Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών και κάθε φορά που πάμε βόλτα όταν έχει ήλιο ή αέρα δακρύζουν τα ματάκια του, παρόλο που τού φοράω καπελάκι. Τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;”

Απάντηση
Είναι λογικό σε αυτή την ηλικία να συμβαίνει αυτό. Τα ματάκια των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητα και τόσο ο ήλιος όσο και ο αέρας τα ενοχλεί και σε μερικές περιπτώσερις μπορεί να τους δημιουργήσει και επιπεφυκίτιδα. Ακόμα κι απ’ αυτή την ηλικία μπορείτε να χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου, τα οποία βέβαια πρέπει να αγοραστούν από ένα καλό κατάστημα οπτικών ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητά τους και να έχουν δείκτη 3. Είναι ένας δείκτης που επιτρέπει στα γυαλιά να φοριούνται σε θάλασσα, βουνό και πόλη. Συνήθως σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δέχονται να έχουν στο πρόσωπό τους τα γυαλάκια τους γιατί το βλέπουν σαν παιχνίδι.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, φαίνεται η διαφραγματοκήλη στη δεξιά πλευρά σε ένα αγέννητο μωρό; Από τι προκαλείται; Υπάρχει κάποια εξέταση για να αποφύγουμε ξανά το ενδεχόμενο;”

Απάντηση
Φυσικά και μπορεί να διαγνωστεί η διαφραγματοκήλη πριν γεννηθεί το παιδί. Ένα καλό υπερηχογράφημα μπορεί να μας δείξει ότι υπάρχει αυτό πρόβλημα και πιθανόν μετά να ζητηθεί μία μαγνητική τομογραφία της περιοχής. Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης αυτής διότι θα πρέπει να δούμε και τι περιέχεται μέσα σε αυτή τη διαφραγματοκήλη. Επίσης είναι σημαντικό να διαγνωστεί εάν πιέζει τον αντίστοιχο πνεύμονα δημιουργώντας του ατροφία.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 5,5 μηνών και 8,900 κιλά. Ξυπνάει, πίνει γάλα, δεκατιανό τρώει 3 μισά φρούτα, μήλο-αχλάδι-μπανάνα. Μετά από πόσην ώρα να της δίνω γάλα; Το απόγευμα τρώει πάλι κρέμα, περίπου 150 ml. Μετά από πόση ώρα να της δίνω γάλα; Η φρουτόκρεμα και η απογευματινή κρέμα θεωρούνται ως κανονικά γεύματα; Φοβάμαι μήπως τής βαρύνω το στομαχάκι της”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε αυτή την ηλικία ένα παιδί διαμορφώνει τα γεύματά του ως εξής: 7 με 8 το πρωί γάλα, 10-10.30 φρούτα, 1.30-2.30 γάλα και μετά τους 6 μήνες γίνεται κρεατοχορτόσουπα, 5 με 6 γάλα ή κρέμα και γύρω στις 9 το τελευταίο γάλα.

Ερώτηση
“Από πότε τα παιδιά μπορούν να τρώνε λιχουδιές; Έχω ένα γιο 14 μηνών και αποφεύγω να του δίνω φαγητά που περιέχουν αλάτι και ζάχαρη καθόλου, αλλά όταν μας βλέπει θέλει να τρώει”.

Απάντηση
Κάνετε πολύ καλά που αποφεύγετε να δώσετε αυτές τις “τροφές” στο παιδί σας. Όσο πιο αργά στη ζωή του φάει αλάτι και ζάχαρη τόσο πιο ωφέλιμο θα είναι για την υγεία του. Ο μόνος τρόπος είναι να μην έχετε και σεις σε θέα το αλάτι και τη ζάχαρη όταν τα χρησιμοποιείτε και μάλλον με αυτό τον τρόπο κάνετε καλό και στον εαυτό σας!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τη βοήθεια που δίνετε σε όλες τις μανούλες. Έχω 3 αγοράκια. Ο δεύτερος είναι 20 μηνών. Είναι 11,5 κιλά και 84 πόντους ύψος. Θα ήθελα τη γνώμη σας για την ανάπτυξή του, τόσο τη σωματική όσο και τη λεκτική. Λέει μόνο κάποιες λεξούλες, στο σύνολο περίπου 15 και με ανησυχεί αυτό. Ο πρώτος μου γιος σε αυτήν την ηλικία έλεγε πάρα πολλά. Θα εκτιμούσα πολύ την άποψή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε με πόσο βάρος γεννήθηκε το μωρό σας και σε ποια εβδομάδα της κύησης έγινε ο τοκετός. Παρόλα αυτά σε γενικές γραμμές αυτά που περιγράφετε είναι φυσιολογικά. Όσον αφορά στην ομιλία του οι λέξεις που λέει είναι φυσιολογικές και μετά τους 22 μήνες θα αρχίσει να βάζει δύο λέξεις μαζί και μετά τα 2 χρόνια 3 λέξεις μαζί και θα κάνει μια μικρή πρόταση. Μην ανησυχείτε, το παιδί σας θα μιλήσει. Όλα τα παιδιά δεν έχουν την ίδια ωριμότητα λόγου. Σημασία έχει ότι ακούει διότι παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί να μιλήσει και επίσης οι λέξεις αυτές που έχει πει μέχρι τώρα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου είναι 19 μηνών και δεν περπατάει ακόμα. Πριν 2 μήνες με το που πήγε να περπατήσει μόνο του, έπεσε και τρόμαξε. Θέλει κάποιον να την κρατάει αλλιώς φοβάται και κάθεται. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω να της φύγει ο φόβος;”

