Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι που με ανησυχεί πολύ. Ο γιος μου είναι 19 1/2 μηνών, ζυγίζει 13 κιλά και έχει ύψος 89 πόντους. Πριν μερικές μέρες πέρασε μια ίωση που εκδήλωσε μόνο πυρετό. Κατά τα άλλα ήταν καθαρός, κάναμε και εξέταση ούρων αλλά καθαρή. Η ίωση κράτησε 4 μέρες με πυρετό που έφτασε το 39,8.Από την ημέρα που έπεσε ο πυρετός όμως εδώ και δύο βράδια ο μικρός έχει υποθερμία που έφτασε το 33,7 και τη μέρα κυμαίνεται στο 36,1-36,5. Ο παιδίατρος μας λέει ότι δεν είναι ανησυχητικό απλά έχει απορυθμιστεί ο θερμοστάτης του και θα επανέλθει. Εμείς όμως ανησυχούμε πολύ γιατί δεν ξέρουμε πως να το αντιμετωπίσουμε και πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε καθώς τη μια βραδιά είχε τρομερή ανησυχία και ξυπνούσε κλαψουρίζοντας. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι ταλαιπωρείτε το παιδί σας άδικα. Γιατί έχετε μπει στη διαδικασία να το θερμομετρείτε αφού σε γενική κατάσταση είναι καλά; Στο παρελθόν το είχατε κάνει αυτό; Διότι μπορεί η θερμοκρασία αυτή που εντοπίζετε τώρα επειδή το θερμομετρείτε να προϋπήρχε και να είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του παιδιού σας. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, η θερμοκρασία μας πέφτει, σχεδόν κατά ένα βαθμό. Αναφέρετε ότι ένα βράδυ ήταν ανήσυχο. Θα μπορούσε να είναι απόρροια της ίωσης που είχε ή να είναι η οδοντοφυΐα του ή να έβλεπε κάποιο όνειρο. Θα σας συμβούλευα να σταματήσετε να το θερμομετρείτε στα καλά καθούμενα και να το κάνετε μόνο όταν νιώθετε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο, δηλαδή δεν τρώει, έχει υπνηλία, είναι υπερβολικά ανήσυχο, σας φαίνεται ζεστό, έχει ρινίτιδα, βήχα κλπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μια κορούλα 7 μηνών! Τώρα που έρχεται καλοκαίρι πώς θα πρέπει να την ντύνω μέσα και έξω από το σπίτι; Π.χ. στο σπίτι μπορώ να την έχω μόνο με το κορμάκι (αυτό που φοράμε μέσα από το φορμάκι του μωρού); Όταν το πηγαίνουμε βόλτα θα πρέπει, όταν της φοράω φουστίτσα ή φουστανάκι, να της βάζω και κάλτσες; Και το βράδυ θα πρέπει να φορά και ζακετούλα; Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, θα σας έλεγα ότι η ερώτηση θα έπρεπε να ήταν όχι πώς να ντύσω το μωρό αλλά πώς να το γδύσω. Θα ξέρετε ότι το μωρό ζεσταίνεται τρεις φορές περισσότερο από ό,τι ζεσταινόμαστε εμείς οι μεγάλοι και κατά συνέπεια θα πρέπει να του φοράτε όσο γίνεται λιγότερα ρούχα μέχρι που να μένει και τελείως γυμνό, φορώντας φυσικά μόνο την πανίτσα του για να μην λερώνει όταν κάνει τσίσα και κακά. Με αυτό το σκεπτικό θα αυξομειώνετε το ρουχισμό του ανάλογα με τη θερμοκρασία που υπάρχει στο περιβάλλον. Εάν μένετε σε πόλη και κάνει πολλή ζέστη θα μπορεί και το βράδυ να είναι εντελώς γυμνό. Αν είστε κάπου σε βουνό ή σε θάλασσα και το βράδυ πέφτει λίγο η θερμοκρασία θα μπορέσετε να του φορέσετε ένα φανελάκι με τιράντες ή ένα ελαφρύ σεντονάκι κλπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη, έχω ένα κοριτσάκι 12 μηνών. Σταματάμε το θηλασμό σταδιακά κάνοντας μικτή διατροφή με γάλα σκόνη και έχουμε έρθει στο δίλημμα αν είναι καλύτερα να συνεχίσουμε με γάλα σκόνη ή με φρέσκο γάλα. Φρέσκο γάλα μας πρότειναν από μαγαζί με βιολογικά προϊόντα γίδινο, από μικρές φάρμες, και μας το πρότειναν ως πιο θρεπτικό για το μωρό. Θα θέλαμε τη γνώμη σας. Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Καταρχάς, να σας πω για άλλη μια φορά, ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα φρέσκο γάλα στην αγορά. Φρέσκο είναι το γάλα που το παίρνουμε κατευθείαν από το ζώο (αγελάδα ή κατσίκα) και εκείνη τη στιγμή το δίνουμε στο παιδί. Επειδή αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εφικτό να γίνει και όλα τα γάλατα υπόκεινται σε κάποιο βρασμό ή παστερίωση δεν υπάρχει φρέσκο γάλα. Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα γάλα 3ης βρεφικής ηλικίας, τα λεγόμενα νούμερο 3, τα οποία είναι σε σκόνη ή σε υγρή μορφή. Αυτά τα γάλατα προτείνει η σύγχρονη παιδιατρική μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών έχει διαπιστωμένη παλινδρόμηση και πίνει ειδικό γάλα και πλέον είναι μια χαρά! Το τελευταίο διάστημα κάθε πρωί που ξυπνάει έχει ξινίλες και βγάζει μισή κουταλιά του γλυκού γάλα ενώ στην αρχή είχε 2 φόρες την εβδομάδα, τώρα έχει κάθε πρωί και κάποιες φόρες έχει και την ώρα που κοιμάται κυρίως τα ξημερώματα. Το βραδινό δεν το έχουμε κόψει γιατί μας είπε η γιατρός ότι δεν κάνει λόγω παλινδρόμησης. Η παιδίατρος είπε ότι είναι φυσιολογικό λόγω της παλινδρόμησης. Μήπως όμως έχει κρυώσει κιόλας; Είναι φυσιολογικό τόσους μήνες (από τον 2 μήνα έχει ΓΟΠ) να μην έχει ξινίλες και ξαφνικά να εμφανιστούν; Εγώ μπορώ να κάνω κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, από αυτά που μου περιγράφεις, σκέφτομαι ότι στο μωρό σου έχει επιδεινωθεί η ΓΟΠ κάτι που ξέρουμε ότι συμβαίνει μεταξύ των 4 και 5 μηνών της ζωής. Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου και αφού διαπιστωθεί ο βαθμός παλινδρόμησης, να χορηγήσεις στο παιδί σου ένα ειδικό σιρόπι που υπάρχει γι’ αυτές τις περιπτώσεις μέχρις ότου αρχίσει να ηρεμεί διότι εκτός από τις φορές που εσύ διαπιστώνεις με τα μάτια σου ότι κάνει εμετούς πιθανόν το παιδί να έχει εσωτερικές αναγωγές οι οποίες του δημιουργούν καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό έχει ανησυχία.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το γιο μου ο οποίος τον Ιούνιο θα γίνει ενός έτους. Του μιλάω καθημερινά, του διαβάζω παραμυθάκια, κάνει ό,τι του πω (φιλάκια, γεια κτλ…) αλλά από λεξούλες λέμε: αααμπα, αντε, μπα και σπάνια μαμά & μπαμπά. Και αυτά ήταν τα πρώτα που είπε και τότε τα έλεγε συνεχώς. Μήπως να ανησυχήσω; Από πότε μπορούν να κάνουν φρασούλες ή να πουν κανονική λεξούλα; Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Ένα παιδί όταν κλείνει τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του λέμε ότι θα πρέπει να λέει περίπου 10 λέξεις έστω και αν τις προφέρει με περίεργο, παιδικό, δικό του τρόπο. Γύρω στους 22 μήνες της ζωής του βάζει 2 λέξεις μαζί και από τα 2 χρόνια και μετά μπορεί να βάζει 3 λέξεις και να κάνει μια μικρή πρόταση. Αυτά που σας λέω είναι ένας γενικός μπούσουλας. Μερικά παιδάκια μιλούν πιο γρήγορα και άλλα καθυστερούν. Εφόσον όμως το παιδί σας ακούει και έχει πει ήδη τις πρώτες του λεξούλες δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Συνεχίστε να του μιλάτε, να του λέτε πολλές ιστορίες και παραμύθια και θα δείτε ότι καθώς περνάει ο καιρός θα βελτιώνεται.

