Ντίνα: “Εχει αλλάξει ο μεταβολισμός μου μετά την εγκυμοσύνη και δεν χάνω κιλά”

Ερώτηση
Στη δεύτερη εγκυμοσύνη είχα πάρει 20 κιλά. Έχω χάσει τα 15 και παλεύω για τα υπόλοιπα 5. Πηγαίνω 2-3 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο, αλλά έχω κολλήσει. Μήπως έχει αλλάξει ο μεταβολισμός μου και δεν μπορώ να τα χάσω; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Ντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αύξηση του μεταβολισμού σημαίνει ότι το σώμα σας καίει θερμίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, αν ο μεταβολισμός σας είναι υψηλός, το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμη και όταν δεν εργάζεστε σκληρά ή δεν κάνετε γυμναστική. Ένας υποτονικός μεταβολισμός μπορεί να είναι η αιτία για να ξεκινήσετε να παίρνετε βάρος επειδή καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από τι καίει το σώμα σας.

1. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε το πρωινό στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

2. Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας είναι να προσθέσετε τα μπαχαρικά στο φαγητό σας.

3. Όταν σχεδιάζετε τα γεύματα σας πάντα να προσθέσετε στην διατροφή σας ακτινίδια. Τα ακτινίδια είναι γεμάτα από βιταμίνη C, αλλά αν προσθέσετε 500mg την ημέρα στην διατροφή σας μπορεί να κάψετε έως και 39% περισσότερο λίπος όταν ασκήστε.

4. Άλλος τρόπος για να αυξήσετε το μεταβολισμό είναι να προσέχετε τι πίνετε. Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-4 ποτήρια καθημερινα) με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, ενισχύει το μεταβολισμό σας και μειώνει την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

5. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό χρώμιο με την διατροφή σας. Το Χρώμιο, το οποίο βρίσκεται στις ντομάτες και σε συμπληρώματα διατροφής, βοηθάει το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες και να ενισχύει το κάψιμο του λίπους. Τροφές που περιέχουν αρκετό Χρώμιο είναι το κρέας, τα αβγά, οι πράσινες πιπεριές, τα μήλα, οι μπανάνες και το σπανάκι. 120mg καθημερινά είναι αρκετά για τον οργανισμό σας, ώστε να αυξήσει το μεταβολισμό.

6. Αν θέλετε πραγματικά να προσπαθήσετε για την άμεση αύξηση του μεταβολισμού σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τρώτε περισσότερα μικρά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που τρώτε, βοηθάτε στην αύξηση του μεταβολισμού σας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τα πιο συχνά γεύματα μπορούν να ας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ή να κρατήσετε το υγιεινό βάρος.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More