Απάντηση
Μην ανησυχείτε καθόλου. Το πρόβλημα είναι καθαρά ψυχολογικό. Φυσικά και θα έπρεπε σε αυτή την ηλικία να περπατάει αλλά ένα ψυχολογικό πρόβλημα από πέσιμο είναι ικανό να καθυστερήσει το περπάτημα του παιδιού, ιδιαίτερα όταν είναι κοριτσάκι διότι τα κορίτσια είναι πιο εγκεφαλικά και φοβούνται περισσότερο. Μην το πιέζετε να περπατήσει, χαλαρώστε, αφήστε το μόνο του να αισθανθεί ασφάλεια και θα δείτε ότι όλα θα πάνε καλά.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 10,5 μηνών και ακόμα δεν έχω καταφέρει να εντάξω το μεσημεριανό στη διατροφή του. Τρώει το πρωί φρούτο και το απόγευμα γιαούρτι. Μεσημεριανό, ό,τι κι αν έχω φτιάξει, αρνείται να δοκιμάσει και γυρίζει το κεφάλι από την άλλη. Δεν τον πιέζω αλλά περνάει ο καιρός και ανησυχώ. Βάρος παίρνει κανονικά και τον θηλάζω”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη φαίνεται ότι είναι ηκλασική περίτπωση του παιδιού που θηλάζει ακόμα σε αυτή την ηλικία, και καλά κάνετε, αλλά δεν θέλει να βάλεισ το στοματάκι του άλλα πράγματα που είναι διαφορετικά από τα γαλακτοκομικά. Χρειάζεται υπομονή. Μειώστε τις υπόλοιπες τροφές που δίνετε για να αναγκαστεί το μεσημέρι να φάει εφόσον θα πεινάει. Επίσης χρειάζεται μεγάλη φαντασία, να κάνετε διαφορετικές γεύσεις και προκαλέστε το να σας μιμηθεί στο τραπέζι με το κουταλάκι ώστε να αρχίσει και αυτό να τρώει όλα τα φαγητά.

Ερώτηση
“Γιατρέ, μετά από πόσων ετών τα μωρά μπορούν να χρησιμοποιούν μαξιλαράκι;”

Απάντηση
Δεν υπάρχει ένας σαφής κανόνας για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό. Γενικά λέμε ότι όσο ένα παιδί δε ζητάει το μαξιλάρι δεν υπάρχει λόγος να το βάλουμε. Συνήθως μετά το χρόνο αν πραγματικά υπάρχει επιθυμία μπορούμε να του βάλουμε ένα μικρό παιδικό μαξιλάρι πολύ κοντό και συνήθως αυτά που έχουν ειδικές τρυπούλες ώστε σε περίπτωση που ακουμπήσει η μυτούλα του να μπορεί να αναπνέει.

