα τους.

Η υγεία του είχε επιδεινωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Καιρό τώρα έμπαινε κι έβγαινε από το νοσοκομείο. Η συνήθης διάγνωση: λοίμωξη του αναπνευστικού. Γύρω του παίχτηκε και ένα παιχνίδι εξουσίας. Αν, ποιος και πότε θα τραβήξει την πρίζα. Πρώην σύζυγοι, η νυν, παιδιά, εγγόνια. Και ένα έθνος να παρακαλά και να προσεύχεται να γίνει καλά ο «Μαντίμπα» τους.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν η Νότιος Αφρική. Ήταν ο αγώνας της κατά του ρατσισμού και του Απαρτχάιντ. Ήταν το σύμβολο του αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, ο άνθρωπος που πέρασε 27 χρόνια κλεισμένος σε ένα κελί σχεδόν 2Χ2 και βγήκε με το όνειρο να σώσει το λαό του.

Η προεδρία του δεν έχει να επιδείξει κάτι που να έμεινε στην ιστορία. Αλλά ήταν αρκετή για να ενώσει τους Νοτιοαφρικανούς, μαύρους και λευκούς.

Το παρατσούκλι του, το καιρό που ήταν φυλακισμένος, ήταν Μπαφάνα. Σήμερα, η εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής έχει το ίδιο παρατσούκλι εις διπλούν (Μπαφάνα – Μπαφάνα).

Τις τελευταίες μέρες, σε κάθε γωνιά της Πρετόρια ή του Γιοχάνεσμπουργκ υπήρχαν εικόνες του και κόσμος που προσεύχονταν να κερδίσει και αυτή τη μάχη ο Μπαφάνα τους. Αλλά αυτή τη φορά, οι προσευχές δεν εισακούστηκαν. Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε στο πάνθεον της Ιστορίας της Νότιας Αφρικής. Μιας ιστορίας, που μεγάλο μέρος της, έγραψε ο ίδιος με τις πράξεις του και τους αγώνες του

Διάβασε περισσότερα στοιχεία για τη ζωή του, στο NewsIt

Read More

And More