Συμβουλές για τις πρώτες 40 μέρες του μωρού! (part 2)

Μόλις γέννησες. Έχεις στη ζωή σου πια ένα ευάλωτο πλασματάκι που θέλεις ό, τι καλύτερο για αυτό.
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου δίνει βασικές συμβουλές για τις πρώτες 40 ημέρες του μωρού…
1. Αλλάξτε πάνα μετά από κάθε γεύμα καθώς τα περισσότερα μωρά λερώνονται μόλις φάνε.
2. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι το μωρό μπορεί να χρειάζεται πιο συχνά άλλαγμα πάνας για να αποφύγετε το σύγκαμα και την πιο γρήγορα ανάπτυξη μικροβίων στην περιγεννητική περιοχή λόγω ζέστης.

3. Καθαρίζετε πάντα την ευαίσθητη περιοχή με άφθονο νερό αποφεύγοντας να χρησιμοποιείτε μωρομάντηλα εκτός αν είστε έξω από το σπίτι.

4. Πριν βάλετε την καθαρή πάνα θα πρέπει να έχετε σκουπίσει πολύ καλά το μωρό και να το έχετε στεγνώσει ακόμα καλύτερα.
5. Μην ντύνετε το μωρό πολύ ζεστά ιδιαίτερα το καλοκαίρι αλλά ούτε και τον χειμώνα και μην το σκεπάζετε με πολλά σκεπάσματα. Αν νιώθετε άνετα εσείς με την θερμοκρασία του δωματίου τότε είναι άνετα και για το μωρό. Αν το μωρό ιδρώνει τότε έχει πολύ ζέστη.

6. Κρατήστε το μωρό σας μακριά από ρεύματα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κλιματιστικό στον χώρο αρκεί να μην έρχεται ψυχρός αέρας απευθείας πάνω στο μωρό, ενώ αν θέλετε να το αφήσετε όλη νύχτα φροντίστε να είναι ανοιχτό το παράθυρο.
7. Βάλτε μέτρο στους επισκέπτες που έρχονται στο σπίτι. Τις πρώτες 40 μέρες καλό είναι να αποφεύγετε πολλές επισκέψεις μικρών παιδιών. Σίγουρα όλοι θα θέλουν αν δουν το μωρό αλλά τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να βάλετε κάποιο μέτρο. Το μωρό χρειάζεται λίγο καιρό για να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του με τα αντισώματα που παίρνει από τον θηλασμό. Επίσης το ωράριο ύπνου γευμάτων είναι στην αρχή ακατάστατο και εσείς χρειάζεστε ξεκούραση.

8. Μην επιτρέπετε κανένα τσιγάρο μέσα στο σπίτι. Ο καπνός είναι επικίνδυνος για το μωρό καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα ενώ συνδέεται και με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
9. Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι γιατί μαζεύει μικρόβια και μύκητες. Τρίψτε απαλό το δέρμα του με τα χέρια σας. Μπορείτε να το πλύνετε ακόμα και κάτω από την βρύση στηρίζοντας την κοιλιά και τον καρπό του μωρού με την παλάμη σας.

10. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο ενυδατικό προϊόν ειδικά για μωρά μετά το μπάνιο, αλλά όχι ταλκ το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα αν το μωρό το εισπνεύσει.

11. Αν δεν θηλάζετε μπορείτε να ενισχύσετε τον δεσμό με το μωρό σας κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά σας, ενώ είστε ξαπλωμένη έτσι ώστε να νιώθει την θέρμη από το σώμα σας και τον χτύπο της καρδιάς σας μιλώντας του ταυτόχρονα ήσυχα και καθησυχαστικά.

12. Αν το μωρό ξυπνά πολύ συχνά την νύχτα προτιμήστε να βάλετε ένα κρεβάτι δίπλα από την κούνια του ή να μεταφέρετε την κούνια του δίπλα από το κρεβάτι σας. Έτσι θα μπορείτε να το ελέγχετε πιο εύκολα και τα δρομολόγιά σας θα είναι λιγότερα.

13. Αν το μωρό πίνει έτοιμο γάλα αποφύγετε να ετοιμάζετε όλα τα γεύματα της ημέρας. Για οικονομία χρόνου ωστόσο μπορείτε να βράζετε μία φορά την ημέρα το νερό που θα χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε το γάλα και να γεμίσετε με αυτό ένα θερμό έτσι ώστε να έχετε έτοιμο νερό στην διάθεσή σας.
14. Μην σας πιάνει πανικός όταν το μωρό κλαίει λόγο κολικών. Αν νιώθετε ότι αγχώνεστε αφήστε να αναλάβει για λίγο κάποιος πιο ψύχραιμος ή δοκιμάστε να το βάλετε μπρούμυτα στα γόνατά σας.

15. Μπορείτε να βγάλετε έξω το μωρό από τις πρώτες μέρες της ζωής του. Όσο είναι μικρό ο μάρσιπος είναι το ιδανικό μέσον μεταφοράς. Φροντίστε όταν θα βγαίνετε να είναι τις ώρες που δεν έχει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο. Οι έξοδοι να είναι σύντομης διάρκειας και να αποφεύγετε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο και καπνό.

16. Αν νιώθετε εκνευρισμό, εξάντληση, ευερεθιστότητα ή απελπισία και τα συναισθήματα αυτά δεν υποχωρούν με την πάροδο των ημερών να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε επιλόχεια κατάθλιψη. Πρόκειται για μια συναισθηματική διαταραχή που αφορά το 10% έως 20% των νέων μαμάδων και οφείλετε κυρίως στις διακυμάνσεις των ορμονών μετά την εγκυμοσύνη αλλά και σε ψυχολογικούς λόγους. Ζητήστε βοήθεια.

17. Ακούστε το ένστικτό σας αν κάτι σας προβληματίζει και συζητήστε το με τον παιδίατρο. Ενημερώστε τον αμέσως αν διαπιστώσετε συμπτώματα όπως : βουλωμένη μύτη, βήχας, πυρετός, εξανθήματα, δυάρια, εμετός ή πολύ συχνές αναγωγές.

18. Μιλήστε και χαμογελάστε στο μωρό σας από τις πρώτες ημέρες. Όσο πιο πολύ του μιλάτε και του χαμογελάτε τόσο πιο πολύ δένετε μαζί σας, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του λόγου αργότερα ενώ μερικές βδομάδες αργότερα θα σας μιμηθεί ανταποδίδοντάς σας το πρώτο του χαμόγελο.

Read More

And More