Ο παιδίατρος του Tlife λύνει τις απορίες σας!

Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες που έχουν οι γονείς για τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά!

Ερώτηση
“Η επιληψία (ή οι κρίσεις) είναι κληρονομική;”

Απάντηση

Δεν έχει αποδειχθεί μέχρι εάν 100% η επιληψία είναι κληρονομική νόσος. Σίγουρα τα παιδιά γονιών που έχουν επιληψία έχουν αυξημένη πιθανότητα της τάξεως του 2-5% να αποκτήσουν και αυτά την ίδια πάθηση.

Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 2 χρονών και αρνείται να φάει κρέας σε κομματάκια. Το τρώει μόνο αλεσμένο και αν το κόψω σε μικρά κομμάτια, ανακατεύοντάς το με μακαρόνια”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δεν είναι κάτι πρωτότυπο να παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο. Έπρεπε στο μωρό σας από πολύ νωρίς, από το χρόνο κιόλας, να έχουν γίνει προσπάθειες για να φάει πιο στερεές τροφές. Τώρα είναι αυτό που λέμε ότι βαριέται γιατί φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να το φάει αλεσμένο. Φυσικά εσείς δεν θα υποχωρήσετε, θα προσπαθείτε με διάφορα τεχνάσματα μέχρις ότου πετύχετε, διότι είναι σίγουρο ότι το παιδί σας μπορεί να φάει αλλά απλώς προτιμά τον πιο εύκολο τρόπο που είναι το αλεσμένο.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, έχω ένα μωράκι 40 ημερών με βάρος 3300. Γεννήθηκε 2035 λόγω IUGR. Ποιο βρεφικό γάλα να προτιμήσω ως συμπληρωματικό;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη δεν μου γράφετε πόσων εβδομάδων ήταν το μωρό σας όταν γεννήθηκε, για να δούμε αν ήταν πρόωρο ή όχι. Γενικά πάντως μέχρι τους 6 πρώτους μήνες μπορείτε να δώσετε ένα οποιοδήποτε γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή αυτά που λέμε γάλατα νούμερο 1. Εφόσον το μωρό σαςωδεν έχει ιδιαίτερο λόγο να πάρει ένα ειδικό γάλα δηλαδή αντιαλλεργικό ή αν είναι δυσκοίλιο ή αν κάνει διάρροιες, μπορείτε να προτιμήσετε ένα απλό γάλα νούμερο 1.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να κόψω το κούνημα στο μωρό μου, ώστε να κοιμάται μόνο του. Είναι 1 έτους”.

Απάντηση

Βασικά θα έπρεπε να μην έχετε ξεκινήσει να κουνάτε το μωρό σας, πράγμα που έγινε κάποια στιγμή πιθανόν για να ηρεμήσει. Τώρα δεν είναι πολύ αργά, αν όμως το αφήσετε και συνεχίσετε αυτή τη συνήθεια θα δυσκολευτείτε αργότερα πάρα πολύ. Ο μόνος τρόπος είναι να αρχίσετε να μειώνετε σταδιακά το κούνημα, κάθε μέρα και λιγότερο προκειμένου να υπάρξει μια “αποτοξίνωση” ώστε σιγά σιγά το μωρό να μάθει να κοιμάται μόνο του.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 17 μηνών. Το παιδί είναι πολύ δραστήριο αλλά δυστυχώς δε μιλάει. Λέει όλο τον κόσμο μπαμπά και τις δικές της μωρουδιακές-ακαταλαβίστικες κουβεντούλες. Καταλαβαίνει τα πάντα και συμμετέχει σε δραστηριότητες. Ο γιατρός μου, λέει οτι είναι πολύ ώριμη για την ηλικία της και οτι έιναι θέμα χρόνου. Ο χρόνος περνάει αλλά τίποτα και εγώ βέβαια ανησυχώ. Περιμένω την γνώμη σας. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωρό σας με αυτά που μου γράφετε φαίνεται ότι είναι αρκετά φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Μωρό που ακούει όπως το δικό σας και έχει πει κάποιες λέξεις, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει και το πιθανότερο απ’ όλα είναι να τα πει όλα μαζί.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών. Πώς να τον καταφέρω να τρώει την κρέμα του με το κουτάλι; Θέλει μόνο με το μπιμπερό αλλιώς κλαίει”.

