Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Γεια σας. Κλείνουμε 1 μήνα! Το 4ο παιδάκι μου το έκανα στο ΙΑΣΩ, όπως και όλα τα άλλα. Έχω ένα μικρό προβληματάκι με τον ομφάλιο λώρο ο οποίος δεν έχει πέσει ακόμα. Κάναμε εξέταση ούρων, βγήκε καθαρή. Μου είπε ο παιδίατρος να περιμένουμε 10 μέρες και αν δεν πέσει να πάμε σε παιδοχειρουργό. Μήπως να πάω στο ΙΑΣΩ από μόνη μου και να μην περιμένω τις 10 μέρες; Είναι καθαρός ο ομφαλός φοβάμαι όμως μην πάρει κανένα Τον καθαρίζω πολύ προσεκτικά. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Θα σας πρότεινα να το δει το παιδί ένας παιδοχειρουργός αφού προηγουμένως κάνετε και ένα υπερηχογράφημα της περιοχής του ομφάλιου λώρου πράγμα που θα βοηθήσει το γιατρό για να καταλάβει γιατί ακόμα δεν έχει πέσει ο ομφάλιος λώρος.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, το μωράκι μου διανύει τον έκτο μήνα ζωής (διορθωμένη ηλικία 5 μηνών καθ’ ότι πρόωρο αφού γεννήθηκε την 33η εβδομάδα) και έχει περίμετρο κεφαλής 44,5 εκ. Ο γιατρός μας μάς πρότεινε να κάνουμε έναν υπέρηχο εγκεφάλου, ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ”

Απάντηση
Πράγματι το μέγεθος του κεφαλιού του μωρού σας είναι πάνω από την 97η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά μεγάλο. Σαφώς λαμβάνουμε υπόψη τυχόν κληρονομικότητα που υπάρχει στους γονείς αλλά και τη νευρολογική κατάσταση που έχει σήμερα το βρέφος. Είναι πολύ λογικό να κάνετε ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου προκειμένου να μελετηθεί το εσωτερικό του κρανίου. Η εξέταση αυτή είναι πολύ απλή σήμερα αλλά δεν θα μπορεί να γίνει εάν περάσουν μερικοί μήνες ακόμα καθώς κλείνει το κρανίο και δεν μπορούν οι υπέρηχοι να περάσουν και να μελετήσουν τον εγκέφαλο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, καταρχάς σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για τις άμεσες και σαφείς απαντήσεις σας στις αγωνίες των γονέων! Ο γιος μου είναι 16 μηνών και πίνουμε ακόμα γάλα σε σκόνη (frisogrow 3). Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε μπορούμε / πρέπει να κόψουμε την γάλα σκόνη και να περάσουμε στο εβαπορέ; Ποιο είναι προτιμότερο / ωφελιμότερο για τα παιδιά;”

Απάντηση
Όλες οι σύγχρονες μελέτες για τη διατροφή των παιδιών συνιστούν μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων τα παιδιά να πίνουν τα λεγόμενα γάλατα νούμερο 3, που είναι ειδικά μελετημένα για αυτή την ηλικία, καθότι τα παιδιά από 12 μήνων έως 3 ετών δεν θεωρούνται οτι είναι μικροί ενήλικές για να πίνουν τα κοινά φρέσκα γάλατα ή το εβαπορέ. Εκτός από τα σκονόγαλα νούμερο 3 υπάρχουν και τρία γάλατα νούμερο 3 σε υγρή μορφή, που είναι μακράς διαρκείας και όταν ανοιχτούν πρέπει να φυλαχτούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν μέσα σε τρεις με 4 μέρες.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 χρονών, γεννήθηκε την 40η εβδομάδα, 4050kg κ 53cm, τώρα είναι 13kg, 90cm και έχει υποθυρεοειδισμό από την γέννησή του. Παίρνουμε κάθε πρωί το χαπάκι μας. Το παρακολουθεί ενδοκρινολόγος. Πώς βρίσκετε την ανάπτυξή του και αν μπορώ εγώ να το βοηθήσω με την διατροφή του. Πρέπει να αποφεύγει κάποια φαγητά; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δίνετε, το βάρος του παιδιού σας βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή ούτε βαρύ ούτε αδύνατο, και το ύψος του στην 65η εκατοστιαία θέση, δηλαδή λίγο πάνω από τη μέση. Κατά συνέπεια, η ανάτυξή του είναι πολύ καλή και θα σας έλεγα να μην ανησυχείτε. Συνεχίστε τη θεραπεία που σας προτείνει ο παιδο-ενδοκρινολόγος και τα τρόφιμα που ενδεχομένως σας έχει απαγορεύσει να τα αποφεύγετε.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 16 μηνών, είναι 9800 κιλά και 82 πόντους. Γεννήθηκε φυσιολογικά και τα κιλά του ήταν 2,750. Όταν ήταν 2.5 περάσαμε μια περιπέτεια με βρογχιολίτιδα, από τότε δεν ξανακάναμε μάσκες. Με σιρόπι παλεύουμε ό,τι ιωσούλα προκύψει. Να ρωτήσω: η ανάπτυξη του μωρού είναι καλή; Και κάνουμε καλά που δεν κάνουμε μάσκες ή δεν καθαρίζουν καλά τα πνευμονάκια με ένα σιρόπι; Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση
Όσον αφορά στο βάρος του, το μωρό σας είναι αρκετά αδύνατο γιατί βρίσκεται στην 15η εκατοστιαία θέση ενώ το ύψος του είνα πάνω από τη μέση δηλαδή στην 60η εκατοστιαία θέση. Το αν θα χρησιμοποιηήσετε μάσκα ή σιρόπια αυτό εξαρτάται από την καθε περίπτωση. Δηλαδή όταν είναι άρρωστο, ανάλογα με τα συμπτώματα και τα ακροαστικά ευρήματα που ακούει ο παιδίατρος, αποφασίζει ποιο φάρμακο είναι το καταληλλότερο για να βοηθήσε το παιδί.

