Low budget! Η δίαιτα που θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά χωρίς να “αδυνατίσει” το πορτοφόλι σου

Αποφάσισες να κάνεις δίαιτα γιατί θέλεις να χάσεις κιλά, χωρίς όμως να επηρεάσεις αρνητικά τον προϋπολογισμό σου. Κοινώς θέλεις κάτι αποτελεσματικό χωρίς ακριβές ιδιαιτερότητες. Κι αυτό ακριβώς μας δίνει η διαιτολόγος. Ένα μενού με τρόφιμα χαμηλού κόστους και υψηλή διατροφική αξία. Με τη δίαιτα αυτή μπορείς να χάσεις από 2-4 κιλά το μήνα ή δηλαδή 0,5-1 κιλό την εβδομάδα!

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη εξηγεί ποια είναι αυτά τα τρόφιμα. ”Τροφές με υψηλότατη θρεπτική αξία και περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό. Αποτελούν φυσικές τροφές εξαιρετικά χαμηλού κόστους.”

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΤΑ 7 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Επομένως εάν σκεφτείς έξυπνα, μπορείς να χάσεις κιλά χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι σου. Ακολούθησε και αυτά τα 7 βήματα και να είσαι σίγουρη πως θα πετύχεις το στόχο σου. Οικονομία και λιγότερα κιλά!

Bήμα 1: Οργάνωσε τη λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεσαι από το σούπερ μάρκετ.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσεις την αγορά τροφίμων να γνωρίζεις ακριβώς τις ελλείψεις του ψυγείου σου, καθώς επίσης και την ποσότητα που καταναλώνεις εβδομαδιαία από τρόφιμα που έχουν μικρό χρόνο ζωής (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, χυμοί, φρούτα). Επίσης, καλό είναι να πηγαίνεις μόνο μία φορά εβδομαδιαία σούπερ μάρκετ, διότι οι τακτικές επισκέψεις μάλλον οδηγούν στην αγορά τροφίμων που δεν χρειάζεσαι. Επιπλέον, μην ξεχνάς να συγκρίνεις τις τιμές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα προτιμήσεις ένα φθηνότερο τρόφιμο, αλλά με χαμηλότερη θρεπτική αξία.

Βήμα 2: Ακολούθησε την εποχικότητα των τροφίμων και προτίμησε εγχώρια προϊόντα.
Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι συνήθως οικονομικότερα αλλά και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα θερμοκηπίου ή εισαγωγής. Ταυτόχρονα, είναι προτιμότερο να προμηθεύεσαι τα φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα και να αποφεύγεις την αγορά τους από τα σούπερ μάρκετ. Έτσι πετυχαίνεις καλύτερη ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή. Τέλος, προκειμένου να ενισχύσεις την ελληνική αγορά είναι σημαντικό να προτιμάς εγχώρια προϊόντα.

Βήμα 3: Αξιοποίησε το πλεόνασμα του φαγητού και μην το πετάς στα σκουπίδια.
– Πρώτα από όλα είναι πολύ καλή ιδέα να καταναλώνεις μέρα παρά μέρα το ίδιο φαγητό, αντί να το πετάς (Μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής τους).
– Τα φρούτα που έχουν ωριμάσει πολύ μπορείτε να τα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σπιτική κομπόστα ή μαρμελάδα ή ζελέ με φρέσκα φρούτα ή να τα λιώσεις στο μπλέντερ και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη, οπότε και να απολαμβάνεις οποιαδήποτε στιγμή θέλεις σπιτική γρανίτα φρούτων. Επιπλέον, μην ξεχνάς και την εναλλακτική των αποξηραμένων φρούτων, τα οποία διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα φρέσκα φρούτα.
– Στην περίπτωση των λαχανικών μην ξεχνάς την εναλλακτική του βρασίματος, όπου μπορείτε να φυλάς στην κατάψυξη το ζωμό τους και κάποια άλλη στιγμή να το χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα. Επιπλέον, σε ότι αφορά τις ντομάτες όταν ωριμάζουν μπορείς να τις κάνεις σάλτσα. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα το χειμώνα προτίμησε λαχανικά που μαγειρεύονται (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα) και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βήμα 4: Προτίμησε τα πουλερικά αντί για το κόκκινο κρέας.
Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα πωλούνται 3,5-4,5 ευρώ το κιλό (δηλαδή 50-70% πιο φθηνά από το κόκκινο κρέας) και είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και σε χοληστερίνη από ότι το κόκκινο κρέας (85mg ανά 100γρ πουλερικού, ενώ το συκώτι έχει 600mg στα 100γρ). Ταυτόχρονα, τα πουλερικά συμβάλλουν στην πρόσληψη σιδήρου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες τονώνουν τις καύσεις του οργανισμού. Συμπερασματικά, η κατανάλωση κοτόπουλου ή γαλοπούλας 1-2 φορές την εβδομάδα είναι οικονομική αλλά παράλληλα και υγιεινή.

Βήμα 5: Προσοχή στην επιλογή των ψαριών!
Άλλη μια κατηγορία τροφών που προβληματίζει το πορτοφόλι της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι τα ψάρια. Πράγματι υπάρχουν κατηγορίες ψαριών όπως ο σολομός, ο ξιφίας ή η πελαγίσια τσιπούρα των οποίων το κόστος ξεπερνά τα 20 ευρώ το κιλό. Ωστόσο υπάρχουν και οικονομικότερα ψάρια, όπως για παράδειγμα οι σαρδέλες (που είναι και πλούσιες σε ω-3) ή ο γάβρος τα οποία προσεγγίζουν τα 3-7 ευρώ το κιλό και μπορούν να καταναλωθούν 1-2 φορές την εβδομάδα. Για όσους δεν επιλέγουν το μαγείρεμα ψαριών, η επιλογή του τόνου/σκουμπρί κονσέρβας ή σολομού καπνιστού αποτελούν μία οικονομικότερη εναλλακτική. Τέλος, μην ξεχνάς και την εναλλακτική των κατεψυγμένων ψαριών (μπακαλιάρος, πέρκα, κοκκινόψαρο, γλώσσα) ως μία φθηνότερη αλλά εξίσου υγιεινή πρόταση, εναλλακτική του φρέσκου ψαριού.

Βήμα 6: Κατανάλωσε συστηματικά όσπρια, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Κερδίζει όχι μόνο η τσέπη σου αλλά και η υγεία και η σιλουέτα σου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πολύ οικονομικά, διατηρούνται χωρίς να αλλοιωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, ενώ αντίθετα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που επιδεικνύει τη συχνή κατανάλωση τους.

Βήμα 7: Έλεγξε το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνεις μιας και η αύξηση της ποσότητας φαγητού αποτελεί και ένας από τους λόγους της «έκρηξης» της παχυσαρκίας και κατ’ επέκταση και των χρημάτων που δαπανώνται για το φαγητό.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

And More