Ο παιδίατρος είναι εδώ για εσάς και σας λύνει όλες τις απορίες!

Όλες οι μανούλες έχουν ανησυχίες. Κι αυτό ακριβώς σέβεται το TLIFE και σου δίνει τη δυνατότητα να στέλνεις τις απορίες σου στον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη…

Ερώτηση

Η κόρη μου γεννήθηκε την 32 εβδομάδα 1750 γρ και την κράτησαν στο τμήμα πρόωρων. Τώρα έχουμε φθάσει τα 2200 γρ και θα την πάρουμε σπίτι. Με ενημέρωσαν ότι κάνει άπνοια μόνο κατά το τάισμα με μπιμπερό. Είμαστε στην 37 εβδομάδα. Είναι ανησυχητικό; Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να μειωθούν οι άπνοιες; Πως θα το καταλάβω; Πως πρέπει να αντιδράσω αν συμβεί στο παιδί;
Απάντηση
Ένας από τους κινδύνους που υπάρχει για τα πρόωρα παιδιά είναι οι εμετοί και οι άπνοιες. Και τα δύο αυτά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί να απειληθεί η ζωή του παιδιού. Στη δική σας περίπτωση επειδή το παιδί κάνει άπνοια μόνο την ώρα που τρώει, φαίνεται ότι μπουκώνεται κατά την διάρκεια του φαγητού και γι’ αυτό αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.
Η λύση λοιπόν θα ήταν να το ταΐζετε όσο γίνεται πιο σιγά, να μην τρώει λαίμαργα, μικρότερες μπουκίτσες και πιο συχνά ώστε να μην φτάνει στο σημείο να κουράζεται και να σταματάει η αναπνοή του. Φυσικά τους πρώτους μήνες που θα το πάρετε στο σπίτι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είτε τρώει είτε όχι, είτε είναι ξύπνιο, είτε κοιμάται, διότι πάντοτε ένα πρόωρο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει μια άπνοια.