Ερώτηση
“Έχω διδυμάκια τεσσάρων μηνών! Η μικρή μου ήτανε λιγόφαγη από πολύ νεογέννητο! Νοσηλευτήκαμε και στη μονάδα απλής παρακολούθησης λόγω προωρότητας και λόγω του ότι δεν έτρωγαν καλά. Στην πορεία πηγαίναμε σχετικά καλά χωρίς να είναι και πολύ φαγάνα! Τώρα πλέον η μικρή μου σιγά σιγά έχει φτάσει σε σημείο που δεν θέλει να πίνει αρκετό γάλα. Δηλαδή για να σας εξηγήσω πίνει γύρω στα 40-50 γρ. σταματάει και κλαίει υπερβολικά πολύ, με αποτέλεσμα να χάνει γεύματα λόγω του ότι είναι λίγη η ποσότητα που πίνει αλλά και λόγω του ότι θα θελήσει να ξαναφάει μετά από πέντε ώρες πάλι την ίδια ποσότητα σε γραμμάρια. Τις περισσότερες φορές το πίνει με πολλή πίεση και κλάματα αφού αποκοιμηθεί αλλά και εκεί η ποσότητα είναι ίδια! Της έχω αλλάξει γάλα αλλά και πάλι τίποτα! Κολικούς δεν πέρασε σχεδόν καθόλου. Και θέλω να καταλήξω ότι το παιδί χάνοντας γεύματα και μικρές ποσότητες είναι λίγο γκρινιάρικο και επίσης δεν μπορεί να ηρεμήσει! Τι μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ πολύ! “