Ερώτηση
“Έχω 2 μωράκια (δίδυμα), ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Γεννήθηκαν στις 36 εβδομάδες με βάρος 2.220 και 1.870 αντίστοιχα και μπήκαν σε θερμοκοιτίδα μόνο για να πάρουν βάρος. Το κοριτσάκι χρειάστηκε να μείνει στην θερμοκοιτίδα για 26 μέρες γιατί έπαιρνε πολύ δύσκολα βάρος. Τώρα είναι 15 μηνών και ζυγίζει μόνο 7.200. Της έχω κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις (αιματολογικές,ορμονολογικές, νεφρών, καρδιάς, στομάχου) και είναι όλες καθαρές. Ήθελα να ρωτήσω αν συμβαίνει σε κάποια παιδάκια να παίρνουν βάρος με τόσο αργό ρυθμό και αν πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Ο αδελφός της ζυγίζει 9.400 αλλά δεν με ανησυχεί γιατί είναι μέσα στις καμπύλες βάρους”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχοντας δύο παιδάκια, δίδυμα και διαφορετικού φύλου, γίνεστε χωρίς να το θέλετε μάρτυρας αυτού που συμβαίνει φυσιολογικά: δηλαδή όλα τα παιδάκια δεν αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά. Η κορούλα σας γεννήθηκε με πολύ μικρό βάρος, ήτανε λίγο πρόωρη με αποτέλεσμα να αργεί να φτάσει εκεί που είναι και τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Εάν ο έλεγχος που έχετε κάνει είναι φυσιολογικός, προσθέστε και μία ακτινογραφία άκρας χειρός, από την οποία φαίνεται η οστική ηλικία του παιδιού, δηλαδή αν η οστική ηλικία συμβαδίζει με τη χρονολογική και από εκεί και πέρα βοηθήστε το με κάποιες τροφές που δίνουν περισσότερες θερμίδες όπως είναι το ταχίνι και ειδικά σκευάσματα που βρίσκονται στα φαρμακεία με γεύση φρούτων και γάλακτος τα οποία δίνουν στο παιδί περισσότερες θερμίδες.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, όταν τα παιδιά έχουν καταρροή και βήχα πρέπει να τους δίνουμε το φλιξοτάιντ ή το αερολίν; Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όπως έκαναν οι γονείς μας, με εντριβές με βιξ και οινόπνευμα μπροστά στο λαιμό και πίσω στην πλάτη; Γιατί η παιδίατρος με τον ξερόβηχα δίνει στα παιδιά τα εισπνεόμενα που σας γράφω παραπάνω. Πότε πρέπει να ανησυχούμε και να τους δίνουμε τα εισπνεόμενα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε φορά που αρρωσταίνει ένα παιδάκι είναι μια διαφορετική πάθηση και χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι κάθε φορά που έχει βήχα ή καταρροή θα πρέπει να παίρνει τα συγκερικμένα φάρμακα. Αυτό θα κρίνει ο γιατρός κάθε φορά που το εξετάζει. Τα πιο απλά βέβαια είναι να χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό για τη μύτη, εντριβούλες με αιθέρια έλαια που ανοίγουν τους πόρους του δέρματος αλλά και καθώς μυρίζουν ανοίγει η αναπνοή, χαμομήλι σαν μαλακτικό για το λαιμό και μετά τους 12 μήνες της ζωής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μέλι με χαμομήλι ή φασκόμηλο.

Ερώτηση
“Γιατί το μικρό μου που κοντεύει τους 7μισι μήνες δεν πιάνει ακόμα πραγματάκια στο χέρι του και δεν αρπάζει τίποτα ακόμα, παρά μόνο τα χέρια μας ή παίζει τα 2 του χεράκια μεταξύ τους;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δε γράφετε σε ποια εβδομάδα κύησης γεννήθηκε το μωρό σας (ήταν λίγο πρόωρο;) διότι καμιά φορά σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στην κινητική εξέλιξη, Εφόσον ο παιδίατρός σας θεωρεί ότι αυτά που κάνει μέχρι τώρα το παιδί είναι φυσιολογικά και έχει καλό μυικό τόνο και κινητικότητα το μόνο που θα κάνετε είναι να το απασχολείτε περισσότερο με κινήσεις γυμναστικές και γενικά με ασκήσεις που θα δυναμώσουν το μυικό σύστημα του παιδιού.

Ερώτηση
“Γιατί ο μπέμπης μου (7 μισι σχεδόν μηνών) βγάζει σχεδόν πάντα γάλα μετά τα γεύματά του, ακόμα και 2 ώρες μετά μερικές φορές; Ειδικά όταν προσπαθεί να κάνει κακάκια του, από το σφίξιμο τα βγάζει σχεδόν όλα. Τι να κάνω;

Απάντηση
Απ’ ό,τι φαίνεται, ο μπέμπης σας έχει ακόμα αυτό που λέμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δηλαδή παλινδρομεί το γάλα από το στομάχι στον οισοφάγο και ειδικά αυτό γίνεται όταν σφίγγεται, όταν κάνει κακά του, όταν κινείται πολύ, όταν κλαίει, όταν ρεύεται, όταν είναι λαίμαργος κ.λπ. Θα προσπαθήσετε σε αυτές τις περιπτώσεις να το κρατάτε λίγο πιο ψηλά ώστε να μη βρίσκει ευκαιρία το γάλα να ανεβάινει προς τα πάνω και εάν το συνεχίζει θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου ώστε να διαπιστώσετε πώς λειτουργεί αυτή η “βαλβιδούλα” που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου.

Read More

And More