Τάσος Αντωνίου: Αποκαλύπτει στο TLIFE τι θα μαγείρευε στον “συντοπίτη” του, Γιάνη Βαρουφάκη!

Το όνομά του είναι σίγουρα γνώριμο στα αυτιά σου, ειδικά αν είσαι από αυτούς που αγαπούν το φαγητό. Μπορεί να έχει πέσει στα χέρια σου και το βιβλίο του «Για να μην ξαναπείς ποτέ… Μαμά πεινάω» ή ακόμα και να είχες την τύχη να δοκιμάσεις κάποια από τις συνταγές του. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί –που σημαίνει ότι είσαι πιθανότατα από άλλο πλανήτη- θα γνωρίσεις σήμερα, τον πιο γλυκό δημοσιογράφο γαστρονομίας που υπάρχει.

Ο Τάσος Αντωνίου είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις οπωσδήποτε στην παρέα σου! Μαγειρεύει ωραία, ξέρει από καλό φαγητό και καλό κρασί και είναι ιδανικός για να κάνεις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από γευσιγνωσία και θα καταλήξουν σε μακρινά ταξίδια και όνειρα. Γιατί είναι άνθρωπος που «την ψάχνει», δουλεύει σκληρά και δεν σταματά να εξελίσσεται. Το σημαντικότερο που διαπίστωσα για εκείνον, σε αυτή τη συνάντηση που είχαμε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια των Βορείων Προαστίων, είναι ότι αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Αυτό άλλωστε είναι και το κυριότερο «συστατικό» για την επιτυχία του…

Πρόσφατα έγινε γνωστή η βράβευση του βιβλίου σου (σ.σ. δες εδώ περισσότερα). Πώς ένιωσες για αυτή τη διάκριση αλλά και γενικότερα για την ανταπόκριση που έχει γνωρίσει;
Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος, γιατί αυτή η διεθνής βράβευση αναγνωρίζει και τιμά τη σκληρή δουλειά χρόνων που χρειάστηκε για την υλοποίηση του βιβλίου. Εκτός αυτού, το συγκεκριμένο βραβείο (Gourmand) αποτελεί “το όσκαρ των βιβλίων γαστρονομίας”, επομένως είμαι πλέον έτοιμος και για το κόκκινο χαλί! (Γέλια). Είναι μαγεία να περπατάς στο δρόμο και να σε σταματούν περαστικοί και να σου εκφράζουν το θαυμασμό τους για τη δουλειά σου και πόσο τους έχεις εμπνεύσει να μπουν στην κουζίνα και να δημιουργήσουν.

Αλήθεια, πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτό το βιβλίο;
Ήταν ένα όνειρο ζωής για εμένα. Ήμουν φοιτητής, με καμία μαγειρική γνώση, σκέφτηκα πόσο πολύ θα με βοηθούσε ένα βιβλίο για αρχάριους μάγειρες, με εύκολες και γρήγορες συνταγές αλλά και όμορφες απλές φωτογραφίες. Επειδή λοιπόν δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, αποφάσισα να μάθω να μαγειρεύω και να γράψω εγώ αυτό το βιβλίο. Διάβασα πολλά βιβλία, πήγα σε πολλά σεμινάρια, ταξίδεψα για να γνωρίσω διεθνείς κουζίνες και γαστρονομικές παραδόσεις, πειραματίστηκα στην κουζίνα μου. Το 2009 αποφάσισα να δημιουργήσω ένα site σαν υποστηρικτικό μέσο για το βιβλίο μαγειρικής που ετοίμαζα, με μυστικά, συμβουλές, tips, συνταγές και ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό και την κουλτούρα του. Το όνομά του θα ήταν όπως αυτό που είχα σκεφτεί για το βιβλίο: Μαμά Πεινάω!. Τελικά το βιβλίο ήρθε στην πορεία, το site όμως καθημερινά πήγαινε όλο και καλύτερα. Μέρα με τη μέρα έμπαιναν νέοι αναγνώστες, followers στα social media (Facebook & Instagram) και σήμερα πλέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα portals μαγειρικής στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό, εγώ δούλευα πάνω στο βιβλίο μου και το 2014 έγινε η πρόταση από τις Εκδόσεις Πατάκη για την έκδοσή του!

Έχεις στα σκαριά κάποιο άλλο;
Καθώς το βιβλίο μου παρουσιάζει τη μαγειρική τόσο απλά και εύκολα, μου στέλνουν όλο και πιο συχνά αναγνώστες που ζουν στο εξωτερικό, είναι Έλληνες δεύτερης γενιάς κλπ. και δεν μπορούν να διαβάσουν καλά ελληνικά ότι θέλουν το βιβλίο στο αγγλικά. Έτσι, το ετοιμάζουμε ήδη στα Αγγλικά και περιμένουμε να το δούμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού! Επίσης, από το Δεκέμβριο ξεκίνησα το κανάλι μου στο Youtube όπου ετοιμάζω αγαπημένες, νόστιμες και γρήγορες συνταγές κάθε εβδομάδα!

