Παχαίνουν τα ζυμαρικά; Η μπίρα; Έχει νόημα να επιλέγω light προϊόντα;

Πολλοί θα βρεθούν να μιλήσουν ως “ειδικοί” για τη διατροφή. Ξέρεις οι άνθρωποι που θα σε τρομάξουν, βάζοντας απαγορεύσεις και μεγάλες προειδοποιητικές επιγραφές πάνω από τα αγαπημένα σου τρόφιμα. Για παράδειγμα τα μακαρόνια… είναι τελικά αλήθεια πως πρέπει να τα αποφύγεις στη δίαιτα; Έχει στην πραγματικότητα η μπανάνα περισσότερες θερμίδες από άλλα φρούτα; Μήπως το ποτό της δίαιτας δεν είναι το τζιν, αλλά η μπίρα;

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος βάζει τέλος στις φήμες που “κολλάνε” σαν ρετσινιά πάνω σε τροφές που κάνουν καλό και εξηγεί γιατί πρέπει να τις βάλεις στη δίαιτά σου.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Έχεις ακούσει πως παχαίνουν και προσπαθείς να τα αποφύγεις! Κι όμως, τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί και το ρύζι.

– Τα μακαρόνια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες και μαζί με το νάτριο διατηρεί την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό.

Μία μερίδα μακαρόνια (200γρ) δεν έχει παραπάνω από 180 θερμίδες. Επιπρόσθετη διατροφική αξία έχουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συγκριτικά με τα κλασικά ζυμαρικά. Έτσι, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες συντελούν ώστε να επέρχεται γρήγορος κορεσμός.

– Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

– Η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως δεν προκαλεί απότομες διακυμάνσεις σακχάρου και ινσουλίνης, ρυθμίζοντας καλύτερα το σωματικό βάρος.

Cooking Tip: Μην μπεις στον πειρασμό να “κάψεις” τα ζυμαρικά σου με βούτυρο, ούτε φυσικά να τα σερβίρεις με λευκή σάλτσα. “H προσθήκη κρέμας γάλακτος και βούτυρου επαυξάνει το περιεχόμενο σε θερμίδες και λιπαρά. Αντίθετα, μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες (250 θερμίδες) και πολλά θρεπτικά συστατικά”.

ΜΠΙΡΑ
Το αλκοόλ θέλει μέτρο σε κάθε περίπτωση! Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως η μπίρα παχαίνει. Το αντίθετο μάλιστα. “Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά” εξηγεί η διαιτολόγος.

“Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει” συμπληρώνει η κα. Καπώλη.

– Η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml.

Η μπίρα δεν έχει συντηρητικά. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση μπίρας μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας παρέχοντας αντιοξειδωτικά αλλά και μια ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών νοσημάτων.

Serving Tip: Αν θέλουμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να την συνοδεύουμε ελαφριά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανιτούς μεζέδες.

ΕΛΙΕΣ
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έβαλες στο πιάτο σου ελιές; Μήπως έχεις και εσύ την εσφαλμένη εντύπωση πως δεν είναι κατάλληλες για τη δίαιτα; “Οι περισσότεροι αγνοούμε τις θρεπτικές ιδιότητες των ελιών και συχνά τις απορρίπτουμε από τη διατροφή μας, θεωρώντας ότι έχουν πολλές θερμίδες και μας παχαίνουν” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

“Η αλήθεια είναι ότι 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, δηλαδή 45 θερμίδες.”!

Οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και της επιδερμίδας.

– Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι τοκοφερόλες που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσημάτα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά έχουν και πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να προσφέρουν καρδιοαγγειακή προστασία.

– Η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε ασβέστιο και πρωτεΐνη ενισχύει την οστική και μυϊκή υγεία και αποτελούν ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που νηστεύουν και δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και κρέας.

– Το αυξημένο περιεχόμενο των ξηρών καρπών στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, ενισχύει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Diet Tip: Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ωμούς, ανάλατους και μη καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, προκειμένου να επωφελείστε από όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

ΜΠΑΝΑΝΑ
Αποτελεί το απόλυτο σνακ αφού δίνει μια άμεση διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό της σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν την αντοχή.

– Η μπανάνα έχει Βιταμίνη C και Β6, με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τη μνήμη. Ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και μυϊκές κράμπες, χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά της σε κάλιο.

– Η μπανάνα δεν παχαίνει αφού έχει ισοδύναμη θερμιδική αξία με όλα τα υπόλοιπα φρούτα (66Kcal/100gr) και δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη. Αντίθετα, η πλούσια περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφη του λίπους των τροφών.

LIGHT ΤΡΟΦΙΜΑ
Προβληματίζεσαι! Κάνουν τίποτα τα light προϊόντα ή άδικα παιδεύεσαι; Η απάντηση είναι πως σαφώς βοηθούν στη δίαιτα, αλλά χρειάζονται κι αυτά τους… κανόνες. Κανόνες που θα βάλεις μόνη σου.

“Για να υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση του βάρους με την κατανάλωση light τροφίμων θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια πλήρη και θρεπτικά ισορροπημένη δίαιτα, να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη να έχουν και χαμηλή θερμιδική αξία και να καταναλώνονται με μέτρο και σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες από τα μη διαιτητικά τρόφιμα” αναφέρει η διαιτολόγος.

Shopping tip: Να διαβάζουν πάντα την διατροφική ετικέτα, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα τρόφιμα αυτά σε μικρές ποσότητες στο διαιτολόγιό τους.

Read More

And More