H Xρυσούλα Μαυράκη σας απαντά!

Πως θα ξαναφέρω την μαγεία στον γάμο μου; Η μπέμπα μου όταν βλέπει την πεθερά μου βάζει τα κλάματα, τι να κάνω; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να αρχίσουν τα παιδιά παιδικό σταθμό;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει σε όλες τις απορίες σας!
Ερώτηση
Είμαι μητέρα ενός αγοριού, ετών 21. Είμαστε από την επαρχία. Αυτός τελείωσε την σχολή του και εργάζεται στην Αθήνα. Τον μεγάλωσα λίγο υπερπροστατευτικά λόγω του ότι τον έχω έναν. Τον τελευταίο χρόνο και μετά από έναν χωρισμό με το κορίτσι του, νιώθω ότι ακόμη βασανίζεται, όχι μόνο από τον χωρισμό αυτόν καθεαυτόν αλλά και από κάποιες σκέψεις και προβλήματα τα οποία όμως δεν μου εκμυστηρεύεται. Προσπάθησα να τον προσεγγίσω και μου είπε ότι τον βασανίζουν κάποιες σκέψεις τις οποίες όμως δεν μοιράζεται μαζί μου. Από διάφορες κουβέντες όμως καταλαβαίνω ότι αφορούν την σεξουαλικότητά του. Προφανώς δεν έχει τώρα σχέση και οι σεξουαλικές του επιθυμίες είναι στο απόγειο. Πώς μπορώ να βοηθήσω σαν μητέρα; Μήπως να του μιλούσε ο πατέρας του;”
Απάντηση
Παρότι ο δεσμός παιδιού – γονέων είναι ιερός και άρρηκτος, νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να συμβουλέψετε τον γιο σας να μιλήσει με κάποιον ειδικό. Στους γονείς δεν εκμυστηρευόμαστε όλα μας τα μυστικά και ούτε πρέπει. Κατάλληλος για να μιλήσει ανοιχτά αλλά και να δώσει επιστημονική άποψη στο θέμα, είναι ο ειδικός. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι στον ειδικό δεν πηγαίνουν ούτε οι ασθενείς ούτε οι ανόητοι. Πηγαίνουμε όταν κάτι μας βασανίζει και θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε.
Ερώτηση
Είμαι μια κοπέλα που αγαπώ τον εαυτό μου, τον φροντίζω, τον περιποιούμαι, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να χάσω εύκολα τα κιλά μου. Μόνο από φόβο έχω χάσει κιλά μια φορά και δυστυχώς ενώ συνήθισε το μυαλό και το σώμα να τρέφεται όπως πρέπει λόγω κακού ωραρίου και επαγγελματικού άγχους, χάλασε ο μεταβολισμός και πήρα κιλά. Από τότε καταναλώνω πολλά γλυκά και έχω πάρει αρκετό βάρος. Βλέπω ότι μερικές φόρες δεν μπορώ να κρατηθώ στην παρουσία μιας σοκολάτας ενώ για 3 χρόνια ούτε καν με ενδιέφερε. Τι μπορώ να κάνω για να μπορέσω να τιθασεύσω το μυαλό μου να κάνει αυτό που θέλω έτσι ώστε όταν θα θέλω γλυκό, πολύ άπλα να μη φάω αλλά να φάω ένα φρούτο, λίγο μέλι; Η δύναμη του μυαλού είναι μεγάλη και έχω βιώσει 3 χρόνια υπέροχα με το να ελέγχω τον εαυτό μου, κάτι που τώρα δε μπορώ. Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε έναν τρόπο για να βοηθηθώ. Ιωάννα.”
Απάντηση
Όσο περίεργο και να σας ακούγεται, δεν θα σας συμβουλέψω άμεσα για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνετε το μυαλό σας να μην σκέφτεται το γλυκό ή να το ανταλλάσσει με το φρούτο ή το μέλι. Αλλά θα σας στείλω να ψάξετε τι έχει αλλάξει μετά τα 3 υπέροχα χρόνια, τι είναι αυτό που σας στέλνει να φέρνετε την ζάχαρη για να επιβραβεύσετε ή να τονώσετε τον εαυτό σας και γι’ αυτό χρησιμοποιείτε την ζάχαρη σαν ελιξήριο δύναμης.
Ερώτηση
Έχουμε μια μπέμπα 6 μηνών. Το πρόβλημά μας είναι οι ενώ με όλους τα πάει καλά, με τη πεθερά μου με το που τη βλέπει βάζει τα κλάματα. Όταν ήταν πιο μικρή την άφηνε να κλαίει για να ανοίξουν οι πνεύμονες και καλά ώσπου εμείς της λέγαμε να σταματήσει! Μήπως την έχει συνδέσει με το κλάμα;”
Απάντηση
Είναι το πιθανότερο, και αν η πεθερά σας έχει τέτοιες ιδέες σε σχέση με το μεγάλωμα του παιδιού, είναι πολύ φυσιολογικό να έχει και σε άλλα πράγματα ιδέες που δεν είναι ευχάριστες στο παιδί, γι’ αυτό και την απορρίπτει.
Ερώτηση
Ο γιος μου είναι 2 ετών. Τον Οκτώβριο θα τον στείλουμε σε παιδικό. Έχει λίγες μέρες που απλώνει το χέρι του σε άλλα παιδάκια και εμείς αισθανόμαστε άσχημα. Πως θα κοπεί αυτή η συνήθεια; Ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδάκια τον παιδικό σταθμό;”
Απάντηση
Η ηλικία που διαλέξατε για να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά κατάλληλη. Το άπλωμα του χεριού είναι κοινό και συνηθισμένο σε όλα τα παιδάκια αυτής της ηλικίας. Δείξτε του σταθερά και με τρόπο αδιαπραγμάτευτο ότι δεν εγκρίνετε τέτοιες συμπεριφορές και την επόμενη φορά που δεν θα ακολουθήσει την συμβουλή, θα το απομακρύνετε όσο δυσάρεστο και αν είναι από τα παιδάκια έτσι ώστε να καταλάβει ότι η κακή συμπεριφορά έχει συνέπειες και να μην την επαναλάβει.
Ερώτηση
Πως μπορώ να ξαναφέρω την μαγεία στον γάμο μου;”
Απάντηση
Το ταγκό χρειάζεται δύο και η προσπάθεια για να ξαναγυρίσει η μαγεία χρειάζεται επίσης δύο. Συζητήστε το με τον άντρα σας και βρείτε τι χρειάζεται ο καθένας που αυτή την στιγμή δεν το έχει και προσπαθείστε από κοινού έτσι ώστε να πάνε όλα καλά.

Read More

And More