Ερώτηση
“Ψάχνω για κούνιες για τα δίδυμα κοριτσάκια μου και μου άρεσαν κάποιες που έχουν κάγκελα και στις 4 πλευρές της κούνιας. Ειναι ασφαλείς; Η να προτιμήσω αυτές που έχουν κάγκελα μόνο στα πλαϊνά και κεφαλάρια πάνω και κάτω; Ποιες θεωρείτε πιο ασφαλείς; Υπάρχει διάφορα;”

Απάντηση
Όποια κούνια και να διαλέξετε θα πρέπει να έχει προδιαγραφές τέτοιες που το κεφαλάκι των παιδιών να μην χωράει να περάσει ανάμεσα από τα κάγκελα.

Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών. Όσες φορές χρειάστηκε να πάρει σιρόπι για το βήχα η αντιβίωση, έκανε δερματική αλλεργία. Πίνει depon, που πλέον δεν τον ωφελεί, gantil και aerius 4 ml. Τι μπορούμε να κάνουμε, διότι και η παιδίατρος άρχισε να ανησυχεί, γιατί αντί να ξεπερνάει τις αλλεργίες συνεχίζει το ίδιο. Ζυγίζει 14,5 kg. Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όταν ένα παιδί αποκτάει πλέον χρόνιο αλλεργικό πρόβλημα θα πρέπει να το δει παιδο-αλλεργιολόγος προκειμένου να γίνουν ειδικές εξετάσεις στην προσπάθεια να βρεθούν τα αλλεργιογόνα αίτια και ύστερα, σε συζήτηση με τον παιδίατρό σας, πιθανόν αν χρειαστεί να μπει σε πολύμηνη προληπτική αγωγή προκειμένου να αποφεύγει τις αλλεργικές κρίσεις που εκείνη τη στιγμή θα χρειαστεί να πάρει πιο βαριά φάρμακα.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών. Το θέμα που προέκυψε ήταν οι συνεχείς διάρροιες για 10 ημέρες. Η γιατρός συνέστησε διατροφή και αργότερα σταγόνες colief, σκόνη tasectan και bioflor. Οι διάρροιες μετά από μέρες σταμάτησαν και κόψαμε τα φάρμακα σταδιακά. Όμως μετά μόνο για μια μέρα δεν υπήρξαν διάρροιες και ύστερα ξαναξεκίνησαν, οι οποίες κρατάνε ακόμη (είναι 3 μέρες τώρα). Κάναμε αναλύσεις κοπράνων shingella spp, E. coli, Salmonella spp, Campylobacter spp, adenovirus F, Rotavirus A, Norovirus, Astrovirus αλλά ήταν αρνητικές όλες. Τι μπορεί να είναι; Δοντάκια έχει μόνο 4 και φαίνεται θα βγάλει κι άλλα”.

