Γιατί έχω περίοδο;

Η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα απαντά:

Η περίοδος ή διαφορετικά έμμηνος ρύση είναι μια σωματική λειτουργία της γυναίκας και δείχνει την ικανότητά της για γονιμοποίηση. Είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή της νεαρής έφηβης και δείχνει τη σεξουαλική της ωρίμανση. Από δω και στο εξής η νεαρή κοπέλα θα έχει περίοδο κάθε μήνα και για πολλά χρόνια μέχρι να μπει στη μέση ηλικία όπου ξεκινά η διαδικασία της εμμηνόπαυσης..

Κάθε μήνα, το ενδομήτριο, ένας χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, προετοιμάζεται προκειμένου να δεχτει ένα ωάριο. Κατά την περίοδο αυτή το ενδομήτριο παχαίνει και εμπλουτίζεται με κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τότε αυτό και η επένδυση της μήτρας βγαίνουν από το σώμα της γυναίκας μέσω του κόλπου με τη μορφή αίματος.Αυτή η διαδικασία συνεχίζει και επαναλαμβάνεται κυκλικά κάθε μήνα εφόσον δεν υπάρξει εγκυμοσύνη και προκαλεί την αιμορραγία που βλέπεις κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Η έναρξη της περιόδου ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα και συμπίπτει συνήθως χρονικά με την έναρξη της εφηβείας. Συνήθως διαρκεί 28 με 30 ημέρες, ενώ δεν είναι σπάνιο κατά τα πρώτα χρόνια ο κύκλος να είναι περισσότερο ασταθής. Ωστόσο, το κορίτσι που θα παρατηρήσει μεγάλες διακυμάνσσεις στον κύκλο του και παρατεταμένη αστάθεια είναι σημαντικό να ζητήσει τη γνώμη γυναικολόγου.

Έχεις κι εσύ κάποια απορία; Στείλε την ερώτηση σου στον Οικογενειακό Γιατρό συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ!

Read More

And More