Απάντηση
Ένας έξυπνος τρόπος είναι να ανοίξετε με ένα ψαλίδι την τρύπα της πιπίλας ώστε να τρώει από αυτό την κρέμα του και σιγά σιγά αφού την μάθει και να έχει τέτοια μεγάλη ροή να περάσει στο κουταλάκι. Επίσης υπάρχουν κουταλάκια που εφαρμόζουν επάνω στο μπιμπερό οπότε μπορείτε να βάζετε την κρέμα στο μπιμπερό αλλά να την τρώει κατά κάποιον τρόπο με το κουτάλι.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 8 μηνών και παρουσιάζει δυσκοιλιότητα. Αν και της δίνω πολλά λαχανικά, η κατάσταση δεν αλλάζει. Ανακγάζομαι κάθε 3-4 μέρες να χρησιμοποιώ κλύσμα. Υπάρχει άλλη λύση;”

Απάντηση
Δεν φτάνει μόνο να δίνετε πολλά λαχανικά, πρέπει και να αποφεύγετε κάποια άλλα τρόφιμα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να τρώει το μωρό σας καρότο, ρύζι, μήλο και μπανάνα και κάθε μέρα να βάλετε στη διατροφή του ακτινίδια, δαμάσκηνα, πατζάρια, σπανάκι και κουάκερ, που μπορείτε να το βάζετε 1-2 κουταλιές της σούπας μέσα στο γιαούρτι, στη σούπα, να το χρησιμοποιείτε στο μπιφτέκι αντί για φρυγανιά ή ψωμί κ.λπ.

Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι 15 μηνών και δεν τρώει ποτέ φαγητό εκτός από τα έτοιμα γεύματα του σουπερμάρκετ. Ζει αποκλειστικά με γάλα (4 μπουκάλια ημερησίως) και γάλα. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να του δώσω δικό μας φαγητό είτε αλεσμένο είτε όχι, χωρίς αποτέλεσμα. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Βασικά εάν το παιδί σας τρώει 4 μπουκάλια γάλα την ημέρα από 250 γραμμ που θα είναι το λιγότερο το καθένα συγκεντρώνεται περίπου ένα λίτρο γάλα. Αυτό είναι αρκετή ποσότητα ώστε το παιδί σας να χορταίνει, να μην πεινάει, και μετά να σας χειρίζεται όπως θέλει με τα υπόλοιπα φαγητά. Πρώτον θα πρέπει να μειώσετε το γάλα, το πολύ 500 γραμμ. την ημέρα και δεύτερον δεν θα πρέπει να αγοράζετε τίποτα από αυτά που θεωρείτε απαγορευτικά, να το αφήσετε να πεινάσει και σιγά σιγά το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα το κάνει να φάει αυτά που πρέπει.

Ερώτηση
“Είμαι καινούργια μαμά 23 ετών. Το μωράκι μου είναι 34 ημερών. Γεννήθηκε στις 35 εβδομάδες λόγω χαμηλής ανάπτυξης στην κοιλιά μου. Το βάρος γέννησης ήταν 2035 και τώρα είναι 3200. Διαβάζω διάφορα για τα μωρά IUGR. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος πλέον;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βάσει του βάρους που μου δίνετε, το παιδί σας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο, το οποίο δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Η μικρή προωρότητα που είχε χρειάζεταιι περίπου ένα χρόνο για να αποκατασταθεί. Θα παρακολουθείτε τα ψυχοσωματικά του και την εξέλιξή του γενικότερα, τη νευρολογική του κατάσταση και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.


Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 4 χρονών και ενώ πήγαινε στην τουαλέτα για κακά του, εδώ και ένα μήνα τα κάνει πάνω του και δεν το λέει παρά μόνο οταν τον καταλάβω. Γιατί συμβαίνει αυτό;”

Απάντηση

Το πιθανότερο είναι να συνέβη κάτι που επηρέασε ψυχολογικά το παιδί και γι’ αυτό συμπεριφέρετε με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί για παράδειγμα να είδε κάτι στην τηλεόραση που να το τρόμαξε, έναν καβγά στο σπίτι, αν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό κάτι να συνέβη εκεί. Ψάξτε προς αυτή την κατεύθυνση, να ανακαλύψετε το ψυχολογικο αίτιο, να το ηρεμήσετε και θα δείτε που όλα θα επανέλθουν.

Read More

And More