Ο παιδιατρός σας απαντά!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει με σειρά προτεραιότητας σε όλες τις απορίες σας…
Ερώτηση
Γιατί πονάει το στήθος του 15χρονου γιου μου;”
Απάντηση
Ο γιος σας βρίσκεται στην εφηβεία και υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στις ορμόνες του. Συνήθως λόγω των ορμονών αυτών πρήζεται ο μαστικός αδένας των αγοριών. Μπορεί να νιώθει και κάποιο μικρό πόνο. Αυτό σιγά σιγά σταδιακά θα περάσει και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χρειάζεται όμως οπωσδήποτε να το δει ο παιδίατρός του για να επιβεβαιώσει αυτό που σας λέω, μήπως συμβαίνει και κάτι άλλο και θα χρειαστεί να γίνει κάποιο υπερηχογράφημα των μαστών.
Ερώτηση
Θήλαζα μέχρι 8 μηνών, πήρα χάπι για να κοπεί το λίγο γάλα που έμεινε και εδώ και 4 μέρες το στήθος μου είναι πέτρα και πονάει πολύ. Πότε θα σταματήσει;”
Απάντηση
Πιθανόν κάτι δεν έχει πάει καλά. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας μη τυχόν έχει ξεκινήσει μία μαστίτιδα, δηλαδή μία φλεγμονή και γι’ αυτό πονάει τόσο πολύ.
Ερώτηση
Οι γιοι μου 5 και 2 ετών δεν τρώνε καθόλου ψάρι. Με ποιες τροφές μπορώ να αντικαταστήσω αυτό το κενό;”
Απάντηση
Το ψάρι έχει ζωικές πρωτεΐνες. Οτιδήποτε άλλο κρέας τρώει μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, μπορεί να αντικαταστήσει το ψάρι. Επίσης θα πρέπει να πίνει αρκετό γάλα και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ερώτηση
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών και εδώ και δέκα μέρες παρατήρησα πως έχει μια διόγκωση κάτω από τη δεξιά θηλή. Το στηθάκι της δεν είναι ούτε κόκκινο ούτε ερεθισμένο, νιώθω σαν να έχει ένα εσωτερικό γρομπαλάκι που μετακινείται, αλλά αποφεύγω να το πολυπιάνω, για να μην προκαλέσω φλεγμονή. Τι μπορεί να είναι, κατά τη γνώμη σας; Η παιδίατρος που την εξέτασε μας είπε ότι πρόκειται για πρησμένο μαστικό αδένα και μας έστειλε για υπέρηχο μαστών (έκλεισα ραντεβού αυτή την Παρασκευή). Εσείς θεωρείτε πως ο υπέρηχος επαρκεί ή μας προτείνετε επιπλέον εξετάσεις (ορμονολογικές, αιματολογικές, κλπ). Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση. Με εκτίμηση Ήρα.”
Απάντηση
Πολύ σωστά κάνετε. Θα πρέπει πρώτα να κάνετε το υπερηχογράφημα και από εκεί θα υπάρξει απάντηση για ποιο λόγο είναι πρησμένο το σημείο που περιγράφετε. Το πιθανότερο απ’ όλα να είναι μία αθώα διόγκωση του μαστικού αδένα.
Ερώτηση
Καλημέρα γιατρέ, έχω ένα αγοράκι πέντε ετών που αρνείται να πιει το γάλα του σε ποτήρι. Μόνο με το μπιμπερό. Όταν επιμένω δεν πίνει καθόλου γάλα και κλαίει. Τι να κάνω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Φυσικά για την ηλικία που είναι το παιδί σας θα έπρεπε να είχε σταματήσει να πίνει το γάλα με το μπιμπερό. Παρόλα αυτά είναι μερικά παιδιά που αυτή τη συνήθεια θέλουν να την τραβήξουν για αρκετό καιρό. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα παρά μόνο ότι μετά από την χρήση του μπιμπερό θα πρέπει να πλένετε καλά τα δόντια του παιδιού γιατί από την πιπίλα μένει κάποια ουσία πάνω που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα δόντια του.
Ερώτηση
Έχω ένα μωράκι 40 ημερών και το θηλάζω ανά δίωρο. Τι πρέπει να κάνω για να κοιμάται περισσότερο τα βράδια;”
Απάντηση
Εφόσον έχετε αποκλειστικά μητρικά θηλασμό θα πρέπει να ακολουθήσετε τις επιθυμίες του παιδιού και εάν ξυπνάει το βράδυ θα πρέπει προς το παρόν να το θηλάζετε. Πρώτον διότι το γάλα σας μπορεί να μην είναι τόσο πολύ που να μπορέσει το παιδί να μείνει περισσότερες ώρες νηστικό και δεύτερον γιατί τα μωρά που θηλάζουν ξυπνάνε πιο νωρίς γιατί θέλουν να δουν και την μαμά τους. Θα κάνετε υπομονή και σιγά σιγά θα έρθει η στιγμή που το μωρό σας θα κοιμάται 6 ολόκληρες ώρες και αυτό μακάρι να το κάνει το βράδυ.

Read More

And More