Η ψυχολόγος απαντά στα email σας!

Ο ρόλος της μανούλας πέρα από αμέτρητες χαρές χαρακτηρίζεται κι από άγχη και ανησυχίες. Αν κάτι σε απασχολεί μπορείς κι εσύ να στείλεις την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE.

H ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά…

Ερώτηση

Καλησπέρα, κ. Μαυράκη. Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας σε θέματα οικογενειακά και σε σχετικές ερωτήσεις μου. Το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι ότι ενώ κατά βάση δεν πιστεύω στα όνειρα και τις ερμηνείες τους όταν δω κάποιο που ξέρω ότι είναι κακό αναστατώνομαι και περιμένω να συμβεί το κακό. Δυστυχώς αυτό πολλαπλασιάζεται τώρα που έχω και 2 μωρά και φοβάμαι μήπως τους συμβεί κάτι. Την ερμηνεία των ονείρων κατά Φρόιντ την ξέρω, αλλά δεν με βοηθά. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Αφού έχετε μελετήσει και την ψυχαναλυτική ερμηνεία των ονείρων σας είναι εύκολο να καταλάβετε ότι στον ύπνο σας προβάλλεται τις ανησυχίες που σας διακατέχουν και τους φόβους σας καθώς και την αμφιβολία σας αν θα τα καταφέρετε. Γι’ αυτό έχετε χειρότερα όνειρα τώρα που έχετε γίνει μητέρα και έχετε μεγαλύτερες ευθύνες. Νομίζω ότι αντιμετωπίζετε αγχώδη διαταραχή η οποία και εκφράζετε μέσα από τα όνειρά σας και σας κάνει να αποδιοργανώνεστε όταν δείτε κάποιο κακό όνειρο. Θα σας συμβούλευα να μιλήσετε με έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 9 ετών και ένα αγοράκι 4 ½. Το αγοράκι μου κάνει κινήσεις με πολύ νάζι, το περπάτημα είναι αρκετά υπερήφανο και οι κινήσεις του σώματός του είναι μαλθακές. Δεν ξέρω αν υποδηλώνουν σε αυτή την ηλικία κάτι. Παίζει με αυτοκινητάκια, του αρέσει πολύ να οδηγεί, να μαστορεύει. Θέλει να μοιάζει στον μπαμπά του όταν τον ρωτάω, φοράει του μπαμπά του το ρολόι, βάζει το άρωμά του δεν ασχολείται με κοριτσίστικα ρούχα κ.τ.λ Θέλει να παίζει με τους φίλους του “οικογένεια” να είναι ο μπαμπάς γιατί είναι αγόρι λέει, και εγώ πάντα τον αφήνω να παίζει ότι θέλει, απλά του βάζω αντρικούς ρόλους για να αντιλαμβάνεται το φύλο του. Τα χεράκια του τα κουνάει ευγενικά και γενικά οι κινήσεις και η στάση του σώματός του με ανησυχεί. Είναι λογικό;”
Απάντηση
Το πιθανότερο είναι ότι το αγοράκι σας μιμείται την μεγαλύτερη αδερφούλα του αφού αυτή αποτελεί το πρότυπό του. Προσπαθείστε να κάνει παρέα με αγοράκια της ίδιας ηλικίας και να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα που μπορεί να ξεκινήσει σε αυτή την ηλικία και στο οποίο θα διοχετεύσει όλη την ενεργητικότητά του, αλλά με πιο αρρενωπό τρόπο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, απλά να τον βοηθήσετε να ταυτιστεί με το φύλο του.
Ερώτηση
Γεια σας, είμαι έφηβη και λίγες φορές νιώθω αισιόδοξη και γενικά καλά. Μπορείτε να μου πείτε σε τι οφείλεται αυτό;”
Απάντηση
Η απαισιοδοξία και η μελαγχολία είναι χαρακτηριστικό της εφηβείας λόγω των ορμονών που αυτή την εποχή είναι άνω κάτω. Σκέψου πόσα καλά έχεις και εκτίμησέ τα έτσι ώστε όταν σε πιάνουν οι απαισιόδοξες σκέψεις να μπορείς να τις εκλογικεύσεις και να βάζεις τις θετικές ως αντίβαρο. Βάλε στόχους όσο το δυνατόν πιο εφικτούς και μόλις τους πετύχεις προχώρα για άλλους. Αυτό θα σε κάνει να νιώθεις δυνατή, θα δίνει νόημα στην κάθε μέρα σου σε αποσπάσει από τις απαισιόδοξες σκέψεις.
Ερώτηση
Ο γιος μου είναι ετών και κάνει την ανάγκη του πολλές φορές επάνω του. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Ξαναγράψτε μας αναφέροντας την ηλικία του παιδιού.
Ερώτηση
Είμαι 26 χρονών και σήμερα έμαθα ότι είμαι έγκυος. Με τον σύντροφό μου είμαστε 4,5 χρόνια μαζί και μόλις το έμαθε έκανε πίσω. Δεν περιμένω τίποτε πια από εκείνον. Είμαι κατά των εκτρώσεων και αποφάσισα να το κρατήσω μόνη. Το θέμα είναι πως δουλεύω σερβιτόρα σε ένα παραλιακό καφέ, χωρίς ένσημα, χωρίς τίποτε. Και αυτό μέχρι τέλος Αυγούστου. Έχω κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ, χωρίς να παίρνω όμως επίδομα ανεργίας γιατί δεν δικαιούμαι, ξέρετε αν στις εγκυμονούσες δίνουν κάποιο επίδομα τον μήνα. Τι να κάνω; Έχω πανικοβληθεί. Πως θα μεγαλώσω μόνη μου ένα παιδί; Τι δικαιούμαι αν κινηθώ νομικά;”
Απάντηση
Τις περισσότερες απαντήσεις θα τις πάρετε ρωτώντας τον ΟΑΕΔ και εκεί θα ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας ως εργαζόμενη και ως ανύπαντρη μητέρα. Ένας δικηγόρος θα σας βοηθήσει για το κομμάτι του τι μπορείτε να περιμένετε και τι δικαιούται το παιδί από τον πατέρα του ακόμα και αν εκείνος έκανε πίσω.
Εγώ θέλω να σας συγχαρώ για το ευτυχές γεγονός και για την απόφασή σας να το κρατήσετε και να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλές δομές και πλαίσια που βοηθούν την ανύπαντρη μητέρα και το αγέννητο παιδί έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει στον κόσμο. Μην κάνετε πίσω, ο ερχομός ενός παιδιού είναι ευλογία.

Read More

And More