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σκέφτομαι ότι το μωρό σου έχει ή δυσανεξία στο γάλα ή κάνει ΓΟΠ και έχει συνδυάσει το γάλα με πόνο και γι’ αυτό τρώει λίγο στην αρχή όταν έχει τη μεγάλη πείνα και αμέσως μετά σταματάει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να το ψάξετε, δηλαδή θα κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να κάνετε εξετάσεις για αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Επίσης θα πρέπει να κάνετε και εξέταση ούρων και ουροκαλλιέργεια μήπως και συνυπάρχει κάποια υποβόσκουσα ουρολοίμωξη που δημιουργεί ανορεξία στο παιδί.

Ερώτηση
“Γεια σας, με λένε Σπύρο. Όταν πάμε στον παιδίατρο και κάνουμε την ένεση μας μετράει το ύψος και το βάρος ή απλώς την ένεση και τελείωσε;”

Απάντηση
Αγαπητέ φίλε, όταν πρόκειται να κάνουμε ένα εμβόλιο, καλό είναι να εξετάζεται πρώτα το παιδί μήπως και υποβόσκει κάποια αρχόμενη λοίμωξη ή έχει πυρετό γιατί αυτοί είναι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβολή του εμβολιασμού προσωρινά για εκείνη την ημέρα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που έκλεισε τα 2 χρόνια το Μάρτιο. Θέλω να τον γράψω στον παιδικό σταθμό και στα δικαιολογητικά μου ζητάν βεβαίωση από τον παιδίατρο ότι έχει κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης (μαντού). Ο παιδίατρος μου λέει ότι είναι σε έλλειψη και ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε, μπορούν να το πάρουν το παιδί στο σχολείο και χωρίς να το κάνει. Είναι υποχρεωτικό να το κάνουμε; Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Καταρχάς, το μαντού δεν είναι εμβόλιο, αλλά ένα τεστ το οποίο λέγεται “φυματινοαντίδραση” και με αυτό διαπιστώνουμε εγκαίρως εάν μέσα στο παιδί υπάρχει το μικρόβιο της φυματίωσης. Πράγματι, υπάρχει μια έλλειψη προμήθειας των μαντού από τις φαρμακευτικές όμως εδώ και λίγο καιρό έχει λυθεί το πρόβλημα και μπορεί ο κάθε παιδίατρος να προμηθεύεται τουλάχιστον ένα μπουκαλάκι το οποίο έχει μέσα αρκετές δόσεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, το παιδί μου έχει στασιμότητα βάρους, δεν παίρνει εύκολα βάρος. Μωρό το είχε πιάσει παλινδρόμηση και όλες οι εξετάσεις του είναι καλές. Θέλω να το παχύνω, πώς όμως;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα στοιχεία που παραθέτεις είναι ελάχιστα εώς ανύπαρκτα για να μπορέσω να σου δώσω μια απάντηση που θα σε βοηθήσει στο πρόβλημα που έχεις. Πρέπει να γράψεις ηλικία κύησης, βάρος γέννησης, σημερινό βάρος του παιδιού, πώς έχει τραφεί μέχρι τώρα, την ηλικία του κλπ.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 11 μηνών και παρουσίασε φαγούρα στα ματάκια της, κοκκινίλα και τσίμπλες κιτρινοπράσινες. Της έκανα κομπρέσες με χαμομήλι, έβαλα τεχνητά δάκρυα και τομπρεξ. Σήμερα είναι καλύτερα αλλά είναι λίγο κόκκινα τα καπάκια των ματιών της. Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Από ό,τι φαίνεται, το μωρό σας έχει κάποια επιπεφυκίτιδα και στην προσπάθειά σας να το καθαρίσετε με κομπρέσες και χαμομήλι έχετε ερεθίσει τα καπάκια των ματιών. Να σταματήσετε αυτούς τους χειρισμούς και εάν συνεχίσει να έχει τσίμπλες και πρόβλημα θα πρέπει να το δει ο παιδίατρός του.

Read More

And More