Κι όμως! Οι Έλληνες ανήκουμε στους 25 πιο πλούσιους του κόσμου!

Κι όσο εμείς νιώθουμε το πορτοφόλι μας ολοένα και ελαφρύτερο, έρευνα της γερμανικής Allianz υποστηρίζει πως οι Έλληνες ανήκουμε στην 25άδα με τους πλουσιότερους του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχουμε κατά μέσο όρο κατ΄ άτομο σχεδόν 26.000€ σε τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα) ή και ασφαλιστικά προϊόντα, πολύ περισσότερα δηλαδή από τις 17.500€ που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.

Στην κατάταξη αυτή (όπου δεν συνυπολογίζονται ακίνητα ή άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία) οι Ελβετοί έρχονται πρώτοι, με σχεδόν 164.000€ κατά κεφαλήν περιουσία, και ακολουθούν οι Αμερικανοί, με σχεδόν 102.000, ενώ κατά μέσον όρο οι «αναδυόμενοι» βρίσκονται πολύ πιο πίσω, με μόλις 3.900 οι Βραζιλιάνοι, 2.500 οι Κινέζοι, 1.400 οι Ρώσοι και ούτε 550 ευρώ οι Ινδοί.

Ωστόσο στο όλο θέμα υπάρχει το εξής κενό: Δεν είχαν υπολογίσει την ανισότητα που επικρατεί ανάμεσα στις τάξεις κάθε χώρας. Βρήκαν όμως την άκρη και σε αυτό. Αναλυτικά: κάπου 565 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ανήκουν σε μια μεσαία τάξη από απόψεως πλούτου (δηλαδή διαθέτουν περιουσίες από 5.300 ως 31.600 ευρώ) και το μεγαλύτερο τμήμα τους δεν ζει στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην πιο πλούσια τάξη, από απόψεως πλούτου, εντάσσονται κάπου 493 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και η συντριπτική τους πλειονότητα ζει στις ανεπτυγμένες χώρες, έστω και αν τώρα, κατά τους ερευνητές, υπάρχουν και 35 εκατομμύρια που ζουν στις φτωχότερες χώρες.

Read More

And More