Απάντηση
Πολλές φορές μία απλή ίωση μπορεί να παρατείνει τις διαρροϊκές κενώσεις ενός παιδιού για αρκετό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να κάνετε και καλλιέργεια ούρων γιατί καμιά φορά και χωρίς πυρετό υποβόσκει κάποια ουρολοίμωξη που στα μικρά παιδιά δημιουργεί διάρροιες και να μπει σε ειδική διατροφή, αντιδιαρροϊκή, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι κενώσεις. Επίσης θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως υπάρχει και αλλεργικό αίτιο που δημιουργεί διάρροιες.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Η κόρη μου γεννήθηκε στις 36+6 εβδομάδες 2080 κιλά και 46 εκατοστά. Σήμερα είναι 2 χρόνων, 9.5 κιλά και 82 πόντους. Την έχω πάει σε αναπτυξιολόγο και με καθησυχάζει ότι όλα είναι καλά. Το ίδιο κάνει και ο γιατρός μας. Επίσης, το παιδί, κυρίως μετά τα πρώτα γενέθλια, τρέφεται με γάλα (φρέσκο αγελαδινό), γιατί δεν της αρέσουν τα κρέατα, τα ψάρια. Πάντοτε έτρωγε με κλάματα, αλλά όχι και έτσι. Πλέον της δίνω ένα μπουκάλι και “ξεμπερδεύω”, έχοντας πάντα μια στενοχώρια, αλλά και νιώθοντας ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Πιστεύω ότι, αν έτρωγε καλύτερα, θα είχε και καλύτερη ανάπτυξη. Λάθος; Να σημειώσω ότι ο σύζυγος έχει ύψος 1.74 και εγώ 1.63. Αυτός είναι ο λόγος που δεν ανησυχεί ούτε ο γιατρός ούτε ο αναπτυξιολόγος. Επίσης, από τον Αύγουστο πάει παιδικό, οπότε έχει βασανιστεί από δεκάδες ιώσεις φέτος, που δεν της επιτρέπουν να βάλει γραμμάριο. Θεωρείτε ότι πρέπει να πάρει κάποιο συμπλήρωμα; Πώς βρίσκετε εσείς την ανάπτυξη του παιδιού; Υπάρχει κάτι που σαν ανησυχεί; Τέλος, σχετικά με την ομιλία θα ήθελα να σας πω ότι λέει λέξεις, αλλά δεν κάνει προτασούλες μικρές 3 λέξεων, όπως διαβάζω ότι θα έπρεπε να κάνει. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω; Της μιλάμε συνέχεια στο σπίτι μας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ζητώ συγγνώμη για τη μακροσκελή ερώτησή μου”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πράγματι το βάρος του μωρού σας βρίσκεται μισό κιλό κάτω από την τελευταία γραμμή και το ύψος περίπου στην 10η εκατοστιαία θέση. Δηλαδή είναι αρκετά αδύνατο και αρκετά κοντό. Θα πρέπει το παιδί σας να κάνει μία ακτινογραφία άκρας χιερός προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η οστική του ηλικία και ανάπτυξη συμβαδίζει με τη χρονολογική και να το δει παιδο-ενδοκρινολόγος προκειμένου να σας συστήσει ενδοκρινολογικές εξετάσεις (θυρεοειδή κλπ) προκειμένου να διαπιστωθεί αν πραγματικά το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα ή είναι η ιδιοσυγκρασία του αυτή.

Ερώτηση
“Γιατρέ, τι είναι η πρώιμη ήβη; Ο ανιψιός μου είναι 8,5 χρονών, εμφανησε σπυράκια στο πρόσωπο, τρίχες, νεύρα, είναι παχουλός, έχει υποθυρεοειδισμό, είναι κοντούλης. Του ζήτησαν εξετάσεις στο αριστερό χέρι, ακτινογραφία νομίζω. Να συμπληρώσω ότι με κάτι ενέσεις θα σταματήσουν την πρώιμη ήβη, όμως θα σταματήσει και η ανάπτυξή του με τις ενέσεις; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η πρώιμη ήβη είναι κάτι περίπου από αυτό που περιγράφετε για τον ανηψιό σας, ο οποίος επιπλέον έχει και μία πάθηση του θυρεοειδή αδένα, ο οποίος αδένας είναι ο γενικός στρατηγός για όλους τους άλλους αδένες του σώματός μας και κατά συνέπεια όλης της ανάπτυξης του οργανισμού. Ο πιο κατάλληλος γιατρός για τον ανιψιό σας είναι ο παιδο-ενδοκρινολόγος που θα βοηθήσει το παιδί για τα σύνθετα προβλήματα που έχει.

Read More

And More