Το άγχος της ανεργίας

Ωραίο το καλοκαρί, ωραίες οι χαρές, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που έχασαν το χαμόγελό τους.

Και ξαφνικά, εκεί που δεν το περίμενες, σε απέλυσαν! Σοκ. Χιλιάδες σκέψεις, χιλιάδες άγχη ξεπήδησαν στο στομάχι σου. Τι θα κάνεις, πως θα ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις, πως θα πληρώσεις τους λογαριασμούς; Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα χτύπησε την πόρτα σου και η ψυχολογία σου δεν σε βοηθάει καθόλου.

“Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας μετά από μελέτες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, οι έρευνες έδειξαν ότι η ανεργία πλήττει σοβαρά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δημιουργώντας το οικονομικό σύνδρομο. Ανεργία και ψυχική υγεία ασφαλώς και συνυπάρχουν” σημειώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Ζουλίνου.

Ξέρω πως νιώθεις…


“Τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνεργοι στην σύγχρονη κοινωνία, είναι μια αρκετά σοβαρή και καθόλου αμελητέα υπόθεση ψυχικής υγείας. Το άτομο που είχε εργασία και απολύθηκε, έμεινε άνεργο, βιώνει πολλά αρνητικά συναισθήματα με κυρίαρχο και πρωταρχικό το ΣΟΚ. Βρίσκεται χωρίς δουλειά, χωρίς επικοινωνία, χωρίς επαφή με τους συναδέλφους και το κυριότερο χωρίς χρήματα” παρατηρεί η κ.Ζουλίνου

Χωρίς χρήματα! Εφιαλτικό. Και κυρίως όταν έχεις οικογένεια. Όταν ήσουν σε αυτή τη δουλειά για χρόνια και τα είχες όλα προγραμματισμένα. Όταν η σταθερότητα γκρεμίζεται, τότε τι; “Για να καταλάβουμε το Σοκ που βιώνει ο άνεργος… είναι όπως ένας ξαφνικός θάνατος ή ένας πολύχρονος ξαφνικός χωρισμός” εξηγεί η ψυχολόγος.

Νιώθεις αδύναμος. Ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Το έντονο στρες χαρακτηρίζει κάθε σου στιγμή. Και μερικές φορές έρχονται οι ενοχές… Εκεί που ρίχνεις πάνω σου το φταίξιμο της απόλυσης.

Νιώθεις έντονη απόρριψη. Νιώθεις αδύναμος, απαισιόδοξος. Κατάθλιψη.

Συναισθήματα που μπορεί να παρατηρήσεις και είναι απολύτως δικαιολογημένα. Σου κόβεται η ανάσα…

Σε έρευνες μάλιστα που έχουν γίνει οι άνεργοι παρουσίαζαν έντονο άγχος, ανασφάλειες, απόρριψη, νευρώσεις, καρδιοαγγειακά προβλήματα, ανορεξία, υπέρταση, ζαλάδες, κατάθλιψη σε αντίθεση με ανθρώπους που δεν είχαν χάσει τη δουλειά τους.

Τι μπορείς να κάνεις…

“Πρέπει να δει το κράτος με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνεργος. Ο άνεργος πρέπει να βοηθηθεί οικονομικά με την μορφή επιδόματος, να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά το κυριότερο να τυγχάνει δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης, μια και πολλές φορές το ίδιο το κράτος ευθύνεται για τους μακροχρόνια ανέργους” τονίζει η ειδικός.

Είναι δύσκολο. Αδιέξοδο. Χωρίς χρήματα σήμερα τα πάντα παραλύουν. Το μέλλον παραλύει. Το παρόν διαταράσεται. Οι υποχρεώσεις σε τρομάζουν. Όμως, αυτό που πρέπει πρώτα να προστατέψεις είναι την ψυχολογία σου. Γιατί αν εκεί χάσεις το παιχνίδι τα πράγματα είναι δύσκολο να πάνε προς το καλύτερο.

Ξέρω, ακούγεται ουτοπικό. Ίσως και αστείο. Όμως έτσι πρέπει να γίνει. Πρέπει πάση θυσία να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία. Γιατί από αυτήν εξαρτώνται και όλα τα υπόλοιπα.

-Αν νιώθεις λοιπόν πως η κατάσταση σε έχει επηρρεάσει τόσο που έχει ψαλιδίσει την ενέργειά σου μην διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ψυχοθεραπευτή. Η ψυχολογία είναι το παν στους ανθρώπους. Χωρίς αυτή δεν μπορείς να ανακάμψεις, να διεκδικήσεις, να πιστέψεις να προχωρήσεις.

-Αν ανήκεις στο περιβάλλον κάποιου ανθρώπου που μόλις έμεινε χωρίς δουλειά φρόντισε να τον ενθαρρύνεις. Προσπάθησε να του δώσεις δύναμη. Όσο μπορείς.

-Μια βόλτα πάντα βοηθάει. Η επαφή με τη φύση, η έξοδος από το σπίτι. Κι ένας μικρός περίπατος αρκεί για να δώσει μια ώθηση στην ψυχολογία. Ίσως να μην έχεις καμία όρεξη, ίσως να σε εκνευρίζει και μόνο η ιδέα. Πρέπει να βοηθήσεις όμως τον εαυτό σου, όσο μπορείς. Μην παραιτείσαι.

-Το περιβάλλον οφείλει να είναι υποστηρικτητικό και καλοπροαίρετο. Δεν είναι τώρα για αναλύσεις, για κριτικές και σχολιασμούς. Ένα άτομο που έχει μείνει χωρίς δουλειά, θέλει κάποιον δίπλα του, όχι κάποιον από πάνω του που τον κάνει να νιώθει χειρότερα.

-Οικογένεια ενωμένη ποτέ ηττημένη. Οι δυσκολίες μπορεί να μας απομακρύνουν, μπορεί όμως και να μας συσπειρώσουν. Η δεύτερη επιλογή διαθέτει τις πιθανότητες επιτυχίας.

-Αν η κατάσταση χειροτερεύει, αν έχεις μένει χωρίς δουλειά και κάθε μέρα “χάνεσαι” όλο και περισσότερο στο άγχος, χρειάζεσαι πραγματικά τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την κατάσταση και να ανακάμψεις.

-Ψυχραιμία. Όσο γίνεται. Ακόμα κι αν δεν γίνεται. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Της Ξένιας Ιωάννου

Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Αριάδνης Ζουλίνου

Read More

And More