Γιώργος Λιάγκας – Φαίη Σκορδά : Για πρώτη φορά μιλούν για όλα !

Ολο το καλοκαίρι γίνεται γύρω απο το όνομά τους Megaλη συζήτηση ! Ολο το καλοκαίρι έχουν καταφέρει σχεδόν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τόσο του έντυπου, όσο και του ηλεκτρονικού Τύπου και με τον γάμο τους ,αλλά κυρίως ; Με τον πρωινό συνδυασμό τους στην καθημερινή, ψυχαγωγική ζώνη του Μεγάλου Καναλιού.

Ο λόγος ; Ο λόγος για τον Γιώργο Λιάγκα και την Φαίη Σκορδά, για την Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα ! Μετά ,λοιπόν, απο τα τόσα που γράφτηκαν κι ακούστηκαν για ΄κεινους ,οι δυο τους αποφάσισαν να μιλήσουν και να μιλήσουν για όλα ,μέσα απο συνέντευξή τους στο “Βήμα” ,την οποία και σας την ανεβάζω, έτσι για να είσαστε καλά …διαβασμένοι !

– Πώς φαντάζεστε την πρωινή εκπομπή που θα κάνετε;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΓΚΑΣ: «Δεν την έχω φανταστεί ακόμη, τουλάχιστον εγώ. Η Φαίη μού λέει ότι την ονειρεύεται το βράδυ. Εγώ αυτό που θα επιθυμούσα ως αποτέλεσμα και ζητούμενο είναι όταν τελειώνει στη μία το μεσημέρι, ο κόσμος να έχει περάσει καλά, να έχει γελάσει, να έχει ενημερωθεί για τα όσα συμβαίνουν γύρω του, να είναι χαλαρός και να αισθάνεται ότι είναι μέλος μιας νέας παρέας που καλείται να του κάνει συντροφιά. Αν αυτό γίνει, νομίζω ότι θα είναι μια επιτυχημένη εκπομπή».

ΦΑΙΗ ΣΚΟΡΔΑ:
«Εγώ όταν έκανα την πρωινή εκπομπή στο ΤV Μακεδονία αισθανόμουν κάποιες ημέρες εκτός τόπου και χρόνου. Δηλαδή ένιωθα ότι άλλο πράγμα γίνεται έξω στον κόσμο και άλλο κάναμε εμείς μέσα στο στούντιο. Τελειώνοντας την εκπομπή και βγαίνοντας έξω έβλεπες ποια είναι η πραγματικότητα. Προς το τέλος σκεφτόμουν ότι τα πρωινά με τις κλασικές στήλες έπρεπε να σταματήσουν. Ονειρεύομαι το πρωινό, αυτά που έμαθα στο Αlter και μία ζωντανή εκπομπή που ναι μεν μπορεί να προσφέρει χαλάρωση και πρακτικές συμβουλές αλλά να μην είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Γ. Λ. «Λέμε τα τελευταία χρόνια ότι το ζητούμενο στην ελληνική τηλεόραση είναι το infotainment. Και εμείς θεωρητικά, ένας άνθρωπος που προέρχεται από την ενημέρωση, έστω την πιο light, και μια παρουσιάστρια από την ψυχαγωγία καλούνται με το “πάντρεμά” τους να κάνουν infotainment. Πραγματικό infotainment στην ελληνική τηλεόραση δεν έχουμε δει. Βλέπουμε στην αμερικανική τηλεόραση. Ακόμη και οι Γιώργος Καραμέρος και Σπύρος Χαριτάτος, με τους οποίους είμαστε πολύ φίλοι, μου λένε ότι όταν άρχισαν την εκπομπή είχαν ενημέρωση. Εκείνη την ώρα όμως που έπαιζαν ενημερωτικά θέματα τα νούμερα τηλεθέασης έπεφταν. Οπότε έκαναν ένα κανονικό πρωινό το οποίο απλά το παρουσίαζαν δύο δημοσιογράφοι. Εμείς το ονειρευόμαστε σαν infotainment. Με ψυχαγωγία γιατί πρωινάδικο κάνουμε αλλά να υπάρχει η αίσθηση πως ό,τι και αν γίνει, και στα πολιτικά και στα αθλητικά, θα είμαστε εδώ κι εμείς θα τους το λέμε. Απλά θα το λέμε χαλαρά ώστε να μην τους βομβαρδίζουμε το πρωί».

Φ.Σ. «Μπορεί να υπάρχουν οι τίτλοι οι οποίοι χαρακτηρίζουν μια εκπομπή, ένα κόνσεπτ, από εκεί και πέρα υπάρχουν οι παρουσιαστές, η ομάδα μπροστά και πίσω από τις κάμερες οι οποίοι θα δώσουν το στίγμα. Δεν υπάρχει κανόνας».

