Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα!

Μάχη με τις φλόγες έδωσε η Πυροσβεστική στα μεγάλα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη και κατακαίουν δάση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Θεσπρωτία. Λίγο πριν τις 11:00 οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη φωτιά και έτσι οι περισσότερες εστίες είναι σε ύφεση.

Στη Ζάκυνθο, δύο είναι οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από το απόγευμα της Τρίτης. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 18:15 στην περιοχή Νταμάρια Λιθακιάς και η δεύτερη 35 λεπτά αργότερα στο Καταστάρι. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα ενώ από το πρωί στην κατάσβεσή τους επιχειρούν και πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στη Λευκάδα, η οποία ξεκίνησε από το νεκροταφείο Καρυάς και εξαπλώνεται προς την Εγκλουβή και τον Αγιο Ηλία. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 5 μποφόρ.
Υπό μερικό έλεγχο είναι και η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά. Η φωτιά είχε δύο μέτωπα, στις περιοχές Σιμοτάτα και Βλαχάτα. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση με πουρνάρια, σχοίνα και χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Ευτυχώς οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τον εθνικό δρυμό του Αίνου.
Επίσης, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην δασική περιοχή Παλαμπάς του νομού Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Νέες φωτιές ξέσπασαν τη νύχτα και σε πευκόφυτη περιοχή στην Ελαία Αρκαδίας, καθώς και στην Κυπαρισσία. Στην περιοχή της Κυπαρισσίας η φωτία ακόμη βρίσκεται εκτός ελέγχου ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 6.30 το απόγευμα κοντά στο χωριό Ζηλευτό, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για εμπρησμό αφού στην ίδια περιοχή τα δύο προηγούμενα 24ωρα έγιναν τρεις απόπειρες αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να σβήσουν κάθε φορά την φωτιά κατά την εκδήλωση της. Η σημερινή φωτιά ξεκίνησε σε παρακείμενο σημείο του δρόμου Λαμίας – Καρπενησίου και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις -βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους- κατευθυνόμενη σε κοντινή δασική περιοχή.

Ομολογία Βούλγαρου εμπρηστή

Έναν Βούλγαρο συνέλαβαν οι Αρχές στην περιοχή της Καλαμάτας ως ύποπτο για εμπρησμό. Ο δράστης ομολόγησε με κυνισμό πως έβαλε 16 φωτιές, αρνούμενος να αποκαλύψει τα κίνητρα των εμπρησμών. Σοβαρές υπόνοιες εμπρησμού υπάρχουν για τις φωτιές σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, όπου έσπευσαν ήδη κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού και ξεκίνησαν τις έρευνες.

Read More

And More