Πολλοί θεωρούν ότι είσαι σεφ. Ωστόσο, αυτό που κάνεις είναι κάτι διαφορετικό αλλά που χρειάζεται αντίστοιχη εξειδίκευση στο φαγητό. Τι είναι αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;
Θαυμάζω τους σεφ και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κάνεις τη δουλειά αυτή. Θαυμάζω τους σεφ που έχουν περάσει χρόνια στις κουζίνες, που “διοικούν” μια κουζίνα με πολλά άτομα, που αναζητούν πάντα ποιοτικά υλικά και καλούς προμηθευτές, που ακούν και σέβονται τους πελάτες τους, που προσπαθούν σε μια Ελλάδα εν μέσω κρίσης, γενικής και ειδικής, να σερβίρουν καλό και τίμιο φαγητό. Θαυμάζω απεριόριστα και το βραβευμένο σεφ και την μαγείρισσα στο ταβερνείο της γειτονιάς όταν και οι δύο κάνουν κάτι με μεράκι και το δείχνουν καθημερινά μέσα από τα πιάτα. Θαυμάζω όμως και τον φοιτητή που μαγειρεύει στα γρήγορα μια μακαρονάδα και την νέα μαμά που τρέχει πανικόβλητη για να μαγειρέψει για ένα μικρό λόχο-την οικογένειά της! Αυτό λοιπόν που αγαπώ στη δουλειά μου είναι το ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα και τους φέρνω πιο κοντά. Δοκιμάζω και ξεχωρίζω εστιατόρια και μαγαζιά, ταξιδεύω για να γνωρίσω νέες κουζίνες, τεχνικές, υλικά και γράφω για αυτές στο site μου, έτσι ώστε να δουν αυτά που βλέπω κι εγώ οι αναγνώστες μου. Από την άλλη, φτιάχνω και δοκιμάζω καθημερινά συνταγές, πάντα εύκολες και γρήγορες, με μικρές παραλλαγές, για να δώσω ιδέες και νόστιμες λύσεις στους μάγειρες και τους σπιτονοικοκύρηδες που είναι αφέντες της κουζίνας του σπιτιού τους!



Είσαι στην παρέα σου αυτός που πάντα μαγειρεύει;

Είμαι αυτός που πάντα μαγειρεύει και που πάντα τρώει και την τελευταία μπουκιά στο πιάτο! Επίσης, έχω ειδικότητα στο μπάρμπεκιου και δεν μπορώ να ζήσω αν δεν κάνω τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα, ακόμα κι αν έχει 5οC έξω και είμαι και μόνος μου!

Ποιον Έλληνα σεφ θαυμάζεις και γιατί;
Έχουμε πραγματικά εξαιρετικούς σεφ στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον γιατί όπως λέει και η λαϊκή ρήση, έκαστος στο είδος του! Επίσης, πιστεύω ότι η νέα φουρνιά μαγείρων είναι πολύ δυναμική και έχει μάθει πολλά από τους προκατόχους της. Πιστεύω ότι η ελληνική κουζίνα θα γίνει μεγάλο hit παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.

Η συνεργασία σου με τον Jamie Oliver πώς προέκυψε;
Πέρυσι το Νοέμβριο ταξίδεψα στο Λονδίνο με αφορμή μια συνεργασία μου με κάποια εταιρεία. Εκεί, βρέθηκα στο εστιατόριο Recipease στο Notting Hill και μαζί με τον Jamie Oliver, στην ίδια εστία, στην ίδια κουζίνα, φτιάξαμε χειροποίητα ραβιόλι. Μου άρεσε πολύ το ότι ήταν απλός, καθημερινός, ακριβώς όπως τον έχουμε μάθει στην TV. Νομίζω ότι αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας, να παραμένεις αληθινός και πιστός στις αρχές σου και σε ό,τι πρεσβεύεις.

Για να πιάσουμε λίγο και την επικαιρότητα. Αν έπρεπε να φτιάξεις κάποιο φαγητό για τρεις πολιτικούς της χώρας, ας πούμε τον Αλέξη Τσίπρα, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Βαρουφάκη, ποιο θα ήταν αυτό;
Ωραία ερώτηση! Λοιπόν, για τον πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα, επειδή είναι καθημερινός άνθρωπος, της διπλανής πόρτας, θα έφτιαχνα μερακλίδικα τηγανητά αυγά μάτια με ρεθεμνιώτικο απάκι και γραβιέρα. Στον Άδωνι Γεωργιάδη θα έφτιαχνα ένα σιμιγδαλένιο χαλβά με αμυγδαλάκι, γιατί πιστεύω ότι κατά βάθος κρύβει έναν πολύ γλυκό άνθρωπο που του αρέσει η περιποίηση!
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, που είμαστε “συντοπίτες” αφού παραθερίζουμε και οι δύο στην Αίγινα, θα έκανα κάτι απλό και αγαπημένο: χταπόδι ολόφρεσκο ψητό στα κάρβουνα, παρέα με ούζο, στην αυλή του σπιτιού μου ή του δικού του ή σε κάποια παραλία. Βέβαια, ελπίζω να φτιάξει εκείνος το επιδόρπιο!

Για ποιον διάσημο, Έλληνα ή ξένο, θα ήθελες να μαγειρέψεις;
Θα ήθελα να κάνω το τραπέζι στη Sofia Vergara! Την έχω παρακολουθήσει στο Modern Family και στο Chef και αν κρίνω από το έντονο ταπεραμέντο της, έχουμε πολλά να μάθουμε o ένας στον άλλο στην κουζίνα!

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το εστιατόριο Χρώματα Βυθού στη Νέα Ερυθραία

Read More

And More