– Εσείς έχετε λόγο και για τον σχεδιασμό πίσω από τις κάμερες ή θα περιοριστείτε στην παρουσίαση;

Φ.Σ.
«Εχει να κάνει με τον τρόπο που δουλεύουμε τόσα χρόνια. Για τον Γιώργο είναι αυτονόητο γιατί είναι δημοσιογράφος. Εγώ έχω μάθει τα τελευταία χρόνια να δουλεύω κοιτώντας και τη δουλειά που γίνεται πίσω από τις κάμερες για να βγει μια εκπομπή. Οταν έχεις χρόνια δουλειάς και έχεις δημιουργηθεί ως επαγγελματίας επιλέγεις τον τρόπο που δουλεύεις».

Γ. Λ. «Ολες αυτές τις ημέρες αυτό που κάνουμε με τους ανθρώπους του Μega είναι να σχεδιάσουμε την εκπομπή μπροστά αλλά και πίσω από το γυαλί. Σαφώς και έχουμε γνώμη και είναι μεγάλη μας χαρά που οι άνθρωποι του Μega το επιδιώκουν. Μαζί συζητάμε και επιλέγουμε και αυτό δείχνει ότι δεν μας πήραν για παρουσιαστές αλλά ως προσωπικότητες που θα κάνουμε μαζί το πρωινό».

-Φοβάστε κάποιον από τους ανταγωνιστές σας περισσότερο;

Φ.Σ. «Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε στους Καραμέρο και Χαριτάτο είναι ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα του ΑΝΤ1, στην πρωινή ζώνη κατάφεραν να φέρουν την πρωτιά με κάτι διαφορετικό. Από την άλλη, εγώ στο καμαρίνι έβλεπα την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Αναγνωρίζω αυτό που έκαναν τα παιδιά, τη δουλειά και τον αγώνα τους, εγώ όμως ήθελα να δω τον “Καφέ με την Ελένη”. Οσον αφορά την παρέα του “Ομορφου κόσμου το πρωί” ήταν κάτι διαφορετικό και άρχισε να μου κεντρίζει το ενδιαφέρον προς το τέλος της σεζόν».

Γ. Λ. «Ο,τι και να κάνω στη δουλειά μου είμαι της λογικής την επιτυχία ενός εγχειρήματος δεν τη φέρνουν τα νούμερα τηλεθέασης. Επιτυχία είναι η ομάδα που δουλεύει να περνάει καλά και αν γίνει αυτό τότε και ο τηλεθεατής θα περνάει καλά μαζί σου και θα φανεί και στα νούμερα. Διαφωνώ με τη λογική που λέει ότι ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος για την κρεμάλα. Αυτά είναι για να γεμίσουν τα μεσημεριανά και κάποιες εκπομπές. Το να είσαι πρώτος και δεύτερος έχει σημασία για τα κανάλια. Εγώ είμαι δημοσιογράφος και εργαζόμενος, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα».

Φ.Σ. «Ούτως ή άλλως σε αυτές τις ζώνες οι διαφορές είναι πολύ μικρές πια».

Γ. Λ. «Η προσπάθειά μας με τη Φαίη είναι να κάνουμε μια καλή εκπομπή και όχι να είμαστε πρώτοι».

– Τα ονόματά σας συζητήθηκαν και πέρυσι για την ίδια θέση.Κυρίως το δικό σας,κ.Λιάγκα.Υπήρξε τελικά το φλερτ;

Γ.Λ.
«Δεν μου έγινε καμία επίσημη πρόταση. Πέρυσι ήταν ένα πείραμα δικό μου να φύγω από την ενημέρωση και να πάω στην ψυχαγωγία. Η πρόταση έγινε φέτος και έγινε και στους δυο μας».

– Ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά. Αυτό δεν το φοβάστε;

Γ. Λ. «Το μεγάλο θέμα στα περιοδικά είναι αν θα τσακωθούμε με τη Φαίη ή όχι. Οταν πρωτοέγινε η πρόταση από το Μega ήμασταν αρνητικοί και οι δύο. Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουν κάποιοι ότι το κάνουμε για να προτάξουμε την προσωπική μας σχέση και όχι την επαγγελματική εμπειρία και ικανότητα. Το σκεφτήκαμε, διαφωνήσαμε, τσακωθήκαμε και τελικά το αποφασίσαμε. Πιστεύω ότι πιο κοντά θα μας φέρει η εκπομπή παρά θα μας προκαλέσει φθορά. Μας ενώνουν ο επαγγελματισμός και η θέληση και των δύο να πάει καλά αυτό το πράγμα. Διαψεύδοντας τους πάντες, αυτή η εκπομπή πιστεύω ότι θα μας φέρει πιο κοντά».

