Τα κατοικίδια πάνε στα Παιδικά Χωριά SOS!

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο σκύλος και η γάτα συντροφεύουν τους ανθρώπους και μοιράζονται μαζί τους την ίδια στέγη.
Όμως, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες ξεκίνησε η επιστημονική μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων. Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, η επαφή με τα κατοικίδια έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεση και συμπεριφορά των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Ειδικότερα για τα παιδιά, η συναναστροφή με τα κατοικίδια αποδεικνύεται ευεργετική σε πολλά επίπεδα: την ψυχολογική υποστήριξη, τη μείωση του άγχους, την ενίσχυση των μαθησιακών δυνατοτήτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών, το κίνητρο φυσικής άσκησης, την αλληλοκατανόηση μεταξύ των παιδιών.

Σύμφωνα με το βιβλίο “WALTHAM ® pocket book of human-animal interactions” των Dr. James Serpell και Dr. Sandra McCune (2012) “Όταν ερωτώνται, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς περιγράφουν τα κατοικίδια ως «μέλη της οικογένειας» και τα παιδιά συχνά θα τα παρουσιάσουν σαν τους «καλύτερους φίλους» τους. Πολλά παιδιά στρέφονται στα κατοικίδιά τους για στήριξη και παρηγοριά. Σύμφωνα με μία μελέτη, το 75% των παιδιών ηλικίας 10-14 ετών που συμμετείχαν αναζητούσαν το κατοικίδιό τους όταν ήταν αναστατωμένα. Άλλη έρευνα, που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκε ότι τα παιδιά συχνά τοποθετούσαν τα ζώα υψηλότερα από κάποιες άλλες ανθρώπινες σχέσεις που διατηρούσαν εντός των κοινωνικών δικτύων τους και ότι οι σκύλοι και οι γάτες θεωρούνταν έμπιστοι, όπως και ότι προσέφεραν παρηγοριά και στήριξη”.

Τα συμπεράσματα αυτά έδωσαν την έμπνευση να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα Χωριά SOS Ελλάδος, και υπό την καθοδήγηση ομάδας εκπαιδευτών και ψυχολόγου, το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Pets for Kids” με στόχο τη θετική συμβολή κατοικιδίων στην αρμονική ανάπτυξη των παιδιών. To πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή σειράς επισκέψεων της ομάδας δράσης (εκπαιδευτές, ψυχολόγος, σκύλοι, γάτα) στα Παιδικά Χωριά SOS της Βάρης και του Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης, για το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2013.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου διεξαγωγής του προγράμματος “Pets for Kids”, τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά θα έχουν την ευκαιρία να:

– λάβουν χρήσιμες θεωρητικές γνώσεις για τα κατοικίδια και τη συμβίωση με αυτά,

– εξοικειωθούν με τους σκύλους και τις γάτες, σε πρακτικό επίπεδο,

– αντιληφθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικιδίου,

– μάθουν τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ενός σκύλου, ως ‘μικροί εκπαιδευτές’

– εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις που έλαβαν για να διασφαλίσουν τη σωστή φροντίδα που χρειάζονται τα κατοικίδια τα οποία διαβιώνουν στο περιβάλλον των Παιδικών Χωριών.

Η διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος, θα εμπλουτιστεί με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, όπως αφήγηση ιστοριών, παντομίμα, εικαστικούς αυτοσχεδιασμούς κ.α., ώστε η ευεργετική αλληλεπίδραση των παιδιών με τα κατοικίδια να γίνει πράξη μέσα από ολοκληρωμένες βιωματικές εμπειρίες.

Τώρα μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις το πρόγραμμα!

Με την αγορά μιας οποιαδήποτε συσκευασίας Pedigree® ή Whiskas® ενισχύεις την εκστρατεία θεραπευτικού χαρακτήρα “Pets for Kids”, όπου τα κατοικίδια βοηθούν στην αρμονική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών στα Παιδικά Χωριά SOS.

Δες το βίντεο από την παρουσίαση του προγράμματος με πρωταγωνιστές τη γάτα Whiskers και τον σκύλο Kobe, δύο από τα ζώα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στο site www.petsforkids.gr

Read More

And More