Smart Tips: Τι ΔΕΝ πρέπει να παραγγείλεις στην ταβέρνα για να μην παχύνεις

Ξέρεις πως γίνονται αυτά! Λίγο ο καιρός που είναι ακόμη καλός, κάτι που δεν θέλεις να πιστέψεις με τίποτα πως οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν, όλο και κάτι κανονίζεις με την παρέα. Μπάνιο σε κάποια κοντινή παραλία, ίσως ηλιοθεραπεία να μην χαθεί το μαύρισμα και φυσικά ταβερνάκι… ας μείνουμε λίγο στο θέμα “ταβέρνα”!

Φτιάξαμε τη λίστα με όσα ΔΕΝ πρέπει να παραγγείλεις αν θέλεις φυσικά να μην σου κοστίσει η ταβέρνα σε πόντους και… αριθμούς στη ζυγαριά. Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά επιλέγουμε τις πιο συνηθισμένες και λάνθασμένες επιλογές και σου προτείνουμε την χρυσή τομή για να παραγγείλεις έξυπνα.

Πατάτες τηγανητές

Ξέρω πως το πρώτο πράγμα που θα διαβάσεις στο μενού είναι αυτό και φυσικά το πιο διάσημο ορεκτικό που θα σκεφτείς. Όμως, αν μιλάμε με όρους δίαιτας και σωστής διατροφής καλό είναι να το… παραβλέψεις. “Τα τηγανητά εδέσματα αυξάνουν την τιμή της χοληστερόλης και τη λιποαποθήκευση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όχι μόνο θα αυξηθεί το σωματικό βάρος αλλά θα χαθεί και πιο δύσκολα στην επικείμενη επιθυμία μας, μείωσης βάρους!” σημειώνει ο διαιτολόγος.

Η χρυσή τομή: Επειδή δυσανασχετείς να μην μπορείς να φας μια πατατούλα, κάνε το εξής. Πάρτε μια μερίδα ανά τέσσερα άτομα και προς Θεού! Απόφυγε τις επιλογές με λιωμένο τυρί, μπέικον ή σος.

Τηγανητά λαχανικά

Μην σκεφτείς ούτε λεπτό πως επειδή είναι λαχανικά, μπορείς να παραβλέψεις το λάδι και το τηγάνισμα. “Δεν θα έχεις κάποιο όφελος τρώγοντας τηγανητά λαχανικά, διότι είναι πλήρως αφυδατωμένα και με περισσότερες θερμίδες από την κατηγορία του λίπους” σημειώνει ο κ. Κριαράς.

Η χρυσή τομή: Ρώτησε αν υπάρχουν ψητά λαχανικά με λάδι και μπαλσάμικο που και πεντανόστιμα είναι και δεν έχουν εκατοντάδες θερμίδες.

Σαγανάκι

Ξέρω τι θα σκεφτείς! Οι διαιτολόγοι είναι εδώ για να σου “κόβουν” όλη τη χαρά. Μην σκέφτεσαι αρνητικά. Ο λόγος που πρόκειται για λάθος επιλογή είναι απλός. Το σαγανάκι, γίνεται με όσο το δυνατόν πιο σκληρό, λιπαρό τυρί και σε συνδυασμό με το τηγάνισμα αυτό σημαίνει πως είναι μια αφυδατωμένη βόμβα θερμίδων. Πρόσθεσε πως για να ετοιμαστεί πανάρεται σε αλεύρι – δηλαδή κάθε μπουκιά του είναι σαν να τρως παράλληλα και υδατάνθρακες και λιπαρά – και το τηγάνισμα καταστρέφει τα όποια θετικά στοιχεία του τυριού.

Η χρυσή τομή: Γιατί να μην παραγγείλεις μια φέτα ψητή με ντομάτα, πιπεριά, ελαιόλαδο, ρίγανη και πάπρικα. Μπορεί η φέτα να έχει αρκετές θερμίδες, δεν παύει όμως να προσφέρει αβέστιο, σε συνδυασμό με τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα πολύτιμα μυρωδικά που μόνο καλό προσφέρουν στον οργανισμό.