Φ.Σ. «Το σκέφτηκα πάρα πολύ. Διαβάζω και ακούω τα πάντα και κρατάω από όλα κάτι. Είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου. Ρώτησα τον εαυτό μου πώς αντιμετωπίζει την τηλεόραση. Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για δουλειά που αγαπώ και από αυτή ζω. Είμαι από τους τυχερούς που έχουν την πολυτέλεια να κάνουν τη δουλειά που τους αρέσει πολύ καλά και που πληρώνονται καλά. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δούλευαν μαζί και τα μοιράζονταν όλα. Ετσι το αντιμετωπίζω. Είναι μια δουλειά όπου θα έχουμε κοινούς στόχους και κοινές αγωνίες».

– Νιώθετε ότι ανήκετε στη νέα γενιά παρουσιαστών η οποία σιγά σιγά εκτοπίζει τους παλαιότερους;

Φ.Σ. «Εγώ δεν πιστεύω σε ηλικίες στην τηλεόραση».

Γ.Λ. «Ηλικιακός ρατσισμός υπάρχει μόνο στην ελληνική τηλεόραση. Στην Αμερική ή στην Ιταλία δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο».

– Φοβάστε τον ανταγωνισμό;

Φ.Σ. «Δεν αναλώνομαι να σκέφτομαι το τι γίνεται γύρω γύρω. Με ενδιαφέρει μόνο η δουλειά μου».

Γ. Λ. «Ολοι οι καλοί χωράνε. Δεν πάμε στην πρωινή ζώνη για να εκτοπίσουμε όλους τους άλλους, να ρίξουμε τον εχθρό στο ποτάμι! Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα κάνει η Μενεγάκη ή ο Καραμέρος καταστραφήκαμε».

– Το άνοιγμα στο κουτσομπολιό που ανέφερε ο Πέτρος Μπούτος πώς θα γίνει στο κανάλι πώς θα το αντιμετωπίσετε ως εκπομπή;

Γ.Λ.
«Η εκπομπή θα είναι πρωινή, δηλαδή θα είναι γρήγορη, ευχάριστη, με τις στήλες που περιμένει να δει ο κόσμος από τη ζώνη. Και η Φαίη και εγώ έχουμε άποψη και τη λέμε και θα τη λέμε. Είναι πρωινό που θα μπολιάσει τις προσωπικότητες ανθρώπων που κρίνουν, άρα θα είναι πιο δημοσιογραφικό».

ΦΣ Είμαι περήφανη για τις εκπομπές που έκανα»

– Κυρία Σκορδά,προέρχεστε από τη μεσημεριανή ζώνη η οποία δεν εισπράττει και τα καλύτερα σχόλια. Νιώθετε ότι ανεβαίνετε ένα σκαλί παραπάνω με τη μετακίνησή σας στο πρωινό πρόγραμμα του Μega;

«Για μένα οι ζώνες δεν έχουν τίτλους. Εγώ ξεκίνησα από το πρωινό με όνειρο να κάνω πρωινό σε ένα μεγαλύτερο κανάλι, γι΄ αυτό κατέβηκα και στην Αθήνα. Από εκεί και πέρα έκανα μεσημεριανό και δεν ήξερα στην αρχή πού πατάω και πού βρίσκομαι. Με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν ζώνες ή ταμπέλες αλλά αυτό που είσαι θα βγει ως αποτέλεσμα. Σημασία έχει η επιλογή των θεμάτων, ο τρόπος που θα τα παρουσιάσεις, που θα τα μοντάρεις, το ρεπορτάζ σου, οι καλεσμένοι σου, πολλά πράγματα. Μόνο μέσα από την εμπειρία μπορείς να τα μάθεις και όλα αυτά δείχνουν τον χαρακτήρα σου. Οι άνθρωποι κάνουν την τηλεόραση, οι ομάδες φτιάχνουν τις ζώνες και όχι οι ταμπέλες. Εδώ και χρόνια στην ελληνική τηλεόραση από το πρωί ως το βράδυ παίζουν όλοι τα ίδια θέματα. Δεν αισθάνθηκα ενοχικά κάνοντας αυτή την εκπομπή. Εκτιμώ τον εαυτό μου και τον σέβομαι ως επαγγελματία και είμαι υπερήφανη για τους συνεργάτες μου. Είμαι υπερήφανη για τα τέσσερα χρόνια στη μεσημεριανή ζώνη και για τις εκπομπές που έκανα. Χαίρομαι για το πρωινό γιατί οι βαλίτσες μου είναι γεμάτες εμπειρίες και συναισθήματα και έχω τον Γιώργο στο πλάι μου ο οποίος μου δίνει ασφάλεια. Μόνη μου θα φοβόμουν να το κάνω».

– Αν σας έκαναν πρόταση να παρουσιάσετε το πρωινό μόνη σας θα το κάνατε;
«Θα είχα μεγαλύτερη αγωνία. Τώρα νιώθω πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια».

Read More

And More