Πουά: Η μεγάλη επιστροφή;

Σήμερα ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας εξηγεί πώς μπορούμε να κάνουμε το πουά μέρος της διακόσμησής μας!

Ξεφύλλιζα τις προάλλες ένα περιοδικό μόδας και παρατήρησα μια μεγάλη επιστροφή: τα πουά είναι ξανά πολύ της μόδας! Σε αξεσουάρ και ολόκληρα σύνολα, κυριαρχούσε σε πολλά ντεφιλέ, πράγμα αρκετά παράξενο μέσα σε χειμερινή περίοδο, μιας και είναι ένα μοτίβο περισσότερο ανοιξιάτικο. Και επειδή η μόδα στα ρούχα επηρεάζει πολύ τη μόδα στα υφάσματα επιπλώσεων, ας δούμε από πιο κοντά ένα διαχρονικό μοτίβο που ξεχωρίζει…


Η λέξη πουά προέρχεται από τη γαλλική pois που σημαίνει αρακάς. Κανείς δεν ξέρει αν το μοτίβο δημιουργήθηκε από τον επηρεασμό του συγκεκριμένου ζαρζαβατικού ή αν η ονομασία υιοθετήθηκε λόγω της ομοιότητας των μικρών επαναλαμβανόμενων κύκλων με τους καρπούς του αρακά. Χωρίς αμφιβολία όμως, τα πουά είναι ένα διαχρονικό μοτίβο!


Το κλασικό πουά μοτίβο συνήθως είναι δίχρωμο, με μια μονόχρωμη βάση και λευκά ή μαύρα στίγματα με διάμετρο από 5 χιλιοστά έως 1 πόντο. Φυσικά όμως οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι! Μεγαλύτερα στίγματα, πιο πυκνά ή πιο αραιά, ανόμοια στίγματα, πολύχρωμα, όλα ονομάζονται πουά αρκεί να έχουν σαν βάση τον κύκλο.


Συνήθως το ενσωματώνουμε μέσα στο χώρο με υφάσματα επιπλώσεων, ταπετσαρίες τοίχου, ή αντικείμενα. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που δημιουργούμε την αίσθηση του πουά με χρώμα ή στρογγυλά κομμάτια διαφόρων υλικών.


Το κλασικό πουά συνήθως φοράει χρώματα βασικά. Το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο με λευκά στίγματα είναι σε όλους μας γνωστά. Η καλύτερη όμως απόδοση του είναι στο συνδυασμό λευκού μαύρου που του δίνει την μεγαλύτερη ένταση αντίθεσης αλλά και ανυπέρβλητης κομψότητας.


Φυσικά όμως, όπως είπαμε και παραπάνω, η πολυχρωμία είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική.


Το πουά είναι εύκολο στη διακόσμηση. Επειδή είναι αρκετά ήσυχο, μπορούμε να το παντρέψουμε εύκολα και με άλλα μοτίβα για πιο σύνθετο αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός με το ριγέ δίνει δυναμικά και κομψά αποτελέσματα και η κόντρα με το καρό δίνει χαρούμενη country διάθεση. Θέλει λίγο προσοχή στο κομποζάρισμα με μπροκάρ και φλοράλ σχέδια, χωρίς αυτό να αποτελεί απαγόρευση στον να συνδυάσουμε το πουά μαζί τους.


Τα πουά γενικά προσφέρονται για παιχνιδιάρικη διάθεση, γιατί παρόλο που δημιουργούν ένα φαινομενικά αυστηρό μοτίβο, η τελική εντύπωση είναι πάντα ανάλαφρη και ρομαντική. Όποια επιλογή πουά και αν διαλέξουμε, το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην το παρακάνουμε για να μη μοιάζει ο χώρος σαν να πέρασε ανεμοβλογιά!

Τα πουά για πολλά χρόνια θεωρούνταν παρωχημένα και ρετρό, αλλά φέτος ίσως πάρουν την εκδίκησή τους. Το σίγουρο πάντως είναι οτι η επιστροφή τους είναι πλέον γεγονός!

Read More

And More