Nellie Bly: Η διάσημη δημοσιογράφος γεννήθηκε πριν από 151 χρόνια!

Η ζωή της Elizabeth Jane Cochran μοιάζει απίστευτα περιπετειώδης ακόμα και για τα δεδομένα της σύγχρονης γυναίκας. Κόρη ενός εργάτη που δούλευε σε μύλο, η Elizabeth έμεινε γνωστή για τη δημοσιογραφική της καριέρα με το ψευδώνυμο Nellie Bly. Γεννήθηκε στο Πιτσμπουργκ πριν από 151 χρόνια και το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο σε εκείνη.

Όλη της τη ζωή η Elizabeth την πέρασε αμφισβητόντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της εποχής και φυσικά ξεπερνώντας τα συνεχώς. Το 1889 έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε 72 ημέρες ενώ 8 χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιεύσει το πρώτο της άρθρο που απαντούσε σε άρθρο με τίτλο «Σε ποια θέματα είναι καλές οι γυναίκες» σε μια στήλη της τοπικής εφημερίδας «Pittsburg Dispatch».


Πηγή φωτογραφίας: Library of Congress.

Στην δική της δημοσίευση, η Bly μιλούσε για την ανάγκη των γυναικών για αυτάρκεια και ανεξαρτησία, έννοιες απαγορευμένες για τα ήθη της εποχής. Ο ανοιχτόμυαλος εκδότης της εφημερίδας την εντόπισε και την προσέλαβε ως δημοσιογράφο. Διάλεξε το ψευδώνυμο της, που θα έμενε στην ιστορία από ένα τραγούδι του συνθέτη Stephen Foster.

Ανάμεσα στις δημοσιογραφικές επιτυχίες της είναι το ρεπορτάζ που έκανε το 1887 στο νησί Blackwell όταν επισκέφθηκε υπό άκρα μυστικότητα το εκεί γυναικείο φρενοκομείο. Η Bly κατέγραψε με θάρος τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας των γυναικών, εξέδωσε το βιβλίο Ten Days in a Madhouse και ως αποτέλεσμα επέφερε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα περίθαλψης των ψυχικά ασθενών στις Η.Π.Α. της εποχής.

Ωστόσο, η Βly κέρδισε ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση για το ταξίδι που πραγματοποίησε σ’ όλο τον κόσμο. Εμπευσμένη από τον Phileas Fogg του μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», η Nellie Bly απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο του 1899 με σκοπό να καταρρίψει το ρεκόρ που έθεσε ο φανταστικός ήρωας του Ιούλιου Βερν.


Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα New York Word.

Η ίδια έστελνε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της συνεχείς ανταποκρίσεις από τα μέρη που συναντούσε, ενώ λάμβανε παντού όπου κι αν βρισκόταν μέρος σε δημόσιες συζητήσεις παρότι για μία γυναίκα κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν απαγορευμένο εκείνη την εποχή.

Έτσι, λοιπόν, η Google αποφάσισε να την τιμήσει με κάτι διαφορετικό. Ζήτησε από το συγκρότημα Yeah Yeah Yeahs και την τραγουδίστρια Karen 0, ένα τραγούδι αποκλειστικά για τη ζωή της δημοσιογράφους. Για να συνοδεύσει το τραγούδι, η Google έφτιαξε ένα βίντεο, γιορτάζοντας την ζωή και το μύθο της Nellie.

Μέσα στο βίντεο βλέπει κανείς τα κείμενα που έγραψε η Nellie Bly που η Google έντυσε με ζωντανά χρώματα που αντιπροσωπεύουν την αστείρευτη ενέργεια της δημοσιογράφου.

Δείτε το βίντεο:



Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read More

And More