Από ποια ηλικία πρέπει να “κόψει” την πάνα;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Μετά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους τα βρέφη γίνονται σταδιακά ικανά να κόψουν την πάνα. Μεταξύ των δύο και τριών ετών οι σφιγκτήρες ωριμάζουν και το παιδί αποκτά έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης.

Κάποια βρέφη μπορούν να ελέγξουν από την ηλικία του ενός έτους τους σφιγκτήρες τους ωστόσο αυτό το φαινόμενο είναι σχετικά σπάνιο. Γι αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν κάποια γνωστά τους παιδιά έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία στην ηλικία αυτή ενώ το δικό τους καθυστερεί.
Πως θα καταλάβω ότι είναι έτοιμο να “αποχαιρετήσει” την πάνα;
Πολλά παιδάκια όταν έρθει η ώρα της αφόδευσης αποτραβιούνται σε μια γωνία ή σταματούν το παιχνίδι τους και κάθονται σε στάση αφόδευσης. Αν η μητέρα παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να βάλει το παιδί σε ένα γιογιό ή στη λεκάνη της τουαλέτας, τοποθετώντας το ειδικό καθισματάκι για τα παιδιά. Έτσι το παιδί θα συνδυάσει την ώρα της αφόδευσης με το γιογιό ή την τουαλέτα και θα αρχίσει να συνηθίζει σιγά σιγά τη διαδικασία.
Αυτό θα πρέπει να γίνεται με ήρεμο τρόπο, χωρίς το παιδί να νιώσει ότι πιέζεται. Ωστόσο δεν θα πρέπει να εκλάβει την όλη διαδικασία ως παιχνίδι.

Έχεις κι εσύ κάποια απορία; Στείλε την ερώτηση σου στον Οικογενειακό Γιατρό συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ!

Read More

And More