Αντιμετώπιση:
Κατά την διάρκεια της άπνοιας για να το αντιμετωπίσουμε σκουντάμε το παιδί και προσπαθούμε με κάθε τρόπο κουνώντας το να το επαναφέρουμε. Διότι εκείνη την στιγμή υποτίθεται ότι έχει σταματήσει η αναπνοή του, οπότε με τις κινήσεις που κάνουμε στα χεράκια του, τα ποδαράκια του και το πρόσωπό του, ερεθίζουμε το νευρικό του σύστημα και αρχίζει να λειτουργεί ξανά το αναπνευστικό του.
Ερώτηση
Καλημέρα γιατρέ. Έχω δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 8 μηνών. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει διαφορά στην ανάπτυξή τους από ένα μωρό. Τι να κάνω με το θέμα του ύπνου που κοιμούνται μόνο αγκαλιά; Ευχαριστώ.
Απάντηση
Όσον αφορά στο 2ο σκέλος που παραπονιέστε ότι κοιμούνται μόνο αγκαλιά σε αυτό δεν φταίνε τα παιδιά και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και κάτι παθολογικό. Έτσι τα συνηθίσατε εσείς να κοιμούνται και μόνο εσείς θα μπορέσετε σιγά σιγά να τους αλλάξετε αυτήν την καλή συνήθεια για τα παιδιά και κακή συνήθεια για εσάς.
Όσον αφορά στην ανάπτυξή τους θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε σαν να είναι διαφορετικού φύλου και διαφορετικά παιδιά -αυτό για την φυσιολογική εξέταση της ψυχοσωματικής τους κατάστασης. Και επειδή φυσικά είναι δίδυμα πολλές φορές τα δίδυμα μοιάζουν μεταξύ τους σε όλα, εσείς θα φροντίζετε να το αγνοείται αυτό και να τα αντιμετωπίζετε σαν να είναι δύο διαφορετικά παιδιά.
Ερώτηση
Ο γιος μου 2,5 ετών πριν 3 εβδομάδες ανέβασε υψηλό πυρετό για 3 μέρες (έως 39,5). Ο γιατρός είδε πύον στο λαιμό και πήρε από την 1 μέρα augmentin. Την 6 μέρα ο γιατρός είπε ότι υπάρχει επιδημία οστρακιάς και επειδή ο μικρός δεν έπινε όλη τη δόση ξεκινήσαμε πάλι αντιβίωση για 10 μέρες. Δύο μέρες αφού τελείωσε την αντιβίωση augmentin έβγαλε σπυράκια σαν να τον είχε περπατήσει και τσιμπήσει κάτι. Σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας είχε αρκετές μικρές κοκκινίλες σαν τσιμπηματάκια κόκκινα στην αρχή, τα οποία μετά είχαν πιο απαλό χρώμα έως και λευκό. Το προκάλεσε η αντιβίωση ή είναι κάποια ίωση; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Και η αντιβίωση αλλά και μια ίωση θα μπορούσε να προκαλέσει αυτού του είδους το εξάνθημα που μας περιγράφετε. Επιπλέον και η οστρακιά μπορεί να εμφανιστεί με ένα εξάνθημα όπως αυτό το οποίο λέτε ότι συμβαίνει στο παιδί σας.
Κατά συνέπεια τα εξανθήματα μπορεί να τα αναγνωρίσει και να τα διαγνώσει μόνο ο παιδίατρος ο οποίος εκείνη την στιγμή βλέπει το εξάνθημα. Επειδή πολλά εξανθήματα μοιάζουν μεταξύ τους και είναι διαφορετικών ασθενειών μόνο ένας έμπειρος παιδίατρος μπορεί να αναγνωρίζει την στιγμή που βλέπει το εξάνθημα ποια ακριβώς αρρώστια είναι, αν είναι δηλαδή αλλεργία, αν πρόκειται για ίωση, για οστρακιά ή για κάτι άλλο.
Ερώτηση
Έχω έναν γιο 11 μηνών και έχει αρκετές βρομίτσες στο αυτάκι του. Είναι φυσιολογικό;
Απάντηση
Εάν εννοείται την κυψελίδα, δηλαδή το κερί, πρέπει να ξέρετε ότι σχεδόν όλα τα παιδάκια έχουν αυτή την κυψελίδα στο αυτάκι τους και μέχρι ένα ορισμένο σημείο αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Είναι η άμυνα του οργανισμού στις σκόνες που θα μπουν μέσα ή ακόμα και τα μικρόβια. Όταν καθαρίζουμε τα αυτιά των παιδιών δεν πρέπει να σπρώχνουμε αυτήν την κυψελίδα προς τα μέσα διότι θα βουλώσουμε χειρότερα.
Ο οργανισμός προβλέπει η κυψελίδα αυτή αλλά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα στο αυτάκι του παιδιού σιγά σιγά να το φέρνει προς τα έξω και έτσι εμείς καθαρίζοντας τον ακουστικό πόρο, καθαρίζουμε αυτές τις βρομιές. Φυσικά όταν το κάνουμε μπάνιο φροντίζουμε να καθαρίζουμε τις έλικες του εσωτερικού αυτιού.
Ερώτηση
Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 2,5 ετών που δεν τρώει καμία τροφή (ούτε φρούτα) παρά μόνο πίνει γάλα και τρώει παιδικό γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει εδώ και 6 μήνες. Κινδυνεύει η υγεία του;”
Απάντηση
Φυσικά το παιδί σας δεν τρέφεται φυσιολογικά διότι αυτά τα οποία τρώει δεν καλύπτουν πλήρως το παιδί όσον αφορά τις βιταμίνες του, τα ιχνοστοιχεία του, τις πρωτεΐνες και γενικότερα την θρεπτική αξία αυτών των οποίων τρώει. Ένα παιδί πρέπει μέσα στο 24ωρο του να μοιράζεται τροφές διαφορετικών ειδών ώστε τελικά ο οργανισμός του να απολαμβάνει τα καλά όλων των ουσιών. Είναι καθαρά θέμα συνήθειας. Πρέπει να εκπαιδεύσετε σιγά σιγά το παιδί σας, να αρχίσετε να του στερείτε το γάλα και το γιαούρτι προκειμένου να φάει και άλλες τροφές, διότι από αυτά που μας περιγράφετε είναι σαφές ότι το παιδί δεν είναι ανόρεχτο απλώς έχει ιδιορρυθμία στην γεύση του. Άρα λοιπόν αφήνοντάς το να πεινάσει θα το οδηγήσει η ανάγκη του να φάει και κάτι άλλο εκτός από το γιαούρτι και το γάλα που του δίνετε.
Ερώτηση
Πότε ένα μωρό πρέπει να ξεκινήσει να τρώει γιαούρτια, αυγό και ψαρόσουπα;”
Απάντηση
Το γιαούρτι το ξεκινάμε από τον 7ο μήνα, το ψάρι μετά τον 8ο,9ο και το αυγό μετά τον 9ο,10ο μήνα.
Ερώτηση
Πότε ένα νήπιο (2,5 χρονών) λέμε ότι έχει τικ; Τι συμπτώματα παρουσιάζει;”
Απάντηση
Τα τικ είναι εκείνες οι σωματικές αντιδράσεις των παιδιών οι οποίες επαναλαμβάνονται χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος. Για παράδειγμα μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια του, μπορεί να κουνάει τον ώμο του ή το χέρι του ή να βγάζει κάποιες συγκεκριμένες φωνές και όλα αυτά κάποια στιγμή της ημέρας χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.
Συνήθως τα τικ περνάνε από μόνα τους μετά από κάποιες βδομάδες και καλό είναι εμείς να μην δίνουμε μεγάλη σημασία και να μην φαίνεται ότι μας απασχολεί, διότι μετά το παιδί θα τα κάνει επίτηδες για να μας προκαλέσει την προσοχή.
Ερώτηση
Το κοριτσάκι μου ηλικίας 6 ετών τρίζει τα δόντια της στον ύπνο. Τι μπορώ να κάνω για να το σταματήσει;”
Απάντηση
Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο γίνεται όταν ένα παιδί είναι πάρα πολύ νευρικό ή περνάει κάποια περίοδο άγχους. Έξι χρονών που είναι η κόρη σας είναι λογικό να έχει κάποιο άγχος από το σχολείο που πηγαίνει ή στο περιβάλλον αν συνέβη κάτι στο σπίτι σας. Γενικότερα δηλαδή το απασχολεί κάτι όπου κατά την διάρκεια του ύπνου και μπορεί να βλέπει όνειρα αλλά δεν κοιμάται ήσυχα και γι’ αυτό τρίζει τα δόντια.
Παρόλα αυτά είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σταματήσει διότι μπορεί να τραυματίσει τα δόντια της και υπάρχει περίπτωση να σπάσει και κάποιο δόντι. Γι’ αυτό εάν το κάνει επίμονα από την μία θα προσπαθήσετε με τον παιδίατρό σας ή με παιδοψυχολόγο να βρείτε τι φταίει για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ψυχική υγεία του παιδιού. Από την άλλη πολλές φορές χρειάζεται να βάλουμε ένα ειδικό θηκάκι μασέλα από σιλικόνη ώστε κατά την διάρκεια της νύχτας που τρίζει τα δόντια να μην κινδυνεύουν να σπάσουν.

Read More

And More