Οι γυναίκες σταματούν το… topless;

Η εποχή που οι γυναίκες εμφανίζονταν topless στη παραλία τραβώντας σαν μαγνήτης τα αντρικά βλέμματα έχει περάσει στο παρελθόν. Οι γυναίκες όλο και περισσότερο αποφεύγουν το topless, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμφανίζονατι λιγότερο σεξι.

Σαράντα χρόνια μετά την επανάσταση των Γαλλίδων φεμινιστριών που εμφανίζονταν γυμνόστηθες στις παραλίες ως ένδειξη χειραφέτησης και σεξουαλικής απελευθέρωσης, το μονοκίνι αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση στην ελληνική πραγματικότητα. Ταμπού, συντηρητικοποίηση, επαναδιατύπωση των φεμινιστικών διεκδικήσεων; Ή μήπως απλή… μόδα, που έρχεται και παρέρχεται;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”, πολλές Ελληνίδες αποφάσισαν να αγοράσουν και το πάνω μέρος του μαγιό τους. “Το topless εμφανίστηκε στις δυτικές κοινωνίες κατά τη δεκαετία του ΄60 ως ένα κοινωνικό και πολιτιστικό κίνημα για την ανατροπή των συντηρητικών και πατριαρχικών αξιών. Αυτές οι αξίες συνέδεαν το γυναικείο σώμα με την αιδώ και το “βέβηλο” και συνεπώς το topless απετέλεσε στις επόμενες δεκαετίες μια “δήλωση” της γυναίκας ενάντια σε όλες αυτές τις επιταγές”, αναφέρει στο “Βήμα” η κυρία Μπέττυ Τσακαρέστου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
“Στις μέρες μας, ωστόσο, η επίδειξη του γυμνού στήθους στην Ελλάδα έχει αποσυνδεθεί από αυτή τη νοηματοδότηση, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα αιτήματα ισότητας των φύλων δεν παραμένουν. Απλώς, το μονοκίνι έπαψε να είναι ένας τρόπος να εκδηλωθούν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συχνά στις ελληνικές παραλίες οι γυναίκες που κάνουν topless είναι μεγαλύτερης ηλικίας” προσθέτει.
Αν στην Ελλάδα η εξάλειψη του μονοκίνι δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια κακώς εννοούμενη επιστροφή του πουριτανισμού, μήπως εν τέλει η αποκλειστική αιτία είναι οι (διαρκώς μεταβαλλόμενες) τάσεις της μόδας; “Πιστεύω ότι η μόδα προσδιορίζει και αυτό που θεωρείται “προκλητικό”. Οσο πιο πολύ βλέπεις κάτι, τόσο πιο “φυσιολογικό” το θεωρείς και αντιστρόφως”, σχολιάζει η Νεφέλη Τσομπάνογλου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής από τη Θεσσαλονίκη.
Η ίδια αναφέρει ότι θα δίσταζε να εμφανιστεί χωρίς το πάνω μέρος του μαγιό της στην παραλία, διότι “κανείς δεν το κάνει πλέον και συνεπώς μια γυμνόστηθη κοπέλα πιθανόν να συγκεντρώσει τα βλέμματα σε ενοχλητικό βαθμό”. Μήπως όμως αυτό είναι δείγμα συντηρητισμού; “Δεν νομίζω” απαντά κατηγορηματικά η 24χρονη Νεφέλη. “Μια βόλτα στην παραλία θα σας πείσει ότι μία στις τρεις γυναίκες φοράει μαγιό τύπου “μπραζίλιαν”, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να κριθεί εξίσου προκλητικό! Και όμως, καθώς είναι στη μόδα, κανείς δεν το επικρίνει”, προσθέτει.
Το topless κρύβει… κινδύνους!

Το πρώτο μονοκίνι της ιστορίας (και τον ίδιο τον όρο “μονοκίνι”) δημιούργησε το 1964 ο Aυστροαμερικανός σχεδιαστής Ρούντι Γκέρνραϊχ, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της γυναίκας να διαχειρίζεται το σώμα και την εμφάνισή της. Η επικινδυνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι δύο από τις βασικές αιτίες για τις οποίες πολλές γυναίκες αποφασίζουν να πουν “όχι” στο μονοκίνι.
Οπως εξηγεί ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας, δερματολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεδομένου του γεγονότος ότι το δέρμα του γυναικείου στήθους εκτίθεται στον ήλιο ελάχιστα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα κατά τη διάρκεια του έτους, η ξαφνική έκθεση το καλοκαίρι επιφυλάσσει δύο σημαντικούς κινδύνους. “Ο πρώτος είναι το ηλιακό έγκαυμα το οποίο μπορεί να συμβεί κατά την πρώτη ηλιοθεραπεία. Ο δεύτερος και σοβαρότερος ωστόσο είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος, της σοβαρότερης μορφής καρκίνου του δέρματος”, καταλήγει.

Read More

And More