Κατερίνα: “Με πειράζει το πορτοκάλι! Ποιες άλλες τροφές προσφέρουν βιταμίνη C;”

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι γυναίκα 35 ετών… Έχω ευαίσθητο στομάχι και κάθε φορά που πίνω χυμό πορτοκάλι φρέσκο, ακόμη κι αν είναι αραιωμένος ή τρώω αυτό το φρούτο έχω μεγάλο πρόβλημα, οπότε και το αποφεύγω εδώ και χρόνια. Και εδώ και χρόνια κάθε χειμώνα αρρωσταίνω. Θέλω να ρωτήσω ποια άλλα φρούτα ή λαχανικά έχουν αντίστοιχη βιταμίνη C με το πορτοκάλι; Σε τι ποσότητες πρέπει να τα τρώμε; Το μπρόκολο το οποίο τρώω βραστό 2-3 φορές την εβδομάδα, το οποίο κυριολεκτικά λατρεύω, έχει βιταμίνη C; Τα διάφορα στικάκια βιταμίνης C που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και διαλύονται στο στόμα είναι αποτελεσματικά; Οι χυμοί εμποριου προσφέρουν την απαραίτητη βιταμίνη C; Έχω κατά καιρούς δοκιμάσει τέτοιους και δεν με ενοχλούν ιδιαίτερα! Ευχαριστώ…
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα,
Εφόσον σε ενοχλεί το πορτοκάλι, μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Αυτά είναι: τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η φράουλα, το ροδάκινο, τα σταφύλια, το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, τα λεμόνια, το κουνουπίδι, η ντομάτα και ο μαϊντανός. Να γνωρίζεις ότι καταναλώνοντας καθημερινά 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών με ποικιλία χρωμάτων μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

And More