Λουκάνικο (και ειδικά το τηγανιτό)

“Το λουκάνικο αποτελείται από μία μείξη κρεατικών με υψηλό το ποσοστό λίπους. Επίσης, ο τρόπος ψησίματος που συνήθως γίνεται με λάδι ή ο τρόπος σερβιρίσματος με τις διάφορες σος, ανεβάζουν ακόμη πιο πολύ το ποσοστό των θερμιδών και δη του λίπους!” αναφέρει ο κ. Κριαράς. Μετάφραση; Θερμίδες, θερμίδες και πάλι θερμίδες που θα μείνουν στο σώμα ως λίπος!

Η χρυσή τομή: Αν δεν μπορείς να σκεφτείς το ταβερνάκι χωρίς λουκάνικο, ζήτησε να στο φέρουν ψητό στο κάρβουνα – η διαδικασία του ψησίματος αφαιρεί μεγάλο ποσοστό λίπους – και να το σερβίρουν με ντομάτα ή μαρούλι και τζατζίκι και όχι κάποια άλλη παχυντική σος.

Σαλάτα με dressing μαγιονέζας

Είναι κι αυτό το μενού τεράστιο και γεμάτο όλες τις λάθος επιλογές. Κάπως έτσι καταλήγεις με μια σαλάτα με φρυγανισμένο μπέικον, μαγιονέζα και κρουτόν. Νόστιμη μεν, με εκατοντάδες θερμίδες δε. Μια τέτοια σαλάτα μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τις 500 θερμίδες! Σοκαριστικό;

Η χρυσή τομή
: Zήτησε σαλάτες εποχής. Φρέσκα μαρούλια, γλιστρίδα, ρόκα, αλμύρες σαλάτα ή χόρτα είναι μερικές μόνο εξαιρετικές επιλογές που δεν θα σε προδώσουν ούτε γευστικά, ούτε διαιτητικά. Ούτε η χωριάτικη είναι κακή επιλογή, αρκεί να ζητήσεις να βάλεις μόνη σου το λάδι (με μέτρο) και να μην επιδοθείς στο σπορ της… “παπάρας”. Τουλάχιστον όχι πολύ!

Ψωμί

Μην φρικάρεις! Δεν είπε κανείς να μην πάρεις καθόλου ψωμί. Πρόσεξε όμως που κρύβεται η παγίδα. Έχεις πάραγγείλει τη χωριάτικη και έρχεται αμέσως μετά το κουβέρ. Είναι που πεινάς, είναι που νιώθεις περίεργα να κάθεσαι σε ένα τραπέζι και να μην έχεις τι να κάνεις ξεκινάς με το ψωμί. Μέχρι να έρθουν τα υπόλοιπα έχετε φάει όλοι από 3-4 φέτες ψωμί και ζητάτε… επανάληψη! ΛΑΘΟΣ!

Η χρυσή τομή: Ζήτησε από το σερβιτόρο να σου φέρει ο κουβέρ (ή καλύτερα το ψωμί μόνο) μαζί με τα πρώτα ορεκτικά και όχι από πριν. Έτσι θα φροντίσεις να φας 2 φέτες που είναι και μια καλή ποσότητα.


Θαλασσινά και ψάρια τηγανητά


Ας κάνουμε ένα crash test για να καταλάβεις! Αν τα καλαμαράκια που έρθουν στο τραπέζι είναι τηγανιτά τότε έχουν 198 θερμίδες (συν τα λιπαρά, το ζήτημα του λαδιού στο τηγάνι κτλ), ενώ αν είναι ψητά έχουν 75 θερμίδες. Πολύ απλά γλιτώνεις 123 θερμίδες ανά μερίδα. Αντίστοιχα αν η σαρδέλα που παραγγείλεις είναι από… τηγάνι, τότε έχει 551 θερμίδες, ενώ αν είναι με σάλτσα ντομάτας μόλις 177 θερμίδες. Τουτέστιν, ένα μόλις πιάτο έχει 485 θερμίδες λιγότερο αν δεν είναι τηγανιτό!!! Θέλεις να συνεχίσω ή το έπιασες το νόημα;

Read More

And More